Widok

pieczenie kurczaka...

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
forumki jak robicie kurczkaka czym doprawiacie???czy przed pieczeniem smazycie??? na ile stopni z termoobiegiem sie piecze i ile czasu??? żeby był dobże doprawiony i nie był suchy!!! prosze o rady!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nigdy nie smażę kurczaka przed wstawieniem do piekarnika, moim zdaniem to bez sensu ;)

Przyprawiam w zasadzie na dwa sposoby. Pierwszy taki tradycyjny: majeranek, czosnek , sól, pieprz, papryka.Nacieram tymi przyprawami na pare godzin przed pieczeniem, albo wieczorem i zostawiam na noc.

Drugi sposób, to gotowe mieszanki przypraw do kurczaka ;)))

Zawsze piekę kurczaka pokrojonego na kawałki, w całości nie za bardzo lubię...

Piekę z termoobiegem około 1 h, ale tak dokładnie to nie wiem, bo to w zasadzie na oko;)

Zawsze razem z przyprawami nacieram kurczaka niewielka ilością oleju, ewentualnie na dno naczynia nalewam troche ..

Potem w czasie pieczenia podlewam co jakiś czas wodą.
Nigdy nie wychodzi mi suchy.a
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja robię w rękawie z gotowymi przyprawami (z odrobiną oleju aby nie wyschło zbytnio) i piekarniku halogenowym. Max temperatura, 1 godzina - potem palce lizać ;]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja kurczaka to piekę w częściach, nie smażę. Doprawiam solą, pieprzem dużo czosnku w granulkach i pieprzu cayenne, ostatnio posypałam też suszoną pietruszką i było pyszne.
Piekę ok 40 min (jak kurczak jest grubasem, to nawet 50) w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w temp. ok 180 st. z termoobiegiem z czego ostatnie 10 min. otwieram naczynie, żeby skórka była rumiana i chrupiąca.
Bardzo wygodny jest też rękaw do pieczenia, z tym że trzeba uważać przy rozcinaniu, żeby się parą nie poparzyć. Też rozcinałam na 10 min przed końcem, ale wolę naczynie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
albo piekę kurczaka - w całości :]

albo jego kawałki - skrzydełka, udka :]

najlepszy przepis na całego kurczaka - to przepis na Generała ;) kurczak pieczony na butelce piwa :]

ogólnie na 1kg kurczaka przypada 1 godzina pieczenia :] w temp. 180-200'C (bez termoobiegu)

jeśli chcesz mieć chrupiącą skórkę - radzę posmarować kurczaka majonezem (przed samym wstawieniem do piekarnika)

jeśli piekę udka - to bez obsmażania :] ta opcja jest zarezerwowana tylko dla "kurczaka po meksykańsku" :] gdzie wytrybowane udka (i przyprawione) macza się w cieście i obsmaża, a później piecze zalane sosem :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kurczak juz w lodówce lezy w przyprawach do kurczaka soli i pieprzu!! przed pieczeniem posypie jeszcze czyms i posmaruje majonezikiem!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
piekę w naczyniu żaroodpornym. nacieram odrobiną oleju i sypię solą, pieprzem, czosnkiem, majernakiem i podstawa dla mnie jest curry i dodatkowo jeszcze kurkuma. kurczak bez curry to dla mnie profanacja ;-) Nie smażę! Po co? pięke zamkniętego w naczyniu a na ostatnie 10 min otwieram żeby skórka sie podpiekła. z tym, że ja zazwyczaj piekę udka a nie całego kurczaka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak mi chodziło o udka pałki i skrzydełka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Luna: a czy ta gotowa przyprawa do kurczaka nie ma już w sobie soli i pieprzu? sprawdź, bo może Ci wyjść za słony. Masz jeszcze czas go opłukać i przyprawić jeszcze raz :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
soli i pieprzu dałam tylko troszke bo u nas lubia dobze doprawione
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
do pieczenia pałek/udek/skrzydełek - z reguły używam gotowych przypraw z serii "Winiary pomysł na"

image

image

image

obsypuję mięso, zostawiam na noc w lodówce (zamknięte w pojemniku) :] (lubimy mocniej doprawione, więc dodaję też trochę jarzynki)

piekę w rękawie - wg przepisu na opakowaniu :]

a jak nie mam gotowej przyprawy - wtedy dowolność absolutna :] jarzynka, olej, pieprz, papryka słodka, tymianek, kumin, cząber, czubryca i różne mieszanki ziołowe, czosnek przeciśnięty, miód :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7
AgusiaGda: no ja też zwykle w tych przyprawach piekłam, są bardzo fajne. Ale kiedyś zapomniałam kupić i zaimprowizowałam. Wtedy pierwszy raz mężu pochwalił, że dobre wyszło. Od tego czasu przestałam kupować te gotowce ;)

A czosnku surowego nie daję, bo po tak długim pieczeniu robi się czarny i gorzki, a ja nie lubię goryczy.
W sumie przestałam też marynować mięso z drobiu przed pieczenie.
Kiedyś marynowałam, ale często zapomniałam i nie ma różnicy, jak zrobię tuż przed pieczeniem.
Za to czerwone mięso warto zamarynować, tu już różnica jest wyczuwalna.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziekuje za wszystkie podpowiedzi!!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie mam dużo czasu na gotowanie, więc zazwyczaj szukam przepisów, które nie są skompilowane i nie składają się z dużej ilości składników. Dlatego dosyć często robię na obiad udka pieczone, najczęściej z tego przepisu: https://www.kaufland.pl/przepisy/wyszukiwarka-przepisow/przepis.pieczone-udka-kurczaka.r_id=Recipe_2669821.html, ponieważ wychodzą bardzo smaczne. Wystarczy dodać ziemniaki albo kaszę, surówkę albo pieczone warzywa i wychodzi pyszny i pożywny posiłek, który nawet moje dzieci chętnie jedzą.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jak dzieci znoszą szczepionkę Odra, świnka, różyczka? (181 odpowiedzi)

W końcu poddałam się ogólnym naciskom, groźbom itd. i idę jutro na szczepienie odra, świnka,...

Nootropil 20% czy ktoś podaje dziecku ? (12 odpowiedzi)

Witam Mam pyanko czy któreś dziecko przyjmuje Nootropil 20% czy są jakieś duże efekty z...

Przelanie wosku... (47 odpowiedzi)

Dziewczyny czy któaś z Was przelewała dziecku wosk kiedy było niespokojne, płaczliwe?? Kolezanka...

do góry