Widok
nnt. świąteczny obiad
W tym roku przypada mi przygotowanie świątecznego obiadu. Macie jakieś ciekawe propozycje? Na pewno będzie krem z borowików z uszkami, ale nie mam pomysłu na drugie danie. Kaczka lub gęś pieczona odpadają, bo nie umiem tego przygotować, a chodzi mi o coś, co będę mogła przygotować wcześniej i tylko przed podaniem wstawić do piekarnika lub podgrzać w garnku. Pomocy!!!!
Nie bój się zrobić kaczki ani kurczaka :) Ja debiutowałam z kaczymi udkami miesiąc temu i polecam Ci ten przepis http://www.olgasmile.com/kacze-udka-w-pomaranczach-z-imbirem.html
Na pewno taniej wyjdzie zrobić udka kurczaka a pewnie będą równie smaczne.
Na pewno taniej wyjdzie zrobić udka kurczaka a pewnie będą równie smaczne.
Uszka są z ciasta drożdżowego, a farsz kapusta z grzybami. Smażę je bezpośrednio przed podaniem. Próbowałam już kilka razy upiec kaczkę, ale zawsze wychodzi mi albo sucha, albo twarda. Zrazy jemy dość często na niedzielne obiady, więc trochę mi się znudziły. Myślałam o polędwiczkach wieprzowych z czymś w środku zapiekane w piekarniku. Znacie cosik takiego? :)
Właśnie o coś takiego z polędwiczek mi chodzi. Zazwyczaj kroję polędwiczki w plastry i moczę w zalewie musztardowo-miodowej, a potem smażę na patelni z dodatkiem masła. Myślałam o tym, żeby zamoczyć je w tej zalewie w całości i potem upiec. Brakuje mi tylko jakiegoś nadzienia. Czy ser grongonzola pasuje do takiej marynaty?
osobiście nie przepadam za ptasiorami większymi niż kurczaki ;) także nie pomogę jeśli chodzi o gęś czy kaczkę, bo sama nigdy nie robiłam i nie mam zamiaru robić ;) (podobnie jak królika)
___________
jeśli natomiast chodzi o polędwiczki - zobacz tutaj http://forum.trojmiasto.pl/nnt-przepis-na-poledwiczki-t286123,1,310.html
ja robiłam w sosie pomarańczowym - coś pysznego :] http://mirabelkowy.blogspot.com/2010/05/poledwiczki-w-sosie-pomaranczowym.html
___________
jeśli natomiast chodzi o polędwiczki - zobacz tutaj http://forum.trojmiasto.pl/nnt-przepis-na-poledwiczki-t286123,1,310.html
ja robiłam w sosie pomarańczowym - coś pysznego :] http://mirabelkowy.blogspot.com/2010/05/poledwiczki-w-sosie-pomaranczowym.html
przypomniało mi się danie, które sama kiedyś chciałam zrobić ale jeszcze mi się nie udało ;) (czytaj zapomniałam o nim)
ambitne, ciekawe, zaskakujące ;)
http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,4519656,title,Skrzydelka-faszerowane,index.html?_ticrsn=5&ticaid=6f8a0
http://www.zaradni.pl/porada/3414,jak_zrobic_faszerowane_skrzydelka_drobiowe
do wyboru do koloru http://www.google.pl/search?hl=pl&cp=12&gs_id=1d&xhr=t&q=skrzyde%C5%82ka+faszerowane&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bpcl=38625945&biw=1280&bih=905&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=Y8KmUJXFN4fChAf0iIGABA
ambitne, ciekawe, zaskakujące ;)
http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,4519656,title,Skrzydelka-faszerowane,index.html?_ticrsn=5&ticaid=6f8a0
http://www.zaradni.pl/porada/3414,jak_zrobic_faszerowane_skrzydelka_drobiowe
do wyboru do koloru http://www.google.pl/search?hl=pl&cp=12&gs_id=1d&xhr=t&q=skrzyde%C5%82ka+faszerowane&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bpcl=38625945&biw=1280&bih=905&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=Y8KmUJXFN4fChAf0iIGABA
polédwiczki z piekarnika sa dosyc ryzykowne, bo mozna je szybko przesuszyc bo szybko sie pieka. Jesli jakies nadzienie to musi byc cos juz wczesiej przygotowanego
Robilam z polewiczek szaszlyki dla gosci. Miesa wior, a cebula i papryka nadal byly surowe, masakra jakas. Mi raczej dobrze w kuchni idzie, ale to byl mega niewypal
Co do kaczuchy, mam temat opanowany i wychodzi cus pieknego.
Jablka szara reneta wymieszana z sola i majeranem i to napycham do srodka kaczki. Najlepsze do pieczenia sa kaczki Barbarie. Od srodka tez kaczke sole lekko. Nastepnie gruba mocna bawelniana nitka zszywam, sole i pieprze na wierzchu i wstawiam do lodowy na noc
Rano wkladam do rekawa foliowego i w temp. 200 st.C z termoobiegiem pieke 1,5 h. Podniej z gory odcinam rekaw, polewam sosem z kaczki wierzch jej i pieke ja w 180 st.C przezd 30-40 min
Kaczka jest na maxa wilgotne, chrzastki sa rozgotowane i jest perfecto !
jak mamy wiecej gosci to kupujemy same piersi albo udka z kaczki i sposb jest identyczny pieczenia.
Robilam z polewiczek szaszlyki dla gosci. Miesa wior, a cebula i papryka nadal byly surowe, masakra jakas. Mi raczej dobrze w kuchni idzie, ale to byl mega niewypal
Co do kaczuchy, mam temat opanowany i wychodzi cus pieknego.
Jablka szara reneta wymieszana z sola i majeranem i to napycham do srodka kaczki. Najlepsze do pieczenia sa kaczki Barbarie. Od srodka tez kaczke sole lekko. Nastepnie gruba mocna bawelniana nitka zszywam, sole i pieprze na wierzchu i wstawiam do lodowy na noc
Rano wkladam do rekawa foliowego i w temp. 200 st.C z termoobiegiem pieke 1,5 h. Podniej z gory odcinam rekaw, polewam sosem z kaczki wierzch jej i pieke ja w 180 st.C przezd 30-40 min
Kaczka jest na maxa wilgotne, chrzastki sa rozgotowane i jest perfecto !
jak mamy wiecej gosci to kupujemy same piersi albo udka z kaczki i sposb jest identyczny pieczenia.