Widok

opieka nad żoną w połogu

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Jak w temacie, ale czy ktoś wie, skąd trzeba mieć zaświadczenie i do kogo udać się po wypisanie zwolnienia na żonę w połogu pow wyjściu ze szpitala.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
moja kumpela załatwiła w szpitalu po porodzie razem z wypisem dostała zaswiadczenie ze przebywała w szpitalu w konkretnym czasie i od razu poprosili o zwolnienie dla męza...ja tez miałam to w planie ale wkoncu maz wział urlop tak nam sie bardziej opłacało:)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
my dostalismy od gina prowadzącego ciąże ...
nie wszyscy chętnie dają
po cesarce raczej dają

mój mąż też dostał zwolnienie od mojej lekarki prowadzącej ciążę. Miałam poród naturalny.
Sbj - pogadaj z naszym lekarzem.
Moja siostra też u niego prowadziła ciażę - co prawda parę lat temu - i on dał zwolnienie szwagrowi.
w sumie w szpitalu wypisał jej lekarz prowadzacy ciaze i przyjmujacy poród:)
image
kurcze a moja lekarka nie chce mi dać :( i twierdzi że nie ma czegoś takiego, jest ewentualnie opieka na dzieckiem i daje je pediatra :/
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
oki dziewczyny - dzięki za odpowiedzi, ale jeszcze jedno pytanie to się chyba dostaje od dnia gdy żona wychodzi ze szpitala, bo wcześniej jak jest w szpitalu to niby jest pod opieką. Proszę o wypowiedź te z Was, które korzystaly z tego dobrodziejstwa.
image
mój Mąż poszedł do lekarza ogólnego :) który akurat nie znał nas(w Endomedzie nie korzystaliśmy z wizyt u lekarzy ogólnych) :) z moim wypisem ze szpitala - i dostał 14 dni zwolnienia :)
no bo to sie nazywa zwolnienie lekarskie na opiekę nad członkiem rodziny, bo faktycznie zwolnienia na opiekę nad żoną w połogu nie ma ;)
A ja mam pytanko trochę inne. Jak będę w szpitalu po porodzie załóżmy te 3 dni. A mam w domu córkę cztero - letnią córkę jak wtedy ze zwolnieniem męża. Mąż już wykorzystał 14 dni opieki na mnie w czasie ciąży. A słyszałam, że opieka nad dzieckiem jest wówczas wtedy gdy dziecko jest chore. Co w takim razie kiedy dziecko jest zdrowe?
image
image

image
mi też wypisała lekarka prowadząca ciążę - to było 14 dni od czasu mojego wyjścia ze szpitala.
Pozdrawiam, Kinga
Mama Natalki (21.07.2004), Agatki (11.07.2007) i Krzysia (14.01.2010)
jest 30 dni na opieke na członka rodziny na rok

i dodaje sie to czy jest to na dziecko/ zone/ dziadka/ babcie/ chyba nawet na tesciowa i tescia mozna wziasc
image
a mężu nie może pójść do lekarza i powiedzieć jaka jest sytuacja? Myślę, że dałby zwolnienie :)

Mój mąż dostał 14 dni zwolnienia na mnie od mojego lekarza prowadzącego ciążę. Musiał wziąć moją książeczkę zdrowia
Jest 60 dni na opiekę nad członkiem rodziny , a z tego 14 dni można wykorzystać na dorosłego członka.46 dni jest na dzieci.
Z tym, że mój mąż już na mnie wykorzystał 14 dni wolnego, ale z tego co mówiła mi Pani dr zwolnienie można wziąć na dziecko ale jeśli jest chore. Więc co teraz jak rozwiązać ten problem. Acha i czy te 14 dni na żonę można wziąć od nowa po nowym roku czy to się liczy rok kalendarzowy?
image
image

image
Można sprawować opiekę nad zdrowym dzieckiem do lat 8. W przypadku choroby osoby stale opiekującej się dzieckiem. Zaświadczenie wystawiane jest na zwykłym druku przez lekarza. Upoważnia ono do płatnej opieki nad dzieckiem. niestety lekarze jak ognia i zarazy boją się wystawiać te zaśwaidczenia. Trzeba ich poprostu przycisnąć.
Poczytajcie art 32 ustawy zasiłkowej - prawo do zasiłku opiekuńczego.
Zawsze mąż może wykorzystać tygodniowy tacierzyński.
Oczywiście, że może wykorzystać tacierzyński tylko po co jeśli mógłby wziąć najpierw opiekę na dziecko.
image
image

image
Dlatego idąc do lekarza trzeba być uzbrojonym - w przepisy
Tak wlasnie jest, ze lekarz pediatra moze wystawic opieke na zdrowe dziecko jesli rodzic normalnie sprawujacy opieke jest chory. Jezeli Agusia bedziesz przez kilka dni w szpitalu to jest jak najbardziej taka sytuacja

Nie kazdy ma rząd babc do opieki jak mama idzie rodzic :)

Mysle, ze lekarz nie powienien robic problemow, w koncu bedziesz miala na to papiery, ze bylas przez kilka dni w szpitalu i corka pozostala bez opieki
image
Dzięki Marynia o to właśnie mi chodziło niestety nie mam nikogo do opieki a mała do przedszkola nie chodzi. Nie chcę tu w żaden sposób naciągać i brać zwolnienia dla męża bo mam taki kaprys tylko jest to sprawa wyjątkowa bo dzieckiem nie będzie się miał kto zająć.

A czy jeśli mąż wziął na mnie opiekę 14dni w październiku to czy od stycznia może wziąć znowu?
image
image

image
Tak, w styczniu będzie mógł.
A czy przed rozwiązaniem mąz może wziąc na mnie opiekę??? Kto wówczas wypłaca to swiadczenie??? Pracodawca czy ZUS?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Mrowki Bigbitowki - kto zna? (21 odpowiedzi)

Chodzi mi o tekst tej piosenki, spiewalam jak bylam mala, ale nie pamietam, a chcialabym nauczyc...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (65 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

Gdzie w góry z dzieckiem na wakacje-miejsca godne polecenia (176 odpowiedzi)

Jak co roku chciałabym pojechać na urlop w góry. Byle nie do Zakopanego- tam byłam już wiele...

do góry