Widok

monitor oddechu, kilka pytań...

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Zastanawiam się nad kupnem monitora oddechu, ale z tego co czytałam to mata z czujnikami leży miedzy materacem a klepkami łóżka - czy warstwa materaca gryczano-kokosowego odkształca się na tyle by wyczuć różnicę-"oddycha, nie oddcyha""?

przygladałam się monitorm nanny. Czy któraś z was go ma?

Czekam na opinie i uwagi:)

image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mam monitor oddechu Angelcare ale mówiąc szczerze używałam go dość krótko ze względu na fakt, iż alarm świadczący o braku oddechu dziecka włączał się przynajmniej raz dziennie podczas gdy moja córeczka oddychała normalnie. Nie wiem dlaczego tak się działo ale było to stresujące i wykorzystuję jedynie standardową nianię elektroniczną.
czyli mozna powiedziec, ze byl nad wyraz czuly...?
image
image
Mamy materac gryczano kokosowy i wszystko działa ok

U nas tak jak u Piri - wszystko ok.; być może Anja miała źle ustawioną czułość; nam też na poczatku kilka razy zawył (mój M. miał złamana nogę , a ja zrywałam się po cesarce:-))), wyregulowaliśmy czułość i jest super. Długo go nie schowam
http://www.trojmiasto.pl/ogloszenia/ogloszenie.phtml?id_ogl_prez=1018883
chciałam tylko dodać, że zapytany o opinię na temat monitora oddechu kardiolog kazał wybić sobie z głowy zakup tego urządzenia... jego zdaniem to w niczym nie pomaga...

dodatkowo przekonała mnie o tym historia znajomej dziewczyny, której dziecko umarło w powodu śmierci łóżeczkowej - mimo, że po minucie było reanimowane (działo się to w szpitalu, 3 dni po porodzie)...
wiadomo, że ona zareagowała bezzwłocznie i nawet wyspecjalizowany personel nie zdołał uratować małej.. a spanikowani alarmem rodzice tymbardziej nie wierzę, że umieliby uratować dziecko...
ale tu byl problem z serduszkiem

ja znam siebie i tak jak sprawdzam czy zamknelam drzwi do mieszkania 3 razy (syndrom dnia swira jak ktos kojarzy) to pewnie bede co chwila latac do lozeczka z lusterkiem by sprawdzac czy malal odddych a tego chce uniknac po prostu:)

image
image
Asiu, mam dokładnie to samo:-) też wszystko sprawdzam po 3 razy, a kiedyś wysiadłam w połowie drogi z tramwaju, bo nie pamiętałam czy wyłączyłam gaz....oczywiście wyłączylam:-)
Każdy zrobi jak uważa za stosowne i w tej kwestii rady lekarza w postaci - wybić sobie z głowy - zwinęła bym w wąski rulonik i rozważyła znaczenie słowa czopek.

piri, ale super to określiłaś:)))

no nic poluję na czujnik, moze uda mi sie troche taniej kupić niż 300zł...
jak sie okaze niepotrzebny to dobrze, ale jestem zbyt duzą panikarą i będę się czuła z nim pewniej:)

image
image
lekarz odradził to matce dziecka, które w 10 dobę życia miało skomplikowaną operację serca... także wiedział co mówi, bo to lekarze najwyższej klasy... moim zdaniem naprawdę lepiej można zainwestowac te pieniążki... chybaże osoba zainteresowana nie ma ograniczeń finansowych to ok...

osobiscie uważam, że czujność matki jest najlepszym monitorem...
mojej kuzynce takie uzadzenie pomoglo!!! odrazu wyczuło bezdech!!!!
Ja kupiłam w angli na ebayu razem z niania firmy angel care ale cos nam szwankował i go nie używaliśmy... ale za to korzystaliśmy z niani:)

Moje dziecko miało podejrzenie bradykardii i też badali go lekarze najwyższej klasy w tej dziedzinie, na pytanie o monitor padła odpowiedz, że to nasza decyzja.
A czujność matki zmęczonej, niewyspanej bywa czasem niestety zawodna.

Ja nie kupuję, tylko elektroniczna nianię

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
gdy czujnik sygnalizuje że dziecko nie oddycha trzeba podejśc do malucha delikatnie go poklepać, przytulić a oddech wróci do normy.

to tak na marginesie :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Zakup mieszkania - rozterki (64 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

plastyka pochwy (46 odpowiedzi)

niestety popsuła mi się tylna ścianka i muszę ją zrobić, czy możecie mi polecić jakiegoś lekarza...

do góry