Widok
ja właśńie dzisiaj robie na kolację sałatkę grecką :)
sałata (ja akurat dzisiaj mam karbowaną ale może byc lodowa - chyba najlepsza ) do tego dorzucam kilka pomidorków pokrojonych w cwiartki, ogórka pokrojonego w półtalarki (świeżego oczywiście ), fetę, no i co tam jeszcze mam :) oliwki, kukurydzę z puszki.a aaa i jeszcze obowiązkowo czerwona cebula (kroję ja w talarki i potem rozdzielam na paseczki) wszystko polewam albo gotowym sosem (z torebeczki ) włoskim , albo do oliwy z oliwek dodaję łyżeczkę musztardy, trochę soku z cytryny, soli i pieprzu do smaku i oczywiście bazylia (może byc suszona) gotowe :)
sałata (ja akurat dzisiaj mam karbowaną ale może byc lodowa - chyba najlepsza ) do tego dorzucam kilka pomidorków pokrojonych w cwiartki, ogórka pokrojonego w półtalarki (świeżego oczywiście ), fetę, no i co tam jeszcze mam :) oliwki, kukurydzę z puszki.a aaa i jeszcze obowiązkowo czerwona cebula (kroję ja w talarki i potem rozdzielam na paseczki) wszystko polewam albo gotowym sosem (z torebeczki ) włoskim , albo do oliwy z oliwek dodaję łyżeczkę musztardy, trochę soku z cytryny, soli i pieprzu do smaku i oczywiście bazylia (może byc suszona) gotowe :)
Sałataka przepis z gazety wyborczek i kuchni. rewelacja równiez na przyjecia:
Składniki:
- 3 spore brokuły
- 30 dag sera feta
- 15 dag łuskanych migdałów na sos winegret: filiżanka oliwy
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki octu balsamicznego
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przyrządzania:
Brokuły dzielimy na różyczki, blanszujemy i odcedzamy. Robimy sos winegret: oliwę łączymy z cukrem, octem i sokiem z cytryny, ucierając jak na majonez. Dodajemy sól i pieprz. Do brokułów dodajemy przyrumienione na suchej patelni migdały pokrojone w paseczki. Delikatnie mieszamy. Pokrojoną w kostkę fetę oraz sos dodajemy do brokułów chwilę przed podaniem.
Kapusta pekinska
pomidor
ogorek kiszony
cebula
ser feta
piers z kurczaka
Piers kromi w male kawaleczki smazymy lub gotujemy jak kto woli
ukladamy na dnie miski na to surowa drobno posiekana cebulka,ogorek kiszony i na to sos (ja robie czosnkowy-troche majonezu, pojemnik smietany,sol pieprz i 4 zabki wycisnietego czosnku ) zalewamy to co poukladalismy na to kroimy kapuste pekinska,pozniej pomidorki i ser feta ja dodaje jeszcze oliwki,
pomidor
ogorek kiszony
cebula
ser feta
piers z kurczaka
Piers kromi w male kawaleczki smazymy lub gotujemy jak kto woli
ukladamy na dnie miski na to surowa drobno posiekana cebulka,ogorek kiszony i na to sos (ja robie czosnkowy-troche majonezu, pojemnik smietany,sol pieprz i 4 zabki wycisnietego czosnku ) zalewamy to co poukladalismy na to kroimy kapuste pekinska,pozniej pomidorki i ser feta ja dodaje jeszcze oliwki,
placki są odjazdowe, po smażeniu warto położyć na chwilę na ręczniku kuchennym, bo troszkę chłoną oliwę. i nie żałujcie dziewczyny kopru- ja uwielbiam koper.
a z fetą polecam:
arbuz
feta
cebula czerwona w talarkach potrzymana jakieś pół godziny w soku z cytryny (mięknie i nie jest taka ostra)
oliwki
mięta i pietruszka- dużo
pieprz i oliwa.
mieszanka może kosmiczna ale zaufajcie- na upał rewelacja.
a z fetą polecam:
arbuz
feta
cebula czerwona w talarkach potrzymana jakieś pół godziny w soku z cytryny (mięknie i nie jest taka ostra)
oliwki
mięta i pietruszka- dużo
pieprz i oliwa.
mieszanka może kosmiczna ale zaufajcie- na upał rewelacja.
Robiłam :) rewelacja!!!
Porcja ziemniaków jak normalnie dla nas na obiad, do tego pół opakowania fety z Mlekovity 40%
Cebulki dałam dużo, tyle że wcześniej zeszkliłam na maśle.
Duuużo koperku
Wszystko razem zmiksowałam
Smażyłam w panierce (mąka, jajko, bułka tarta) - wyszło z 12 kotlecików, baaaaardzo pysznych :)
Do tego zrobiłam sałatkę z fasolki czerwonej i zielonej w sosie ziołowo-cebulowym.
Pyzata, DZIĘKI!!!
Porcja ziemniaków jak normalnie dla nas na obiad, do tego pół opakowania fety z Mlekovity 40%
Cebulki dałam dużo, tyle że wcześniej zeszkliłam na maśle.
Duuużo koperku
Wszystko razem zmiksowałam
Smażyłam w panierce (mąka, jajko, bułka tarta) - wyszło z 12 kotlecików, baaaaardzo pysznych :)
Do tego zrobiłam sałatkę z fasolki czerwonej i zielonej w sosie ziołowo-cebulowym.
Pyzata, DZIĘKI!!!