wątek zablokowany

Widok

nnt.pomocy- dostałam storczyka ;-) co z nim zrobić ;-)?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny rozpakowałam storczyka a on jest w plastikowej przeźroczystej doniczce zasypany garstką ziemi i korą - wiec mam pytanie co powinnam z nim zrobić przesadzić czy jak i jak go podlewac i gdzie najlepiej postawić- mam zero doswiadczenia w uprawie takiego cuda... ;-)pomózcie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wg mnie: nie przesadzaj. raz na tydzien zalej do pełna doniczkę wodą i po jakimś czasie wodę wylej. kup osłonkę, by ładniej wydlądało.
jak kwiatki opadną zetnij nad 3 kolankiem i czekaj jak Ci łaskawie odrośnie. ja czekłam, wyrosły tylko dwa nowe kwatki.

no, ale może ktoś wie lepiej. sama chętnie też skorzystam z porady.
Storczyk niestety musi być w przeźroczystej doniczce, aby jego rozrośniete korzenie miały dostęp światła, możesz kupić taką ozdobną doniczke szklaną

http://ale.gratka.pl/ogloszenie/1811651_doniczka_szklana_do_storczyka_szklo.html
wszystko się zgadza, ja nie obcinam pędow jak opadną kwiaty i na nich potem wypuszcza boczki. Sa dwie szkoły z tym obcinaniem.Ja mam storczyki od lat i kwitną jak szalone. I co dwa tygodnie zasilam.
image
image
Storczyk żyje w takim własnie podłożu (kora, luźne grudki). Musi mieć ciasną (jeśli się da to też wysoką) doniczkę. Przesadza się go w okresie kiedy nie kwitnie. Ja mojego nie przesadzałam przez półtora roku i dwa razy wypuszczał nowe kwiaty!
Acha, jak kwiaty uschną, to nic nie ucinaj, bo możesz zrobić kwiatu krzywdę, a on "sam sobie poradzi".
Co do miejsca - nie stawiaj w przeciągu, nie na ostrym świetle, ale musi mieć sporo światła - na pewno nie może stać w ciemnym kącie. I jak już go ustawisz w miejscu gdzie dobrze rośnie, nie przestawiaj, nie obracaj.
image
image
Acha, podlewa się albo od dołu do spodka, albo jak możesz to raz na tydzień na godzinę wstawiasz doniczkę do miski z wodą - kwiat naciągnie ile potrzebuje.
image
image
* zasila sie gdy kwitnie a nie gdy nie ma kwiatow
* ja podlewam woda w ilości około 2-3 łyżeczek od herbaty (nie chce mi sie bawic z wylewaniem wody ;)
* ja obcinam gdy odpadna kwiaty
* mozesz kupic specjalny plyn do storczykow - kosztuje 6 zlotych i starczy na dluuuuuuuuuugo bo sie go rozciencza z woda
* ja trzymam w naslonecznionym miejscu

nigdy mi sie nie podobaly storczyki, orchidee ani inne tym podobne, do czasu dopoki nie dostalam wlasnego (sama nigdy bym sobie nie kupila bo mi sie nei podobaly;) no i od tej pory bardzo je polubilam
image
2rabbits.eu - pościele, kocyki i przytulanki dla maluchów
moja Ciocia hoduje storczyki :)

podstawowe rady:
- podlewaj co 10 dni miękką wodą(przegotowaną) o temp. pokojowej :) najlepiej z odżywką do storczyków (podlej, poczekaj aż woda przeleci przez doniczkę na podstawkę i tą resztkę wylej)
- doniczka tylko przezroczysta - te korzonki na powierzchni potrzebują światła :)
- po kwitnieniu Ciocia obcina na wysokości 4 "guzka" (nie pamiętam jak to się nazywa)
- codziennie spryskuj korzenie specjalną mgiełką

Ciocia nawet bawi się w rozmnażanie ich ;) ostatnio ciekawostka - rozsadzony kwiatek jest biały :) a kwiat-matka - żółto-zielony :P
najważniejsze żeby nie przelac..
ja mojego wkładam do naczynia pełnego wody z połową zalecanej porcji odzywki dla stroczyków na 15 min
zima robie to ok raz na 2 tygodnie latem cześciej
doniczke mam przeźroczysta ale osłonke juz nie i jest ok
po okresie kwitnienia kwiatek stał na oknie od strony pd

ostatnio kwiatek w nagrodę ponownie zakwitł ( po 8 miesiacach)
tworzenie i projektowanie stron internetowych - http://www.ascomi.pl
i jeszcze jedno nawadniam gdy korzonki sa już jasno zielone - to znak ze juz ma sucho
tworzenie i projektowanie stron internetowych - http://www.ascomi.pl
Ja stalam sie kolekcjonerka storczykow, mam ich w domku juz 26 sztuk :))
Aby storczyk pieknie rosl to z podlewaniem jest jedna zasada, pomiedzy podlewaniami podloze storczyka musi przeschnac zupelnie.
No i ja wlewam troszke wody, ktos tu fajnie okreslil, ze okolo 2-3 lyzki. Dokladnie taka ilosc wystarczy.
Podlewamy zawsze do poludnia.

