Widok

nietolerancja laktozy

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
witam,

córka ma prawie 5 miesięcy i nietolerancję laktozy, karmię ją piersią i jestem na drakońskiej diecie, ale niebawem przechodzimy na mleczko enfamil 0 lac. czy któraś z mam podawała je swojemu dziecku? jeśli tak to czy niemiało problemu z kupkami? i po jakim czasie sprawdziłyście czy dziecko już toleruje laktozę i w jaki sposób? - wprowadzając normalne mleko?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mój pediatra powiedział ,że niektóre dzieci mają problemy z tolerancja laktozy, które same mijają. Ponoć bardzo mało jest takich co mają nietolerancję juz na zawsze...
Więc te różne sposoby by laktozy było mniej by ulżyć małym kiszeczkom faktycznie mogą pomóc..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Paula mleko bez laktozowe nie wyleczy dziecka z nietolerancji laktozy. Po prostu organizm jej nie otrzymywał to i objawy nietolerancji ustąpiły :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Laktoza jest tylko w mleku?? A poza mlekiem można wszystko jeść??
Lecz się dziewucho, bo nie dość, że sobie szkodzisz, to jeszcze innych narażasz takimi wypocinami z d*py wziętymi!!

"Laktoza jest często wykorzystywana w produkcji innych produktów spożywczych. Osoby z nietolerancją laktozy powinny zdawać sobie sprawę z istnienia produktów zawierających nawet znikome ilości laktozy. Mogą to być: wyroby piekarskie, płatki śniadaniowe, margaryna, sosy, półprodukty w proszku. Laktoza jest stosowana również jako podstawowy składnik w powyżej 20% lekarstw na receptę i ok. 6% lekarstw dostępnych bez recepty."
źrodlo: wikipedia http://pl.wikipedia.org/wiki/Nietolerancja_laktozy
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Moja córka też ma nie tolerancję laktozy i właśnie enfamil 0 lac ją wyleczył.Miała śluz w kupie bole brzuszka gazy żaden lekarz jej nie pomógł ja wpadłam na to by podawać jej to mleko na przemian z moim z piersi piła tak kilka tygodni teraz znów wrócila tylko na moje mleczko i jest ok .Jelita muszą się podleczyć trzeba troszkę odciążyć mały organizm od nadmiaru laktozy.Przy tej nie tolerancji u maluszka należy mieć tylko diete bezmleczną bo w mleku jest laktoza po zatym wszystko można jeśc.Jakby co podaje e mail wrazie więcej pytań nikios@o2.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
U nas przy nietolerancji laktozy najpierw było Pepti bez poprawy potem Nutramigen ale pogłębił refluks dopiero Isomil córka rewelacyjnie przyjęła i do tego z dnia na dzień refluks się cofnął :)
Nasz tez miał nietolerancje laktozy plus pozniej nietolerancje na bialko, na enfamilu o lac mial mega zaparcia, dopiero bebilon pepti unormowal sytuacje. Próba wprowadzenia normalnego mm w wieku 14mcy skonczyla sie kolkami.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
moja córka miała nietolerancję, najpierw nutramigen, później enfamil 0 lac i stopniowo coraz więcej piersi a teraz już normalne mleko ( hipp bio) bo piersi nie chciała już ssać.
ja moglam karmic tylko jedna piersia, co dla mnie bylo bez sensu, i szkoda mi bylo deformacji pierrsi, przeszlismy na enafamil co bylo porazka i po trzech dniach przeszlismy na nutramigen.
laktoza w twoim pokarmie będzie bez względu na to co zjesz. Kto Ci powiedział, że możesz karmić piersią przy NL??
Jeśli przy diecie dziecko nie ma objawów to macie skazę białkowa a nie NL>
tak miała badanie kału i na krew utajoną. ph 5 czyli kwaśne oraz ciała redukujące 1% i 0,5 %, potem po odstawieniu nabiału i włączeniu lacidofilu ciała red. spadły do 0,25%. A odstawić ją chcę od piersi bo już niewyrabiam, bo nic nie mogę jeść. tylko kurczak, indyk, dżem, marchew, ziemniaki, ryż, kasza, jabłka. na pozostałe rzeczy, które lubie dostaje suche plamy na skórze.
ciała redukujące:)

badanie kału zazwyczaj uajwania, choc nei zawsze.
Mozna zrobic tez krzywą obciążenia laktozą.
Np. w Bruss w Gdyni, koszt ok 100zł, wynik jednoznaczny, nie budzi zadnych watpliwosci, to cos w rodzaju testu obciazenia glukozą w ciąży.
Zanim przejdziesz na O laca- spróbuj odciągać pierwsze mleko. Kilka mililitrow laktatorem - ponoć jest w nim najwiecej glukozy. Niesktorym dzieciom już to wystarcza. U nas doktor kazał dodatkowo jedno karmienie z O laca robić..
Jak odstawisz i laktacja ustanie to raczej nie wróci...

Czy nietolerancja jest czy nie widać z wyników kału - badanie ogólne. Pokazuje ją kwasowość i coś tam jeszcze ale już nie pamiętam ciała jakieśtam :) lrkarz na pewno powie :)
Heja, my właśnie przechodzimy z Nutramigenu na Enfamil 0 lac, mała miała wcześniej nietolerancję laktozy i skazę białkową, no i teraz sprawdzamy czy nadal ma te alergie a mała ma 9 msc. Pediatra zalecił nam stopniowe przejście czyli zaczynając od rana pierwsze mleko zamienić na Enfamil i tak przez 3 dni, jak się nic nie dzieje to na drugie dać enfamil i znów obserwacja... niestety ja po 2 dniach dawania rano i w południe mleczka Enfamil zauważam czerwone policzki :/ ale problemów z wypróżnianiem nie ma.
nietolerancę laktozy czy nietolerancję białka mleka krowiego?

bo z tego co pamiętam to w mleku matki laktoza jest tak czy siak...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

do góry