Widok

nnt, jakie znacie techniki sprzedaży? jak chcialybyscie byc obsluzone w kawiarni i cukierni

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
szukam w necie ale nie ma zadnych onkretow, lanie wody a ze studiow niewiele pamietam, wracvam do pracy i musze wyszkolic personel wbezsposredenije obsludze, a dokladnie sprzedawczynie, nie wszystkie metody sie sprawdza, 3 lata siedzenia w domu i amnezja totalna, czar sie zrestetowac i zaczac rozwijać firmę szefa:) na Was zawsze mozna liczyc
OSOBISTY TRENER FITNESS, ODCHUDZANIE, kształtowanie i modelowanie sylwetki, zajęcia indywidualne,diety,zapraszam, tel.695519424,fitness-ola@wp.pl www.odchudzanieztrenerem.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dla mnie w cukierni jak w każdym miejscu, gdzie serwują jedzenie ważna jest higiena. Nie chciałabym aby ekspedientka dotykała rękami mojego wafelka czy ciastka czy gofra (to nagminne). Poza tym standardowo uprzejmość, nie robienie min, fochów itp no i szybkość czekać na kawe 15 min to ciut za długo
tak, usmiechniete i mile panie, ale nie natretne! higiena to podstawa. no i czyste zadbane dlonie, bo nie chcialabym zeby tipsiara z brudem pod tym czyms nakladala mi ciacho :)
Tipsy albo jakies dlugie, wymalowane pstrokato pazury to jedno, ale ja tez nie lubie, jak panie serwujace jakies jedzenie maja przesadzony makijaz. Kiedys w Paczusiu w Gdyni pracowla taka babka, co miala tak strasznie grubo wytuszowane rzesy, ze ja juz oczami wyobrazni widzialam, jak jej sie ten tusz sypie prosto do tego gara z lukrem :/ To samo tyczy sie grubego podkladu itp. No i oczywiscie burza lokow w artystycznym nieladzie odpada.
Generalnie w takim miejscu obsluga powinna miec schludnie przyciete, czyste paznokcie, zwiazane lub upiete wlosy i niezbyt gruba warstwe kolorowych kosmetykow na twarzy.
Polecam przeczytać:
http://www.strefa-iso.pl/downloads/A.Blikle Doktryna Jakosci 3 maj 2007.pdf

Autor jest właścicielem najlepszych cukierni w Polsce :).
link się dziwnie wkleił - skopiuj całość
Przedewszystkim MOZLIWOSC ZASTANOWIENIA SIE CO KLIENT CHCE ZAMOWIC bo niestety jak sie wejdzie to czesto odrazu 'w czym pomoc' ja zawsze mowie ze sie chce chwile zastanowic i czuje sie osaczona jak tak 'stoi nademna' ,przebiera nogami i niecierpliwie czeka...
image.
[url=http://www.suwaczek.pl/][img]
image
malaniunia, ja tez tego nie cierpie :D i wtedy zazwyczaj w pospiechu wezme cos czego tak naprawde nie chcialam :D
ja też tego nie lubię, ale warto spojrzeć też z drugiej strony. Pracowałam dorywczo w cukierni i powiem tak. Wyobraźcie sobie kolejkę na 15 osób, kolejna poza sklep ( u nas poza ciastami było też pieczywo). Przychodzi taki człowieczek i myśli myśli myśli, jeszcze to, albo może nie to, tamto, co ja jeszcze chciałem. Nigdy nikomu nie zwróciłam uwagi, bo klient nasz pan i zawsze starałam się być uprzejma, ale to naprawdę wkurza :)
imageimage
image
Jak ja nie jestem pewna to sie nie pcham w kolejke, bo to rzeczywiscie moze zrobic opoznienie. Ale czasem stane sobie dalej a baba do mnie krzyczy "Co podac?", ja ze chwileczke, a za 30sek "Moge w czyms pomoc???"... Dajcie zyc :D
A ja lubie, gdy osoba obslugujaca ma fajny makijaz, a loki sa tak boskie, ze nigdy mi nie przeszkadzaja. Lubie, gxy osoba obslugujaca podowiada kilka smakolykow, albo gdy slyszy ze ma podac kawe to sama mowi kilka roznych z krotkim wyjasnieniem co kryje sie pod nazwą. Im bardziej swobodna, ale rozgarnieta tym lepiej.
Ja bym dorzuciła umiejętność zaproponowania czegoś klientowi niezdecydowanemu, tak żeby ekspedientka umiała zapytać na co ktoś ma ochotę, a potem zaproponować kilka rodzajów ciast/pieczywa.
image
image
do tego co gosia napisała uzupełniłabym, by ta propozycja nie była złożna z nadroższych rzeczy z karty

jeśli to jest miejsce z obsługa kelnerską, to... żeby ta obsługa była widoczna...
z jednej strony nerwa dostaję, gdy po 5 sekundach ktoś już stoi nade mną "no co zamawia?", ale miło by było, gdyby kelner(ka) podszedł do mnie, jak widzi, ze odłożyłam kartę (a sam nie obsługuje w danej chwili nikogo - bo to ja widzę)
no i nie wisiał nademną, gdy kończę jeść - nie "sępił" by zabrać talerzyk/filiżankę i czy podać coś jeszcze (w domyśle, jak nie, to proś o rachunek kliencie i spadaj)

w jednym lokalu (pozytywnie) byłam w rewirze kelnera, którego kelner ten nie widział z baru (zasłaniały schody) i kelner tak gdzieś co 3 minuty (o ile nie obsługiwał), robił rundkę między stolikami (duże przejścia były) i w tym czasie łapał kontakt wzrokowy z klientami, i jak go przywołali, to podchodził
nie było to namolne, ale też nie czekało się wieczność...
image
Najważniejsze dla mnie jest to
1-aby osoby obsługujące były czysto ubrane i oczywiście w strojach firmowych, związane włosy, obcięte niepomalowane paznokcie
2-żeby wiedziały jak zrobić espresso, latte itd.
3-że ciastko podaje się ZAWSZE razem z kawą ( a nie najpierw ciasto i pół h potem kawe lub na odwrót)
4-oczywiście muszą potrafić doradzić co i jak i być uśmiechnięte bo tylko wtedy klient jest skory dać napiwek
5- powitanie, pożegnanie klienta.
6- powinny znać dobrze skład ciast np. jak się zapytam czy w tym cieście są śladowe ilości orzechów to musi wiedzieć czy są czy nie
(bo klient może miec np.alergie)
Np. laski pracujace w "Sowie" wiecznie ubrudzone koszulki, espresso dostawałam nagminnie albo zimne albo to była poprostu zwykła kawa-dlatego już tam nie chodze.
Podczas ostatnie wizyty Padło na Sowe w Madisonie a że byłam z babcią lat prawie 90, więc sie pytam tej Pani co by poleciła żeby ciasto było miekkie/nie klejące sie/bez karmelu. A ona do mnie mówi "TO CO WIDAĆ" odpowiadam że widze to co widać ale proszę mi polecić jakies miekkie ciasto. A ona na to " NIE WIEM W CIEŚCIE NIE SIEDZE!" Ojjjjj jaka się rozpętała afera-nienawidze takich paniuś co ciągle żyją w komunie.
Lubie "Dekera" utrzymuje standard a to najważniejsze dla mnie jako klienta.
image
W cieście nie siedzę- dobre, swoją drogą fajny byłby watek z tekstami pań z cukierni, sklepow, o urzędach nie wspomnę. Wiecie co mnie jeszcze wkurza? Jak panie są totalnie pochłonięte rozmową i obsługują klienta tak przy okazji:) dzisiaj miałam wrażenie, że im przeszkadzam. Przyszła paskuda i d... zawraca:)Apropos obsługi to denerwuje mnie, gdy w słuzbie zdrowia (prywatnej czy państwowej)wyczytują moje nazwisko na głos i cała poczekalnia wie do jakiego idę specjalisty albo wynik jakiego badania odbieram.
ja jeszcze dodam, że kelnerki powinny choć raz spróbować każde ciasto:)
o dokładnie
żeby wiedzieć, które mniej, które bardziej słodkie
które kwaskowate itd
image
dziekie za rady:) juz sobie je wkleillam do skoroszytu szkolen:)
OSOBISTY TRENER FITNESS, ODCHUDZANIE, kształtowanie i modelowanie sylwetki, zajęcia indywidualne,diety,zapraszam, tel.695519424,fitness-ola@wp.pl www.odchudzanieztrenerem.pl
przede wszystkim miło bez żadnych żałosnych standardów obsługi klienta
Pani powinna być usmiechnięta, zorientowana w towarze czyli wyjaśnic mi jakie ma ciasta z czego sa zrobione, jak smakują umieć coś doradzić itp i być czysta, nie oblizywać paluchów, ciasta nakłądać bez użycia rąk itp
tzn bez dotykania rękami ciasta tylko przy użyciu łopatek czy odpowiednich rękawiczek, a często paluchem ściąga to ciasto z tej łopatki pózniej palucha oblizuje i wydaje pieniądze a mi się robi od razu niedobrze

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Leczenie zębów mlecznych... (18 odpowiedzi)

...dziewczyny, jak wygląda leczenie zębów mlecznych - czy się boruje ząbek tak jak u dorosłego? I...

jaki odkurzacz polecacie ? (25 odpowiedzi)

muszę kupić i nie rozglądałam się jeszcze, pomożecie co wybrać ?

Mieszkanie na Kiełpinku (Wiszące Ogrody?) ul. Przytulna - jak tu się mieszka? (44 odpowiedzi)

Witam, planują zakup mieszkania na ul. Przytulnej, proszę o opinię czy dobrze się mieszka w...

do góry