Polecam linka
http://www.orchidarium.pl/uprawa/index.htm
image
image
Moje kwitna 2 razy do roku:)Pieknie i mocne kwiaty mają:) a mam ich sporo -11 storów;)..
I robie dokladniejak pisze Gosia dm- widze, ze prawdziwa Storczyks' Lover:)
image

image

a po odcięciu ile czekałyście jak nowy kwiatek odrosnie?
image
image
U mnie srednio po 4/5 miesiacach sa zawsze nowe kwiatki*
image

image

Zalezy od storczyka- mam 2 takie, ktore nieprzerwanie kwitna juz rok ciagle wypuszczajac nowe pedy a mam tez takie, na ktore czekal pol roku i na razie nie zapowiada sie aby cokolwiek nowego wypuscily.
image
image
no ja mojego podcięłam i czekałam jakieś 3 miesiące
zmudziło mi się to czekanie i wkurzały mnie te sterczące badule ;) - wywaliłam go ;)
image
image
miało być "badyle" ;)
image
image
MiA_2008 a jak sie nazywa ta odżywka?

dzięki dziewczyny bardzo mi pomogłyscie teraz to napewno nie zwiędnie będziemy o niego dbać - najwazniejsze że wiem jak - jest taki ciemno fioletowy ma z 10 kwiatków rozwinietych i pełno paczków więc szkoda by było żebym sie nie przykładała do jego pielęgnacji ;-)

jeszcze raz dzięki
A mój storczyk po 2 tyg. jak go dostałam calkiem stracił kwiaty, był przelewany bo nie wiedziałam jak go pielegnować. Od 1,5m-ca podlewam go raz na 10-12 dni i chyba mu dobrze bo wypuszcza nowego liścia, miał 3 pędy i 2 z nich zaczeły usychać więc obcięłam je na granicy żywego pędu i suchego, narazie nic sie nie dzieje, ale licze że jakiegoś kwiatka jeszcze wypuści.
beatka7, estragonka i inne hodowczynie storczykow, zycze wam tak owocnej uprawy :)

wlascicielka twierdzi, ze naliczyla ponad 70 kwiatow

image
image
image
ech za duzy
image
image
image
imponujące ;-)
ale wielgaśny, przesliczny:))) storczyki to piękne i dostojne kwiaty.
Jak tylko będę miała miejsce to się też zaopatrzę w takie cudo.
imageimage
piękny okaz!!!
jeśli można spytać to ile lat ma ten storczyk?
po ilosci lisci moge niesmialo stwierdzic, ze minimum 4 lata
image
image
Właśnie dostałam w prezencie ślicznego (trzy pędy) .
Też zastanawiam się co robic żeby cieszył oczy jak najdłużej.
Wiem że przede wszystkim ,nie przesadzic z podlewaniem.
Czy należy używac odżywek do storczyków za każdym razem?
Nie stawiaj na pralce, ja postawiłam i umarł ;)
A własnie apropo podlewania storczyków!Wbrew temu co wszyscy mówia ja stosuje zupełnie inną metodę.Wszystkie moje storczyki stoją w osłonkach pełnych wody.Zanurzone zupełnie w wodzie!!!i zyja cały czas!!!!pieknie kwitną i są ogromne!Mam dwie kwiaciarki w rodzinie,zawsze mowiły mi ze storczyki ni elubia wody.A teraz wszystko maja swoje storczyki w wodzie i mówia że to nieprawdpodobne;)Ja polecam;)
Wiesz co, to chyba wszystko zaleczy od gatunku. Nie znam się na tym, ale miałam w domu 2 storczyki. Pierwszy dostaliśmy przepiękny, z tych wielkokwiatowych. Żył i kwitł przez 1,5 roku. Podlewałam raz na tydzień, za każdym razem z odżywką. Potem nagle coś się porobiło i zgniły mu korzenie. Próbowałam ratować wg różnych wskazówek z poradników, ale nic to nie dało.

Teraz zabrałam od mamy storczyka, takiego z OBI, czyli mały i skromny. Przekwitł jej i przez rok wypuszczał tylko nowe korzenie, pędu ani razu. Wzięłam go do siebie, i też rok hodowałam tylko liście. Znajoma poradziła mi postawić go, tam gdzie jest ciepło i pełno słońca i rzeczywiście. Postawiłam go na oknie od południowo-zachodniej strony, zimą grzeje go od spodu kaloryfer, podlewany jest co tydzień z odżywką i pęd rośnie jak szalony, w gotowości czekają już 4 pąki.

Teściowa natomiast hoduje storczyki od kilku ładnych lat. Wszystkie stoją na oknie północnym z tzw zumzie, czyli w szklanym naczyniu, na górce z białych kamyczków, które zalane są wodą. Woda jest zielona (ale nie śmierdzi), na wierzchu kamieni utworzył się mech i korzenie storczyka w tej zumzie się taplają. Są też korzenie powietrzne, które wyłażą z naczynia i sterczą w różne strony. Kwintą jej te storczyki bez przerwy. Nie pamiętam, żeby kiedykolwiek stały same liście. Czasem tylko jest mniej kwiatów.
image

image

ja też uwielbiam storczyki mam różne kolorki i odmianki :)
najstarszy ma 7 lat i jak zaczyna kwitnać to aż ugina się pod kwiatami.

moja rada jeżeli coś nie tak ze storczykiem jest i nie chce kwitnąć, marnieje należy gp schować do ciemnego pomieszczenia na kilka dni pozniej wstawić na stałe miejsce koło okna i odzywa :)
image[/url]

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Pierwsza Hulajnoga dla trzylatki (55 odpowiedzi)

Moja córcia zaraz kończy 3-latka i chciałam kupić jej na urodzinki hulajnogę... tylko nie wiem...

Impreza urodzinowa dla mamy na 50tke, gdzie zrobić ?????????? na szybko (14 odpowiedzi)

Hej moja mama w kwietniu obchodzi 50 urodziny. Ogólnie impreza była zaplanowana na 17 marca Pod...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (137 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry