Widok
teraz jest taka nowość szparagi o nazwie olivka,nie trzeba odcinać końcowek, bo są chrupiące i szybko i na miękko się gotują. Podobno nawet na surowo można je jesc
szparagi jadziuto żaden luksus, ugotować i polać bułeczką z masełkiem, albo przyrządzić sosik biały do nich, przepisów na necie od groma i ciut ciut
gotujesz to jak fasolkę szparagową w osolonej wodzie, ot cały cud
szparagi jadziuto żaden luksus, ugotować i polać bułeczką z masełkiem, albo przyrządzić sosik biały do nich, przepisów na necie od groma i ciut ciut
gotujesz to jak fasolkę szparagową w osolonej wodzie, ot cały cud
kilka lat temu były w malinowym ogrodzie w sezonie szparagowym tylko. ale nie wiem, czy dobre, bo w końcu nie dotarłam, choć planowałam tak jak Ty - najpierw spróbować gdzieś.
gotuję sama w domu i są pychota :)
gotuję sama w domu i są pychota :)
Sprzedam śliczną suknię ślubną!
http://forum.trojmiasto.pl/Celebrity-One-model-Cannes-z-bolerkiem-welon-butki-dodatki-t265488,1,171.html
http://forum.trojmiasto.pl/Celebrity-One-model-Cannes-z-bolerkiem-welon-butki-dodatki-t265488,1,171.html
już wiem jak wyglądają te szparagi olivki ;) tylko gdzie w gdańsku można je kupić? http://gastromat.blox.pl/2012/05/Poledwica-Wellington-komunia-czesc-trzecia.html
nic im się nie obcina? obiera? :P tak łopatologicznie proszę ;) (też co roku obiecuję sobie, że zrobię szparagi, sezon się kończy - a ja dalej nic)
nic im się nie obcina? obiera? :P tak łopatologicznie proszę ;) (też co roku obiecuję sobie, że zrobię szparagi, sezon się kończy - a ja dalej nic)
widzialam takie u siebie na rynku, oj ja zawsze chcialam zrobic i pierwszy raz w tamtym roku sprobowalam i uwielbiam sa przepyszne i z maselkiem i w potrawie i mozna prosciutko samemu przyrzadzic korzystalam pierwszy raz z przepisu z bolga kwestia smaku tam sa zapiene z serem i piersia kurczaka i szynka parmenska z sosem musztardowo miodowym i robilam to na imprezke kazdy byl zachwycony ja tez i za pierwszym razem wyszlo:)) z maselkiem tez sa pyszne polecam sprobowac samemu ugotowac wcale nie trzeba isc do knajpy i wydawac jakiejs sporej kasy na nie bo jak sie zrobi samemu to i taniej a pysznie bo wiadomo jak sie robilo:))
ło matko jakie cuda , zapomniałam już o tej stronce
http://www.kwestiasmaku.com/szukaj/wyniki.html?q=szparagi
http://www.kwestiasmaku.com/szukaj/wyniki.html?q=szparagi
o wlasnie te robilam pyszne
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/roladki_z_kurczaka_ze_szparagami/przepis.html
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/roladki_z_kurczaka_ze_szparagami/przepis.html
Jadzia: http://www.restauracjafilharmonia.pl
mają szparagi w przystawkach - wygląda dość normalnie ;)
Uwielbiam sos holenderski!
Ale ogólnie, jak dla mnie mają zbyt wymyślną kuchnię, więc boję się o te szparagi ;)
Znajomy to prowadzi, opowiadał jak tam się gotuje, to do mnie to nie trafia - kuchnia molekularna, fusion, ciekły azot itp ;)
mają szparagi w przystawkach - wygląda dość normalnie ;)
Uwielbiam sos holenderski!
Ale ogólnie, jak dla mnie mają zbyt wymyślną kuchnię, więc boję się o te szparagi ;)
Znajomy to prowadzi, opowiadał jak tam się gotuje, to do mnie to nie trafia - kuchnia molekularna, fusion, ciekły azot itp ;)
Jadźka - ja tez niestety nie wiem gdzie można zjeść. ale na serio polecam kwestie smaku. od mniej wiecej 3 tygodni ...objadamy sie nimi
przede wszystkim to - latwizna - nie da się zepsuć. 15 minut przygotowania, 20 minut pieczenia i ...kilka minut rozkoszy
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/roladki_z_kurczaka_ze_szparagami/przepis.html
to też taka pycha, świetnie komponuje się z tym pesto bazyliowym
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/przepisy.html
a na obiad wczoraj i dziś - pizza
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/pizza_ze_szparagami_pieczarkami_boczkiem/przepis.html
tak pyszne, ze aż zapomnieliśmy o małej pojemności żolądka ;))))
pytalam pana w warzywniaku, sezon powili się kończy. 3 pęczki - już zamroziłam. bedzie na zimę. pierwszy raz co prawda, zatem sie okaze dopiero czy takie mrożone tez dobre.
aa no i o ile jeszcze się uda kupić to chyba ze 2 pęczki jeszcze zamrożę.
zatem Jadźka - zachęcam - pokombinuj!
przede wszystkim to - latwizna - nie da się zepsuć. 15 minut przygotowania, 20 minut pieczenia i ...kilka minut rozkoszy
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/roladki_z_kurczaka_ze_szparagami/przepis.html
to też taka pycha, świetnie komponuje się z tym pesto bazyliowym
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/przepisy.html
a na obiad wczoraj i dziś - pizza
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/pizza_ze_szparagami_pieczarkami_boczkiem/przepis.html
tak pyszne, ze aż zapomnieliśmy o małej pojemności żolądka ;))))
pytalam pana w warzywniaku, sezon powili się kończy. 3 pęczki - już zamroziłam. bedzie na zimę. pierwszy raz co prawda, zatem sie okaze dopiero czy takie mrożone tez dobre.
aa no i o ile jeszcze się uda kupić to chyba ze 2 pęczki jeszcze zamrożę.
zatem Jadźka - zachęcam - pokombinuj!
Jeśli dobrze kojarzę to szparagi w czerwonych drzwiach coś koło 15 czy 16zł, ale czy ja czegoś nie kręcę... byłam tam rok temu, na posiłku po mszy pożegnalnej po śmierci Wujka, więc wiesz ;) cen za bardzo nie obserwowałam, a poza tym byłam po obiedzie, więc ja jadłam deser :P
Ale mówię przeszło pół Rodziny wzięło szparagi i zachwalali sobie :) (a może 23zł?? hmmm...)
Jadzia - nie chcę Cie okłamać ani wprowadzić w błąd z ceną!! Takie ceny mi po głowie chodzą jak moje dziewczyny (Mama i Ciocia) coś mówiły o cenach, ale czy te ceny tyczyły się na 100% szparagów??
Ale mówię przeszło pół Rodziny wzięło szparagi i zachwalali sobie :) (a może 23zł?? hmmm...)
Jadzia - nie chcę Cie okłamać ani wprowadzić w błąd z ceną!! Takie ceny mi po głowie chodzą jak moje dziewczyny (Mama i Ciocia) coś mówiły o cenach, ale czy te ceny tyczyły się na 100% szparagów??
ja wczoraj miałam znajomych na kolacji i zrobiłam taką zapiekankę;
Na blaszkę wykładamy ciasto francuskie, na ciasto podsmażoną cebulę z szynką(może być boczek) i ząbkiem czosnku na to podgotowane 3-5 min szparagi zielone i na to wylewamy 2 jaja rozbełtane z jogurtem naturalnym (tak 400ml)i dwie garście sera żółtego. posypujemy oregano, pieczemy 30 min w temperaturze 180 stopni Pychota ;)
Na blaszkę wykładamy ciasto francuskie, na ciasto podsmażoną cebulę z szynką(może być boczek) i ząbkiem czosnku na to podgotowane 3-5 min szparagi zielone i na to wylewamy 2 jaja rozbełtane z jogurtem naturalnym (tak 400ml)i dwie garście sera żółtego. posypujemy oregano, pieczemy 30 min w temperaturze 180 stopni Pychota ;)
pierwsze starcie ze szparagami za mną :] kupiłam 4 pęczki białych (zielonych nie było) ;)
jakby ktoś szukał - w Polo mają dobrą cenę ;) 3,99zł za pęczek (teoretycznie białe i zielone, w praktyce były tylko białe)
ogólnie w Polo kupiłam ładniejsze niż na rynku :]
dzisiaj na próbę ugotowałam 2 pęczki (woda z mlekiem, cukrem i solą) :] polałam podsmażoną bułką tartą :]
pyyycha :) smakują jak skorzonera, którą uwielbiam :]
jutro mam w planie zrobić taki krem http://www.wielkiezarcie.com/recipe32606.html z tymi grzankami ziemniaczanymi :]
jakby ktoś szukał - w Polo mają dobrą cenę ;) 3,99zł za pęczek (teoretycznie białe i zielone, w praktyce były tylko białe)
ogólnie w Polo kupiłam ładniejsze niż na rynku :]
dzisiaj na próbę ugotowałam 2 pęczki (woda z mlekiem, cukrem i solą) :] polałam podsmażoną bułką tartą :]
pyyycha :) smakują jak skorzonera, którą uwielbiam :]
jutro mam w planie zrobić taki krem http://www.wielkiezarcie.com/recipe32606.html z tymi grzankami ziemniaczanymi :]
zrobiłam ten krem ze szparagów :] oczywiście nie trzymałam się gramatury podanej w przepisie ;) tylko wszystko "na oko" :] wyszedł tak gęsty od warzyw, że nie musiałam dodawać żółtka :]
pyyyszny :]
za to te grzanki ziemniaczane takie sobie :P i następnym razem zastąpię je grzankami z chleba (malutkimi) lub groszkiem ptysiowym :] albo pieczywkiem z masłem ziołowym :] (duże grzanki)
pyyyszny :]
za to te grzanki ziemniaczane takie sobie :P i następnym razem zastąpię je grzankami z chleba (malutkimi) lub groszkiem ptysiowym :] albo pieczywkiem z masłem ziołowym :] (duże grzanki)
Rina, tylko nie mów, że te ze słoika są równie pyszne jak te własnoręcznie właśnie ugotowane i polane masełkiem z bułeczką.. bo nie uwierzę.
Sprzedam śliczną suknię ślubną!
http://forum.trojmiasto.pl/Celebrity-One-model-Cannes-z-bolerkiem-welon-butki-dodatki-t265488,1,171.html
http://forum.trojmiasto.pl/Celebrity-One-model-Cannes-z-bolerkiem-welon-butki-dodatki-t265488,1,171.html