Widok

nnt. Zmywarka, za czy przeciw?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny wiem , ze moge liczyc na Wasze opinie :) Jestesmy na etapie planowania kuchni i nadal nie mozemy zdecydowac czy chcemy miec zmywarke. Nie jestesmy wcale przekonani, bo wydaje sie nam, ze szybciej i sprawniej bedzie umyc naczynia w zlewozmywaku i mysle, ze zuzycie wody i detergentow rowniez jest mniejsze. Poza tym jakie jest zyzycie pradu tylko np. dla 2 osob?
Podzielcie sie Waszymi spostrzezeniami. Z gory dziekuje
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
W ogóle nie opłukuję naczyń - dla mnie mija się to z celem. Jeśli bym opłukiwała to uzywałabym dużo więcej wody. Ja tylko zgarniam resztki jedzenia do kosza i wkładam naczynia do zmywarki. I zamykam zmywarkę. Po ok 2-3 dniach (zależy ile się nazbiera) włączam i tyle. Czysto i pachnąco. I tak jak mówię myję równiez garnki i patenie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja swojej nie domykam do końca, żeby nie "zaśmiardła". Dodatkowo mam zawieszkę zapachową. I jest okej.
w rossmanie sa fajnie zapach cytrynowy i morski do powieszenie w zmywarce to na iles tam myc starcza i slicznie pachnie jak sie doklada naczynia i po zmywaniu
Szczerze to faktycznie trzeba mieć trochę więcej codziennych naczyń ale ja mam komplet na 10 osób dla nas dwoje wystarcza. Co do zapachu to nie ma problemu, przynajmniej u mnie.
Używam zmywarkę od 16 lat, teraz mam małą bo mi się większa nie mieści w małej kuchni. Nigdy bym z niej nie zrezygnowała, oszczędza czas, forsę i co ważne przy mojej alergii na detergenty to wybawienie.
ja nie opłukuje naczyń, po co? Spłukuje tylko czasem od jajka na miękko.
ja jestem za ale ta moja zmywarka cosik szwankuje bo nie domywa czasem dokładnie:(
ja tez polecam, mamy mala zmywarke na 2 os - i ja nie myje nic w zlewie, garnki, patelnie, sitka takie wieksze tez myje w zmywarce i zwykle wlaczamy co 2 dni, rachunki za prad mamy ok 70 zl mc ale ja czesto uzywam piekarnika elektrycznego nawet po kilka razy, dodatkowo 2 laptopy i duzo innych sprzetow wiec wydaje mi sie ze to nie duzo jak na takie uzytkowanie.

jak jestem gdzies na domku i widze te naczynia w zlewie to teraz sobie nie wyobrazam u mnie takiego balaganu, naczynia brudne laduja w zmywarce caly czas mam pusty zlew i blaty :-)
Wlasnie obawiam sie tego nie domywania naczyn, a finalnie bede musiala i tak poprawic pod biezaca woda :( i bylam pewna, ze wczesniej trzeba oplukac naczynia z resztek. Czy wtedy faktycznie wszystkio jest czyste?
za!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
ja mam 60-tkę siemensa i nie oddam jej za żadne skarby świata
zmywanie jest tansze, bo na cały wsad zużywa sie tylko 15 litrów wody plus tabletkę (polecam z rossmana tanie i dobre-jedna za około 40gr wychodzi)
moim zdaniem możesz opłukać albo nie. wiadomo, że jak masz większe resztki to i tak je zwalisz do śmietnika, a jak masz resztke sosu to możesz to albo opłukać albo nie. chodzi o to by nie było jakis wiekich resztek, bo szkadzą zmywarce.

akurat po mojej zmywarce nie domywam.

warto też raz na jakis czas umyć zmywarkę. konkretnie jest taki płyn do mycia zmywarki. tam jest instrukcja, nastawiasz jakis program i myje. (akyrat robił to mój mąż więc nie wiem dokladnie). aa i w kwestii tabletek - wydaje mi się, że nie ma za wielkiej różnicy między tańszymi a droższymi. u mnie sprawdziły się i tescowe i lidlowe i somat. jednak mimo, że one są tam 7w1, to osobno kupuję sól i nabłyszczacz.
mi sie marzy zmywarka, bo zmywanie jest najbardziej znienawidzoną czynnościa przeze mnie :/
ale póki co mieszkam z rodzicami, i nie ma gdzie jej wstawić, bo musiałby być remont kuchni....
a drugą sprawa (troche śmieszna) jest to, że mój przyszły mąż mówi, ze naczynia po zmywarce śmierdzą, i w naszym gniazdku nie bedzie zmywarki - powiedział, ze sam bedzie zmywać (ciekawe jak długo... )
nie wierz mu ! :D
jak przyjdą goście, a Ty bedziesz wymieniać naczynia na stole to na ciebie będa patrzec że masz pełen zlewozmywak :)
Zmywarka to najważniejszy sprzęt w domu :D
To są w ogole jakieś przeciw ??
tylko mój przyszły mąż widzi minus :P

ale wiecie jaki wstyd, jak idziemy do znajomych a on wącha naczynia i mowi ' macie zmywarke!'
albo każe odkładać jeden zestaw dla niego, który bedzie zmywany recznie :P

to sie nazywa dziwactwo :)
za!!! WCZEŚNIEJ ZMYWAŁAM TYLKO RĘCZNIE ALE OD 4 MIESIĘCY MAMY ZMYWARKĘ I NIE WYOBRAŻAM SOBIE KUCHNI BEZ NIEJ...
za!!!!!!!!

mamy mała bo mamy malo naczyn i mala kuchnie,zmiesci sie czasem garnek,albo wieksza miska.ale talerze,kubki,szklanki.ja bym juz nie umiala inaczej.jest nas dwojka,rachunki za wode nieduze.właczamy co dwa dni.
nie wyobrażam już sobie życia bez zmywarki!!! jest udowodnione ze zmywarka zużywa mniej wody a ile czasu wolnego Ci zostaje!!!! i te wszystkie brudne naczynia od razu mozesz pochowac, ja widze tylko plusy tego urządzenia
ta wygoda jest warta każdej ceny a już tym bardziej przy dziecku !!
ja nienawidze zmywać dlatego planując nowa kuchnie pierwszym sprzętem agd była zmywarka
nie opłukuję naczyń wcześniej, oczywiście co się da wrzucam do śmieci i jakiś mega kawałków nie zostawiam.
nie używam zapachów, bo dla mnie strasznie mają chemiczne zapachy.
myję wszystko, patelnie i garnki też. nigdy chyba nie były takie czyste.
mojej czterdziestkipiątki simensa nie oddałabym za nic!
każdemu polecam zmywarkę
Ja długo nie mogłam namówić męża na zmywarkę, jednak jak zaszłam w ciążę dostałam jakiegoś uczulenia i on powiedział że będzie zmywał, wytrzymał niecały miesiąc i kupił mi zmywarkę :-). Naprawdę warto, dziś już sobie nie wyobrażam kuchni bez niej, a jak maleństwo przyjdzie na świat to zawsze będzie dla niego więcej czasu :-)
maz nie pozwala na zmywarke, co za paranoja brak mi slow na takiego faceta. co on pan i wladca w domu. OMG co wy macie za mezow? dziewczyny nic nie ma cie do powiedzenia w domu?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry