Widok

nie na temat-aparat na zęby

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny, czy któraś z was może nosiła kiedyś stały aparat na zęby?
chce po slubie założyć sobie taki , bo mam krzywy zgryz
chciałam się dowiedzieć ile to kosztuje i jak długo trzeba go nosić
wiem że są teraz takie nowe przezroczyste, zastanawiam się czy są dużo droższe
jakby któras z was wiedziała to napiszcie co wiecie
może polecicie mi jakiegoś dobrego ortodontę

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
J atkze bym była bardzo zainteresowana tym teamtem i może ktos poleci jakas dobra ortodatke do zakąłdania aparatu

a chcesz założyc sobie po ślubie aparat?
ja myślałam o tym od dawna i w końcu się zdecydowałam puki nie jest za późno

Ja zakładam tez po slubie, koszt to około 1500 zł za część, więc jak na górę i na dół to x2...potem co miesiąc wizyta okolo 50 zł. Ja sie wybieram do Gdyni na Straowiejską...ale jakby ktos znał taniej tez jestem żądna informacji...

ja na szczęście tylko na górę więc nie wyjdzie tak drogo
ale chciałabym ten przezroczysty tylko obawiam się że jest dużo droższy

moje 2 siostry robily gdzies koło Lotu w Gdansku i byyly bardzo zadowolone bo wczesniej 1 robila na Zaspie ale podobno duuzo drozej za sam aparat i za wizyty.a koszta tak jak pisze Kropka okolo 1500zł za 1 czesc.

to trochę daleko bo mieszkam w Wejherowie więc najlepiej byłoby gdzieś tu albo w Rumi
a twoje siostry miały te metalowe czy przezroczyste?

tym tematem jestem rowniez zainteresowana bo za tydzien sobie takowy zakłądam :) w koncu sie zdecydowalam po slubie
kropusia jeli chcezsz isc na starwowiejska do tego centrum medico dent czy cos w tym stylu to tam ortodonta nowych pacjentów nie przyjmuje dopiero od stycznia:( bo ja tam wlasnie bylam i zdecydowalam sie na ortodone z ul. pilsudzkiego w gdyni
koszt metalowego to 1600 zl koszt bialego 2300 ja biore metalowy ale z malymi zamkami cena 1800 zl
Uuuu to mnie zasmuciłaś bo tam sie chciałam właśnie udać...hmm zobaczę, ja zakładam za jakiś miesiąc...chyba też się zdecyduję na metalowy, przezroczysty to nie moja liga kosztów ;)

czy w pewnym wieku można być za starym na aparat? bo ja myślałam o tym w przyszłym roku... jak skończę karmić piersią...

Mądrość jest szeptem samotnika z samym sobą pośród gwarnego targowiska.
F.Nietzsche
lepiej za młodu leczyć zgryz bo potem może to dłużej trwac

czyli czeka mnie 10 lat w aparacie;) bede mieć 27lat;)

Mądrość jest szeptem samotnika z samym sobą pośród gwarnego targowiska.
F.Nietzsche
tak po slubie dopiero bym chccial juz rozmawiaalm z tym ze swoja dentystka zeby było to u mnie dobrym rozwiazaniem

chyba nawet 20

jak koło lotu w curodentalu -to tam raczej nie pojde nie wiem jak tam z ortodontami ale kiedys tam chodziłam do dentystki która za leczenie zeba z tyłu wyciagneal odemnie z 400zł a potem powiedziała ze ten zab jets do usuniecia albo korona 600zł.Znajomy doradził mi inna stomatolog i ta mi tego zeba odbudowała za 200 zł i ma do teraz i jest z nim wszystko oki -wiec tam koło lotu juz nie ide bo mam wrazenie ze chca wyciagnac kase!!!!! Ale to tylko moja opinia.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zależy to od bardzo złej kondycji zgryzu, standardowo to około 1-2 lat...ale to jak zawsze sprawa indywidualna.. :)

ja mam 26 lat i na aparat chyba niegdy nie jest za pozno tak mowia ortodonci wiadomo tylko ze u nas wtedy leczenie trwa dluzej niz u dzieci i młodzieze ze tak powiem
no wlasnie kropka tak mi powiedzieli tez bylam zla lekarz na urlopie zdrowotnym
Hej,
ja nosiłam, przez 4 lata i w koncu sciagnelam na wlasne zadanie. Za dlugo sie przeciagalo. Mialam potezna wade zgryzu gornej oi dolnej szczeki. Rozstaw teraz jest ok, nie zgrzytam zebami, jakies takie pelniejsze suta mi sie zrobily ;) Ale moim "najwiekszym problemem" jako nastolatki byla mala przerwa miedzy jedynkami gornymi (nigdy mi nie wyrosly dwójki górne więc to tak wampirzo wyglądało ;) ) no i ten problem musialam madrobic dobudowaniem jedynek, bo po sciagnieciu aparatu przerwa wrocila. Co prawda staly rownie w rzadku, ale jak ktos mial cale zycie kompleksy, to spodziewa sie cudu po ortodoncie.
Tak wiec w skrocie: wady zgryzu sa wlasciwiwe calkowicie naprawialne, obrocone zeby tez, krzywsu wszelakie tez; ale nie ma co sie nastawiac ze po leczeniu zeby beda jak perelki (robia sie bielsze za to, bo trzeba je szalenie dokladnie myc).
Minusy: bol, bol bol i jesczez raz bol... Po dokręceniu aparatu w nocy slyszalam jak mi kosci zgrzytaja przesuwajac sie; poranione usta od wew., policzki, dziasla. NIby mozna na zamki zakladac silikon ochronny Inie gumeczki, tylko taka kapke gumy sie naklada na kazdy zamek by drucik nie ranil), ale to odpada, poza tym dosc glupawo wyglada. Gumki kolorowe sa przezabawne, ale jak sie ma lat nascie (na marginesie: niebiesjkie wygladaja najlepiej). Biale i przezroczyte, co byscie nie robily żółkną i wygladaja nieestetycznie. MIalam fiola na tym punkcie i absoltnie wsyztsko przez 4 lata (jesli tylko mialam przezroczyte lub biale- czasem MUSIALY byc) pilam przez slomke, a po zjedzenieu czegokolwiek mylam zeby; Koszty: kazda wizyta to koszt ok 80 - 100 zl; wizyty sa srednio raz w miesiacu.

Swoj aparat zakladalam u dr Czarneckiej na Zaspie. Pani jest bardzo mila, wyrozumila i mozna sie dogadac w kwestii splacania aparatu.

To chyba wszytsko.
Jesli macie jakes pytania, to prosze na mejla :)
pozdarw8iam

a byś mogła podac adrec tej lekarz Czarneckiej gdzie ona robi na Zaspie?

do góry