Widok

noworodkowa wyprawka - do doświadczonych mam

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
doświadczone mamy - podzielcie się własnymi opiniami na temat moich poniższych dylematów dot. noworodkowej wyprawki. jestem w trakcie jej uzupełniania a spodziewam się pierwszego dziecka, więc jestem w tej kwestii trochę zielona;)

mam pytania w szczególności o:
1. jaki materac (gryka-kokos? zwykła pianka?)
2. ochraniacz do łóżeczka (potrzebny?)
3. przewijak usztywniony na łóżeczko - jak długo użytkowałyście?
4. śpiworek - zimą wystarczył czy nakrywałyście jeszcze czymś? (mam ciepłe mieszkanie)
5. jakie smoczki/butelki się wam sprawdziły?
6. termoopakowanie/podgrzewacz samochodowy baby ono - faktycznie przydatny w podróży autem (2-2,5h)? i czy radzi sobie z podgrzaniem pokarmu?
7. rogal/poduszka/fasolka do karmienia - zbawienna czy do zastąpienia zwykłą poduszką?
8. łyżeczka/smoczek do podawania lekarstw - kupować czy niepotrzebne?
9. leżaczek/bujaczek - czy niezbędny i od którego miesiąca się przydaje?
10. mata edukacyjna - czy niezbędna i od którego miesiąca się przydaje?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
1. u mnie zdeycdowanie sprawdzil sie materac gryka-kokos
2. ochraniacz do lozeczka jak dla mnie potrzebny, w lozeczku robi sie dzieki niemu przytulniej :)
3. przewijak używalam do ok 8 miesiaca, mi sie bardzo przydal, teraz uzywam rowniez przy drugim dziecku. aczkolwiek jak by go nie bylo to tez nic strasznego przewinac malucha po prostu na lozku.
4. spiworka nie uzywalam wogle przy zadnym dziecku, na poczatku przykrywalam kocykiem, po 9miesiacu kołderką
5. zdecydowanie sprawdzily mi sie butelki lovi, smoczki rowniez tej firmy- a dodam, ze piersia nie karmilam.
6. termoopakowanie i podgrzewacz jak dla zbędne. Jak jedziemy w podroz 3-godzinna to po prostu biore w termos gorącą wodę i w buteleczke zimna wode. Jak musimy nakarmic to sie zatrzymujemy i mieszam wode goraca z zimna, dosypuje mleko i gotowe :)
7. Rogal do karmienia u nas sie nie sprawdzil, wg mnie zbedne.
8. łyzeczka, smoczek do lekarstw- niepotrzebne. U nas do dzisiaj najlepiej sprawdza sie strzykawka, ktora jest w komplecie z syropkiem IBUM.
9. Lezaczek/bujaczek jak dla mnie niezbedny :) Sprawdzil sie zarowno przy jednym jak i drugom dziecku. Uzywalismy od 2go miesiaca. Polecam szczerze ten Fisher Price 0-18kg.
10. Mata edukacyjna- mozna sie obejsc. Ja ukladalam dzieci na kocyku i dawalam rozne zabawki, grzechotki.
1. kokos-gryka
2.jeśli chodzi o coś w rodzaju ceratki to tak nawet bardzo, a jeśli do drewnianego łóżeczka z pościelą to na pewno warto mieć
3.ja uzywałam 2 msc bo wygodniej mi było na łóżku na ceratce
4.w domu maluszka miałam lekko ubranego bo o przegrzanie nie trudno
5.pierwszy synek miał aventa a drugi nie chciał wcale,a butelki avent i takie co dzidzia moze w dwóch rączkach trzymać
6.nie używałam więc nie doradzę
7.nie używałam więc nie doradze
8.podawałam strzykawką
9.przydaje się szybko bo dla dziecka jest wygodny a Ty możesz go przenosić z pokoju do pokoju bez obudzenia gdy w nim zaśnie :)
10.dzieciaczki kładłam na niej chyba od 2 msc ? i lubiły bawić się powieszonymi grzechotkami i szeleszczącym słoniem gdy leżeli na brzuszku :)
Z doświadczenia podwójnej mamy :)

