Widok

nnt. świąteczny obiad

W tym roku przypada mi przygotowanie świątecznego obiadu. Macie jakieś ciekawe propozycje? Na pewno będzie krem z borowików z uszkami, ale nie mam pomysłu na drugie danie. Kaczka lub gęś pieczona odpadają, bo nie umiem tego przygotować, a chodzi mi o coś, co będę mogła przygotować wcześniej i tylko przed podaniem wstawić do piekarnika lub podgrzać w garnku. Pomocy!!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A powiedz z czym są będą te uszka do kremu z borowikami?
Zabrzmiało smakowicie:)

osobiście bym upiekła indyka lub kaczkę .. i dodatkowo jeszcze jakieś mięsko w sosie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja stawiam na zrazy
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie bój się zrobić kaczki ani kurczaka :) Ja debiutowałam z kaczymi udkami miesiąc temu i polecam Ci ten przepis http://www.olgasmile.com/kacze-udka-w-pomaranczach-z-imbirem.html
Na pewno taniej wyjdzie zrobić udka kurczaka a pewnie będą równie smaczne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Uszka są z ciasta drożdżowego, a farsz kapusta z grzybami. Smażę je bezpośrednio przed podaniem. Próbowałam już kilka razy upiec kaczkę, ale zawsze wychodzi mi albo sucha, albo twarda. Zrazy jemy dość często na niedzielne obiady, więc trochę mi się znudziły. Myślałam o polędwiczkach wieprzowych z czymś w środku zapiekane w piekarniku. Znacie cosik takiego? :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pieczenie całej kaczki to faktycznie wyzwanie, ale to udka, więc są mięsiste i nie wyschną :) Polecam w każdym razie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
poelcam kurczaka generała - pieczonego na butelce z piwem- przepis w necie ;)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Może faktycznie te udka. Spojrzałam na przepis i chyba się zdecyduję. Dziękuję za propozycję, ale czekam na jeszcze ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moja Mama ostatnio jadla w restauracji poledwiczki wieprzowe z sosem z gorgonzoli, podane z ziemniakami puree z dodatkiem musu jablkowego - mega smaczne, super polaczenie smakow i wszystko mozna przygotowac wczesniej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A schab ze śliwką?Go tego puree i sos ciemny pieczeniowy,czerwona kapusta zasmażana.

Pomyśl o kaczce z jabłkami i cebulą,jest mega prosta,wystarczy odpowiedni czas pieczenia i temperatura.

Gęś to już trudniejsza sprawa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Właśnie o coś takiego z polędwiczek mi chodzi. Zazwyczaj kroję polędwiczki w plastry i moczę w zalewie musztardowo-miodowej, a potem smażę na patelni z dodatkiem masła. Myślałam o tym, żeby zamoczyć je w tej zalewie w całości i potem upiec. Brakuje mi tylko jakiegoś nadzienia. Czy ser grongonzola pasuje do takiej marynaty?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
osobiście nie przepadam za ptasiorami większymi niż kurczaki ;) także nie pomogę jeśli chodzi o gęś czy kaczkę, bo sama nigdy nie robiłam i nie mam zamiaru robić ;) (podobnie jak królika)

___________

jeśli natomiast chodzi o polędwiczki - zobacz tutaj http://forum.trojmiasto.pl/nnt-przepis-na-poledwiczki-t286123,1,310.html
ja robiłam w sosie pomarańczowym - coś pysznego :] http://mirabelkowy.blogspot.com/2010/05/poledwiczki-w-sosie-pomaranczowym.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
polédwiczki z piekarnika sa dosyc ryzykowne, bo mozna je szybko przesuszyc bo szybko sie pieka. Jesli jakies nadzienie to musi byc cos juz wczesiej przygotowanego
Robilam z polewiczek szaszlyki dla gosci. Miesa wior, a cebula i papryka nadal byly surowe, masakra jakas. Mi raczej dobrze w kuchni idzie, ale to byl mega niewypal

Co do kaczuchy, mam temat opanowany i wychodzi cus pieknego.

Jablka szara reneta wymieszana z sola i majeranem i to napycham do srodka kaczki. Najlepsze do pieczenia sa kaczki Barbarie. Od srodka tez kaczke sole lekko. Nastepnie gruba mocna bawelniana nitka zszywam, sole i pieprze na wierzchu i wstawiam do lodowy na noc

Rano wkladam do rekawa foliowego i w temp. 200 st.C z termoobiegiem pieke 1,5 h. Podniej z gory odcinam rekaw, polewam sosem z kaczki wierzch jej i pieke ja w 180 st.C przezd 30-40 min

Kaczka jest na maxa wilgotne, chrzastki sa rozgotowane i jest perfecto !
jak mamy wiecej gosci to kupujemy same piersi albo udka z kaczki i sposb jest identyczny pieczenia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A ja jeszcze do jablek dodaje troche zorawiny i rozmaryn , zamiast soli dodaje Delikat Czerwony.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Kulinaria

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

do góry