Widok
nnt. Przepis na ciasto z kuchni nigelli - wielka prośba o pomoc w znalezieniu.
Dziewczyny pod koniec marca oglądałam na tvn style program nigelli. Robiła tam ciasto z jeżynami. W skład wchodził chyba jeszcze serek mascarpone i sok z cytryny. Jako spód były herbatniki. Od godziny szukam na googlach i nie moge znaleźć tego przepisu a bardzo mi zależy. Z tego co kojarze tego ciasta nie piekło się chyba w piekarniku.
Może któraś z Was ma ten przepis?
Może któraś z Was ma ten przepis?
http://kuchnianigellilawson.blog.onet.pl/ mini serniczki - coś w ten deseń co piszecie ;) ale z malinami :)
Proszę bardzo :) Chyba sama zrobię :)
A przepis jest w anglojęzycznej wersji "How To Be A Domestic Goddess". Może w polskiej też. Nie wiem, mam "obcą" :D
Podstawa:
250g herbatników
75g roztopionego masła
Blaszka do tarty 25 cm średnicy
Masa:
1 duże jajko (oddzielić żółtko od białka)
75g cukru pudru
500g serka mascarpone
limonka lub cytryna (do smaku)
600-800g mieszanych owoców jagodowych (2-3 litrów)
Umieść herbatniki w malakserze lub robocie kuchennym i rozkruszyć na najwyższych obrotach. Następnie, przy włączonym urządzeniu, dodać stopione masło. Wyłożyć masę na blaszkę do tarty- na grubość palca. Myślę że ma na myśli ok 1-1,5 cm :) Włożyć do lodówki.
Ubić białko jaja na sztywno, odstawić na chwilę. Ubić żółtka z cukrem do białości. Mascarpone dokładnie wymieszać z ubitymi żótkami oraz z sokiem z limonki lub cytryny. Następnie połączyć białko z serkiem .
Wyjąć schłodzoną podstawę z lodówki, wyłożyć do niej masę i na wierzch wyłożyć owoce.
Ja wkładam to ciasto jeszcze na 2-3 h do lodówki.
Chyba nabrałam ochoty przepisując ten przepis :)
Smacznego :)
A przepis jest w anglojęzycznej wersji "How To Be A Domestic Goddess". Może w polskiej też. Nie wiem, mam "obcą" :D
Podstawa:
250g herbatników
75g roztopionego masła
Blaszka do tarty 25 cm średnicy
Masa:
1 duże jajko (oddzielić żółtko od białka)
75g cukru pudru
500g serka mascarpone
limonka lub cytryna (do smaku)
600-800g mieszanych owoców jagodowych (2-3 litrów)
Umieść herbatniki w malakserze lub robocie kuchennym i rozkruszyć na najwyższych obrotach. Następnie, przy włączonym urządzeniu, dodać stopione masło. Wyłożyć masę na blaszkę do tarty- na grubość palca. Myślę że ma na myśli ok 1-1,5 cm :) Włożyć do lodówki.
Ubić białko jaja na sztywno, odstawić na chwilę. Ubić żółtka z cukrem do białości. Mascarpone dokładnie wymieszać z ubitymi żótkami oraz z sokiem z limonki lub cytryny. Następnie połączyć białko z serkiem .
Wyjąć schłodzoną podstawę z lodówki, wyłożyć do niej masę i na wierzch wyłożyć owoce.
Ja wkładam to ciasto jeszcze na 2-3 h do lodówki.
Chyba nabrałam ochoty przepisując ten przepis :)
Smacznego :)
spoko :)
Ale mnie natchnęłyście........ Kupiłam składniki i robię :)
Będzie wersja z malinami :) (mrożone ale lepsze to niż świeże teraz :))
Ale mnie natchnęłyście........ Kupiłam składniki i robię :)
Będzie wersja z malinami :) (mrożone ale lepsze to niż świeże teraz :))