1. materac gryka-kokos
2. ochraniacz do łóżeczka jak dla mnie potrzebny :) Poza walorami estetycznymi, młodsza nie obijała się główką o szczebelki - tak się wierciła !
3. przewijak usztywniony na łóżeczko - miałam, ale dla mnie zbędny:-)
4. śpiworek - przy starszej zbędny, przy młodszej bardzo potrzebny
5. jakie smoczki/butelki się wam sprawdziły? Przy jednej i drugiej Avent
6. termoopakowanie/podgrzewacz samochodowy baby ono - podobnie jak koleżanka wyżej, termos z ciepłą wodą lepiej się sprawował :-)
7. rogal/poduszka/fasolka do karmienia - dla mnie zbędna :)
8. łyżeczka/smoczek do podawania lekarstw - dla mnie zbędne :)
9. leżaczek/bujaczek - przy jednej i drugiej NIEZBĘDNY :) Młodsza ma 18mcy i nadal w użyciu :-)
10. mata edukacyjna - przy pierwszej nie miałam, przy drugiej kupiliśmy i w sumie z perspektywy czasu był to zbędny wydatek :)
1.Na początku mieliśmy piankowy, ale dość szybko zmieniliśmy go na gryka-kokos.

2.Ochraniacz potrzebny ale u starszego dziecka, który się już kręci. Wcześniej jedynie by chronił od przeciągów mieliśmy ochraniacz do połowy łóżeczka i kołyski, a nie taki na całość.

3.Miałam przewijak sztywny na komodę, używałam najczęściej do kąpieli by dziecko przewinąć, naoliwić. W ciągu dnia raczej przewijałam w różnych miejscach. Ciężko określić jak długo ale z dobre 3-4 mce.. potem już nie.

4.Nie używałam śpiworka, na początku rożek, potem kołderka/ kocyk i cieplejsze ubranko.

5.Co do butelek radze poradzić się własnej dzidzi. U nas w zależności od miesięcy na początku był TT, potem Avent i Love. Synek miał jakieś swoje upodobania i czasami w ciągu miesiąca odrzucał swoją ulubioną butelkę i nie chciał z niej jeść. Najdłużej był wierny smoczkom TT (takie o dziwnym kształcie ;))

6.Termoopakowanie i podgrzewacz Baby Ono mieliśmy, polecam. Mimo, że minęło 5 lat od pierwszego dziecka podgrzewacz nadal działa. Podgrzewał dość szybko i sprawnie (duże, szklane butelki z wodą).

7.Rogal do karmienia, miałam ale korzystałam bardzo sporadycznie dla mnie był niewygodny.

8.Lekarstwa podawałam (i podaję) strzykawkami zakupionymi w aptece z miękkim tłoczkiem. Zazwyczaj też w lekarstwach są już miarki strzykawki, szczególnie w lekach przeznaczonych dla maluchów. Uważam, że takie łyżeczki to zbędny wydatek.

9.Mamy leżaczek FP, który na początku był jako bujaczek a następnie można było go ustawić na krzesełko dla starszych dzieci. Polecam, synek używał go bardzo długo.

10.Nie mieliśmy maty ale kupiliśmy mały dmuchany basenik, synek korzystał z niego jak już prawie siedział, polecam.. zabawki były zawsze w jednym miejscu. O coś podobnego:
http://www.top-artshop.pl/brodziki/608-brodzik-basen-kojec-mata-plac-zabaw.html
a więc odpowiadam:
1) MAM MATERAC gryka kokos i na razie nie narzekam , nie odkształca sie i nic sie nie dzieje
2) ochraniacz potrzebny ale u mnie później - na początku nie dawałam dopiero gdy dziecko sie zaczęło wiercic i przxemieszczac po to zeby nie uderzało w szczebelki
3) przewijak fajna rzecz używałam ponad pół roku - ale moje dziecko było malutkie :
4) najpierw mała spała w spiworku i dodatkowo ją przykrywałam kocykiem (ale mysle ze było to za dużo) zależy jak masz ciepło w domu
5) na początku żadnych smoczków - mała nic nie akceptowała i żadnych butelek
6) nie pomoge bo nie używąłam
7) nie miałam i sobie radziłąm ze zwykłą poduszką
8) nie używałam
9) leżaczek fajna rzecz, nam sie do dzis przydaje -ale uzywamy jako krzesełko do karmienia
10) maty nie miałam
A u mnie wygląda to tak:

1. materac lateksowy
2. ochraniacz do łóżeczka - niepotrzebny, wręcz mnie denerwował, bo zasłaniał mi dziecko w łóżeczku; przy drugim już w ogóle nie założyłam.
3. przewijak usztywniony na łóżeczko - bardzo długo używaliśmy, aż do momentu odpieluchowania.
4. śpiworek - zimą wystarcza, nie ma potrzeby nakrywania dziecka dodatkowo.
5. jakie smoczki/butelki - nie używałam butelek, smoczki firmy MAM.
6. termoopakowanie/podgrzewacz samochodowy baby ono - nie używałam.
7. rogal/poduszka/fasolka do karmienia - zbędna, do zastąpienia zwykłą poduszką.
8. łyżeczka/smoczek do podawania lekarstw - niepotrzebne.
9. leżaczek/bujaczek - niezbędny, od ok. 3 miesiąca używaliśmy, potem służył do karmienia malucha.
10. mata edukacyjna - niezbędna, od ok. 3 miesiąca używaliśmy.
1. U nas gryka-kokos ,sprawdził się zero odkształceńużywamy do tej pory bo mamy to większe łóżeczkoktóre zostało przerobione na łóżko.
2. ochraniacz do łóżeczka mieliśmy dosyć długo bo młoda uwielbiała spać w szczebelkach.
3. Ja miałam komodę z przewijakiem.
4. śpiworek zimą w zupełności wystarczy.
5. butelki tommy Tommee Tippee,smoka nie ssało ,nie chciało.
6. termoopakowanie zwykłe Tommee Tippee podgrzewacza samochodowego nie miałam zwykły tak ale ani razu nie użyłam.
7. rogal mały miałam ale na krótko się zdał bo nie karmiłam piersią.
8. Nie miałm jak dla mnie do tej pory najlepsza strzykawka do podawania lekarstw
9. leżaczek/bujaczek - kupiłam dopiero jak młoda miała 1,5 mc i załuję ,że tak późno służył długo
10. mata edukacyjna od 3 mc małe interesowało się nią jakieś 2 mc.
kurczę zupełnie jak 10 przykazań młodej matki

ja miała materac piankowy,dzieci całe i zdrowe,bez skrzyweń,przewijak przy drugim,ale sporadycznie używany,dla mnie zbędny,robił raczej za półkę na d*perele,ochraniacz tak,podgrzeacz,termoopakowanie zbędne,właśnie termoś z wrzątkiem najlepszy,choć moje dzieci cycowe były,butelka avent,rogal a po cóż to.........strzykawka do syropki,możesz powoli dozować,leżaczek super wynalazek,mata jak kto uważa,ale lepiej moze łuk do łużeczka z zabawkami
1. materace mamy piankowe z ikei, ale nie te najciensze, takie z jednej strony tloczone
2. ochraniacz moim zdaniem bardzo potrzebny, zeby sie dziecko nie poobijalo, zeby smoczek nie wypadal za lozeczko
3. przewijak mialam przy corkach, ale czesciej sluzyl jako polka na pampersy i chusteczki niz do przewijania, wygoniej bylo mi na lozku czy na dywanie
4. spiworek fajna rzecz :-) koldra balam sie przykrywac, spiworki mam roznej grubosci, jak za zimno dokladam cienki kocyk na wierzch
5. smoczki i butelki to zalezy tylko od dziecka, u nas sprawdzily sie avent, przy corkach stara wersja, dla synka mam ta nowa, ale sporadycznie z niej pije, bo cycek w uzyciu ;) smoczki przy corkach tylko okragle baloniki/wisienki,msynek ma wubbanuba w ksztalcie sutka
6. termoopakowanie mialam z lovi i slabo trzymalo, lepszy zwykly termos :-) samochodowego podgrzewacza nie mialam, a domowy sprawdzil sie przy drugiej corce, ktora byla karmiona mm od 4 mies, poza tym do obiadkow pozniej
7. fasolke do karmienia mialam przy corkach, sprawdzala sie, dziecie sobie jadlo a ja mialam wolne rece, zeby tez sie posilic :-) przy synku mialam ta dluga taka do spania w ciazy, ale nie sprawdzilam jak sie nadaje do karmienia bo dlugo po porodzie nie moglam siedziec, potem byla juz zbedna
8. w lekach dla dzieci zazwyczaj sa strzykawki, a jak nie to zwykla tez daje rade, nie uzywalam niczego innego
9. lezaczek przy piewszej corce nadal sie troche, przy drugiej nie bo wolala lezec na podlodze, synek czasami polezy, ale nie lubi za bardzo
10. mata przy pierwszej corce w ogole nie uzywana- nie lubila lezec sama, druga godzinami mogla lezec i gapic sie w zabaweczki na macie, synek nie lubil do tej pory lezec, polubil niedawno jak nauczyl sie przewracac z plecow na brzuch i odwrotniem w tym wypadku mata tez zbedna, bo ulezy pod nia tzy minuty i juz go tam nie ma ;)
1. gryka-kokos
2. ochraniacz do łóżeczka u nas się sprawdził bo trafiła mi się wiercipiętka i zazwyczaj śpi wtulona w szczebelki ;)
3. przewijak użytkuję do tej pory jest mi wygodniej niż się schylać wiecznie, ale ciężko już moją wiercipiętę zająć czymś żeby lezała spokojnie
4. nie używałam śpiworka, całą zimę przykrywałam tylko kocykiem...
5. kupiłam cały zestaw AVENT i było ok, smoczek CANPOL też podpasował
6. takich gadżetów nie miałam
7. rogal/poduszka/fasolka do karmienia - zbawienna!
8. łyżeczka/smoczek do podawania lekarstw - niepotrzebne
9. leżaczek/bujaczek - super rzecz, na początku córcia tam sobie leżała jak musiałam coś zrobić, do tej pory ją tam wsadzam np jak odkurzam mieszkanie żeby mi się nie szwendała pod nogami ;)
10. mata edukacyjna - u nas się nie sprawdziła bo córka się nudziła po max 5 minutach
dziękuję, wiedziałam gdzie i kogo pytać:) naświetliłyście mi jako tako temat wyprawki.

1. materac kupię gryka-kokos.
2. ochraniacz kupię.
3. przewijak kupię.
4. śpiworek - mam już kupiony, ewentualnie nakryję kocykiem.
5. butelki/smoczki - jeszcze nie wiem jakie.
6. termoopakowanie kupię najzwyklejsze na spacery, w podróż wezmę termos.
7. rogal/poduszka do karmienia jeszcze nie wiem.
8. łyżeczka do podawania lekarstw - nie kupię.
9. leżaczek/bujaczek kupię.
10. mata edukacyjna - nie kupię.

kolejne opinie mile widziane:)
1. gryka-pianka-kokos, zakładam że długo posłuży :)
2. ochraniacz jest i się przydaje bo mała wędruje po łóżeczku w każdą stronę
3. przewijak używałam przez ok 7 m-cy i bardzo sobie chwalę, szczególnie jak już nie używam i plecy mi od schylania się wysiadają
4. Moja nie dała się zapiąć w śpiworek w żadnym momencie życia a próbowałam wiele razy, przez pierwsze miesiące mieliśmy rożek i Lilka uwielbiała być w niego zawijana i było jej wystarczająco ciepło a potem dostała kołderkę, teraz praktykuję cieplejsze ubieranie bo wykopie się spod każdego przykrycia a w śpiworek włożyć nie da :)
5. U nas, jeżeli chodzi o butelki, hitem okazał sie Dr Brown z szeroką szyjką ale ja karmiłam piersią przez praktycznie 7 miesięcy a w butelce dostawała wodę lub herbatkę - innych nawet nie próbowałam
jeżeli chodzi o smoczki to próbowaliśmy TT ale nie przyjęły się, pokochała za to MAM
6. termoopakowanie zwykłe, bardzo rzadko używane
bo w kiepską pogodę długich wycieczek nie urządzałam
7. nie miałam poduszki do karmienia, karmiłam na zwykłej a jak mała podrosła to bez gadżetów
8. nie posiadam - lekarstwo jeżeli była taka konieczność podawałam taką strzykawką od paracetamolu czy ibupromu w syropie - dobrze widoczna podziałka i Lilka chętnie otwiera usta - korzystamy po dziś dzień
9. super sprawa :)
10. u nas się sprawdziła, taka zwykła bez bajerów - nie kupowałam ale dostałam od koleżanki - widziałam takie używane za 30-40 zł więc nie majątek a może się spodobać więc warto rozważyć zakup albo zasugerować aby ktoś zrobił prezent

z rzeczy o których nie piszesz i mało się o tym pisze w tematach dot wyprawek to mi się bardzo przydał inhalator
zakładamy oczywiście że nie będzie potrzebny ale gdyby... ja miałam w domu i nie musiałam latać po sklepach jak mała nagle zachorowała więc polecam jeżeli nie macie

aaa... i jeżeli masz miejsce w łazience to polecam wanienkę ze stelażem - ulga dla pleców :)
podbijam:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry