Widok
jezeli spi TYLKO na materacu bez ZADNYCH poduszek to nic mu nie grozi. po pierwsze; 2 miesieczne dziecko dzwiga juz glowke
po drugie instynkt zycia jest tak wielki ze sie samo nie udusi(spelniajac pierwszy warunek czyli brak jakiejkolwiek poduszki)
moje majac 2 tyg unosili glowke wiec bez obaw spaly juz od tego wieku na brzuszku (z powodu nienawisci do opatulania-w szpitalu potrafili sie wywinac z zawiniatka;i mieli mocny odruch moro wiec wtulali sie w materacyk co ich nie wybudzalo)
po drugie instynkt zycia jest tak wielki ze sie samo nie udusi(spelniajac pierwszy warunek czyli brak jakiejkolwiek poduszki)
moje majac 2 tyg unosili glowke wiec bez obaw spaly juz od tego wieku na brzuszku (z powodu nienawisci do opatulania-w szpitalu potrafili sie wywinac z zawiniatka;i mieli mocny odruch moro wiec wtulali sie w materacyk co ich nie wybudzalo)
moj prawie od zawsze spal na brzuszku bo tak mu bylo lepiej i choc kladlam go na bok i tak potem ladowal na brzuszek fakt na poczatku czesto sprawdzalam czy wszystko ok ale nic mu nigdy nie bylo nic sie nie wydarzylo poprostu tak sobie upodobal i spal dosc dlugo bo z 5mcy chyba a teraz to on roznorakie pozycje przybiera...
a tam mowia ze nie wolna tylko tak na prawde to oni sami nie wiedza jaka jest przyczyna smierci lozeczkowej, a przeciez jak dziecko by np ulalo to lepiej jak na brzuszku jest. nie wiem ja mowilam swojej poloznej to ze on tak spi to mi tam opowiadala inne historie i zeby tylko bardziej patrzec na niego a jak mu tak wygodnie to niech sobie spi i mu minelo potem teraz to on zasypia w roznych pozach nawet w poprzek lozeczka i tez mu dobrze he:)
poprostu uwazaj i juz
poprostu uwazaj i juz
Moje dzieci praktycznie od początku spały na brzuszku, zgadzam się z przedmówczynią - bałam się ulania i zachłyśnięcia - była taki przypadek w rodzinie, niestety dziecko zmarło. Moje spały na poduszce klin, właściwie na początku starałam się je kłaść na pleckach , lub boczku ale często się budziły a na brzuszku spały pięknie. Z tym, że dzieci były sile i w wieku 5tyg bez problemu potrafiły unieść się i główkę przekręcić z boku na bok
mój syn spal tylko i wyłącznie na brzuchu od urodzenia inaczej nie było spania (no ew. w wózku na dworzu na pleckach spał ) , urodził się silny i właściwie odrazu umiał unieść głowę i sobie ją odwrócić , przez pierwsze 2 m-ce jednak spał koło mnie tak abym miała go na oku zawsze :) no i oczywiście dłuuugo spał bez poduszki przez to swoje spanie na brzuchu.
Ogólnie lekarka nie widziała przeciwwskazań a ortopeda powiedział , że to akurat bardzo dobrze robi na bioderka .
Ogólnie lekarka nie widziała przeciwwskazań a ortopeda powiedział , że to akurat bardzo dobrze robi na bioderka .