Widok
niemowle nie chce nic jeść
Mam problem od urodzenia córki. Obecnie ms 4miesiące. Karmilam piersią do miesiąca.Potem zaprzestala jeść. Nie jadłam nabiału owoców warzyw nie chciała pić mojego mleka. Zrobiliśmy wszystkie badania usg gastroskopie. Brak alergii,wad, nie ma refluksu. Córka karmiona sonda od dwóch miesięcy w domu, ona wykończona i my również. Non stop pilnujemy jej na zmianę z mezem. Co dalej nie wiemy. Ustami nie przyjmuje nawet leków.
Czy ktoś spotkał się z takim problemem? ?
Czy ktoś spotkał się z takim problemem? ?
To najważniejsze.
Szpital wojewódzki specjalizuje się w żywieniu dzieci,mają tam również poradnie. Umów się na prywatną wizytę z kimś tam pracującym (np. Dr Jacek Gołębiewski).
Warto ewentualnie rozważyć anoreksję niemowlęca..rzadko się zdarza, ale skoro córka jest na sondzie a innych problemów brak, trzeba wziąć pod uwagę.
Szpital wojewódzki specjalizuje się w żywieniu dzieci,mają tam również poradnie. Umów się na prywatną wizytę z kimś tam pracującym (np. Dr Jacek Gołębiewski).
Warto ewentualnie rozważyć anoreksję niemowlęca..rzadko się zdarza, ale skoro córka jest na sondzie a innych problemów brak, trzeba wziąć pod uwagę.
I nic nie podpowiedzieli?gdzie szukać dalszej pomocy? Hmmm.. no to może konsultacja u dobrego neurologopedy? Nie polecę Ci nikogo,bo nie jestem w temacie,ale osoba z dużym doświadczeniem pokaże Ci masaże logopedyczne, ćwiczenia stymulujace, bo im dłużej mała będzie na sondzie,tym bardziej się odzwyczai ssania,połykania..
Może też konsultacja z fizjoterapeuta dziecięcym ? Są ćwiczenia, które mogą pomóc.
A co na to Wasz pediatra? Lekarze muszą Was gdzieś pokierować, bo to nie jest normalna sytuacja i nie powinniście zostać sami z problemem.
Może też konsultacja z fizjoterapeuta dziecięcym ? Są ćwiczenia, które mogą pomóc.
A co na to Wasz pediatra? Lekarze muszą Was gdzieś pokierować, bo to nie jest normalna sytuacja i nie powinniście zostać sami z problemem.
Nie znam się aż tak na tym,ale chodziło mi o odruchy ssania,połykania,bo one przy sondzie zanikają. W przełyku od sondy robią się też odleżyny. Moja córka też miała problemy z jedzeniem i niechęć ale to był refluks, jednak na tyle duży,że nie chciała jeść, bała się tego bólu po jedzeniu i nie przybierała na wadze. Trochę lepiej zaczęło być przy stałych pokarmach,a jeszcze większą poprawa była gdy skończyła rok(dojrzał układ pokarmowy,zaczęła chodzić więc refluks się zmniejszyl).
Co do chorób genetycznych to często występują z nimi nieprawidłowości neurologiczne i inne współwystępujące problemy zdrowotne i rozwojowe.
Co do chorób genetycznych to często występują z nimi nieprawidłowości neurologiczne i inne współwystępujące problemy zdrowotne i rozwojowe.
PS. Piszesz, że nie wierzysz w neurologopedę, masaże itp. Poczytaj o zaburzeniach integracji sensorycznej...małe dziecko poznaje świat najpierw przez buzię/wkładanie do buzi. W ten sposób stymuluje różne ośrodki w mózgu...potem za tym idzie rozwój mowy. Nie wiem czy słusznie skreślasz tą ścieżkę pomocy. Trzymam kciuki.
Nie będę Ci doradzać bo wiem jakie to denerwujące. Opiszę Ci jak było u nas. Mój F. również odmówił mojego mleka w 3 miesiącu życia. Tylko że u nas doszły wymioty biegunka AZS na całym ciele i krew w kupie . Też mieliśmy sondę z Neocate. Diagnoza silna alergia pokarmowa. Po tygodniu sondowania ponieważ też z butli nie chciał pić w ymyslilam karmienie go przez sen. Najpierw usypialam go a później brałam i na spiocha karmilam. Na trzeźwo niestety nie dało rady. I tak przez 3 miesiące. Później mleko tylko łyżka. I to z kaszą. Pociesz się ze dziecko szybko rośnie i zacznie niedługo jeść stale pokarmy.
A od kiedy możesz zaczynać próbować karmić łyżeczka wg dr Marka? Czy rzadkim mlekiem, czy mniej rozcieńczonym w formie polkaszki? Bo może już warto próbować? Po konsultacji zacznij rozszerzać dietę, mogłaby spróbować np. Marchew czy dynie. Może nowe smaki jej przypadną do gustu? To mleko neocate nie jest super smaczne.
Moja kolezanka miala podobny problem z jedzeniem niemowlaka. Na szczescie zostal szybko zdiagnozowany. Poczytaj o nadwrazliwosci oralnej u niemowlat.
http://poradniasos.pl/2015/10/29/nadwrazliwosc-oralna/
Moze byc to spowodowane ponoc lekami branymi w ciazy lub trudnym porodem.
Niezbedne sa terapie logopedyczne i fizjotetapeuty.
Moze to jest to?
Pozdrawiam
http://poradniasos.pl/2015/10/29/nadwrazliwosc-oralna/
Moze byc to spowodowane ponoc lekami branymi w ciazy lub trudnym porodem.
Niezbedne sa terapie logopedyczne i fizjotetapeuty.
Moze to jest to?
Pozdrawiam
W ciąży miałam zapalenie płuc. Poród poprzez cc. Dziś corka zaczęła mi chlustac mlekiem. Daje sonda a mleko wylewa się buziaa. Nie wyciągnęła sondy gdyż pilnuje jej 24hna dobę ja lub mąż. Przy próbie dawania łyżka się krzywi. To co zauważyłam to jak dajemy mleko sonda to patrzy m te rurkę i strzykawke jakby miała zaraz zjeść je obie. Ciągle również mlaszcze językiem tzn udaje jakby ssala butelke
https://www.trojmiasto.pl/Pediatryczny-gabinet-wyjazdowy-W-Tomaszek-o59346.html
specjalista od żywienia dzieci, więcej komentarza nie trzeba, autorytet przemawia sam za siebie
specjalista od żywienia dzieci, więcej komentarza nie trzeba, autorytet przemawia sam za siebie