Widok

niemowlę śpi na brzuszku,można czy nie można??

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny poradzcie,czy niemowlę może spać na brzuszku (2 miesiące ma).Wszędzie piszą że nie wolno bo większe ryzyko śmierci łóżeczkowej:/ale on uwielbia tak spać.Jak Wasze maluszki śpią??

Piszę w imieniu koleżanki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hej, mój mały spał na brzuszku od 2 miesiąca cociaż ja ciągle go pilnowałam ale noce były najgorsze do pilnowania ale tak spał i śpi do teraz. Taka pozycja mu najbardziej odpowiada bo na pleckach to śpi max godzine. Troche sie balam że spi na brzuchu ale tak mu pasuje to niech tak mój mały śpi.
2 mczne niemowlę samo się przewraca na brzuszek? hmm chyba je tak układasz? moja spała na boczku i na plecki się zaczęła sama przewracać a dopiero później na brzuszek... ?
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."
Kiedyś wyczytałam że nie powinno spać na brzuszku ponieważ ze względu na to że dzieci na brzuszku śpią twardym snem przy bezdechu ewentualnym się nie obudzi a na pleckach i boczku tak...
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."
Nie może ale moja tak spała , ale spała ze mna w łózku żebym przy niej czuwała .

jezeli spi TYLKO na materacu bez ZADNYCH poduszek to nic mu nie grozi. po pierwsze; 2 miesieczne dziecko dzwiga juz glowke
po drugie instynkt zycia jest tak wielki ze sie samo nie udusi(spelniajac pierwszy warunek czyli brak jakiejkolwiek poduszki)

moje majac 2 tyg unosili glowke wiec bez obaw spaly juz od tego wieku na brzuszku (z powodu nienawisci do opatulania-w szpitalu potrafili sie wywinac z zawiniatka;i mieli mocny odruch moro wiec wtulali sie w materacyk co ich nie wybudzalo)
Moja Madzia od 2 miesiąca spała na brzuszku i przesypiała przy tym całą noc. Spała bez niczego na samej flanelowej pieluszcze. Później coś się jej przestawiło i już nie chciała a teraz znów śpi na brzuszku
imageimage
moj prawie od zawsze spal na brzuszku bo tak mu bylo lepiej i choc kladlam go na bok i tak potem ladowal na brzuszek fakt na poczatku czesto sprawdzalam czy wszystko ok ale nic mu nigdy nie bylo nic sie nie wydarzylo poprostu tak sobie upodobal i spal dosc dlugo bo z 5mcy chyba a teraz to on roznorakie pozycje przybiera...
mi lekarz w szpitalu powiedzial,ze przynajmniej do 3 miesiaca nie wolno dziecka zostawiac spiacego na brzuszku i na boku rowniez
moja córeczka od urodzenia spała na brzuszku i nic jej nie było wystarczy przypilnować:)
a tam mowia ze nie wolna tylko tak na prawde to oni sami nie wiedza jaka jest przyczyna smierci lozeczkowej, a przeciez jak dziecko by np ulalo to lepiej jak na brzuszku jest. nie wiem ja mowilam swojej poloznej to ze on tak spi to mi tam opowiadala inne historie i zeby tylko bardziej patrzec na niego a jak mu tak wygodnie to niech sobie spi i mu minelo potem teraz to on zasypia w roznych pozach nawet w poprzek lozeczka i tez mu dobrze he:)
poprostu uwazaj i juz
Moje dzieci praktycznie od początku spały na brzuszku, zgadzam się z przedmówczynią - bałam się ulania i zachłyśnięcia - była taki przypadek w rodzinie, niestety dziecko zmarło. Moje spały na poduszce klin, właściwie na początku starałam się je kłaść na pleckach , lub boczku ale często się budziły a na brzuszku spały pięknie. Z tym, że dzieci były sile i w wieku 5tyg bez problemu potrafiły unieść się i główkę przekręcić z boku na bok
Ze spaniem na boczku, to jak dla mnie nie do końca. Mój maluch od początku ulewał i układanie go w takiej pozycji do spania niosło zagrożenie, że zakrztusi się swoimi wymiocinami. I to też akurat mówili mi w szpitalu...
mój syn spal tylko i wyłącznie na brzuchu od urodzenia inaczej nie było spania (no ew. w wózku na dworzu na pleckach spał ) , urodził się silny i właściwie odrazu umiał unieść głowę i sobie ją odwrócić , przez pierwsze 2 m-ce jednak spał koło mnie tak abym miała go na oku zawsze :) no i oczywiście dłuuugo spał bez poduszki przez to swoje spanie na brzuchu.
Ogólnie lekarka nie widziała przeciwwskazań a ortopeda powiedział , że to akurat bardzo dobrze robi na bioderka .
zapomnialam dodac, że u nas też było długo bez poduszki tylko podwyzszony materac, potem poduszka od wozkowego kompletu i dopiero gdzies w 5-6mcu poduszka.a w wozku tez spal na pleckach.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

jak nauczyć pić ze słomki i kiedy? (15 odpowiedzi)

drogie mamy, mój synek ma roczek, chciałaby nauczyć go pić ze słomki, ponieważ on nie lubi pić z...

Jaki piasek do piaskownicy? (39 odpowiedzi)

Kupujecie specjalny, atestowany? Czy zwykły, budowlany? Gdzie kupujecie?

Karolina Misiak - Krasowska (3 odpowiedzi)

macie jakieś doświadczenia, opinie o tej Pani?

do góry