Widok

pieluszki wielorazowe

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Cześć ekomamuśki :),

spodziewam się dziecka i naczytałam się sporo o tym jaką chemią napakowane są popularne jednorazówki. To będzie moje pierwsze dziecko, więc aby nie planować sobie dodatkowych wrażeń, przez pierwszy miesiąc chcę używać ekologicznych pieluszek. Potem chcę przerzucić się na wielorazówki. Ale zaczęłam o tym czytać i można zwariować: kieszonki, AIO, SIO, otulacze, prefoldy itd. Jaki rodzaj wielorazówek polecacie? Jakie firmy są ok? Jednorazówki tak jak pisałam będą w użyciu przez pierwszy miesiąc, potem gdy dziecko będzie pod opieką dziadków, na spacerach, wyjazdach itd.
Ile sztuk kupić na start?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Musisz sobie kupić po 2 sztuki z każdego rodzaju żeby w ogóle wiedzieć co Ci pasuje...Im więcej dziecko używa tym łatwiej jest z praniem bo nie gnije zanim sie zbierze do prania. Dla takich maluszków to sa specjalne małe rozmiary. Potem rozmiar rosnący z dzieckiem i to juz na dłużej starczy. Ja byłam bardzo zadowolona z pieluszek z aliexpres.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja korzystam z wielorazówek - przy Starszaku późno się zdecydowałam, ale przeszliśmy z dnia na dzień na wielo i sobie chwaliłam :)
Teraz przy Córeczce jesteśmy na wielo od 5doby (od razu jak wróciliśmy ze szpitala), w szpitalu używaliśmy eko jednorazówek :) np. w rossmanie są bambusowe eko jedno bez dodatków chemii :)
Co do wielo, po miesiącu... to nie jest dobry czas, bo rozmiar os bedzie jeszcze za duży, a rozmiar nb starczy na króciutko :/
Dla takiego maluszka (od "początku" do rozmiaru os) polecam 6-8 otulaczy i z 40 wkładów - po przetestowaniu z czystym sumieniem mogę polecić ręczniczki z ikei http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40054538/ składam je, wielkościowo są idealne, z 100% bawełny, szybko schną i są taniutkie 10 szt za 13zł :D i spełniają swoją funkcję w 100% przy takim maluszku :) Mam też 6pak prefoldów http://www.xkko.pl/pieluchy-xkko/skadane/natural/xkkopieluszka-prefold-natural-rozmiar-newborn-6szt/22097.html one są grubsze, i fajne ale na długie wyjście, po domu zdecydowanie ręczniczki ikei :) Otulacze mam wełniane - właściwości wełny... oddycha, nie grzeje latem nie chłodzi zimą i te de... no i zdrowa i naturalna :) ja otulacze zamówiłam na fb od dziewczyny która po godzinach szyje :D są piękne z wyglądu, świetne jakościowo i w porównaniu do sklepowych połowa ceny :D Na fb sa grupy dotyczące wielopieluchowania - znajdziesz tam masę odpowiedzi na swoje pytania :D np ta: Pieluchy Wielorazowe oraz NHN wielopieluchy można też odkupić na grupach sprzedażowych - albo i sprzedać jak skończycie się pieluchować :D ta znajdziesz też odpowiedzi jak dbać, prać :) u Starszego dziecka które mniej brudzi pieluchy, osobiście proponuje kieszonki :D Przy mlecznych kupkach niekoniecznie się sprawdzają, ale jak dziecko je stałę pokarmy i robi "dorosłą" kupkę polecam papierki biodegradowalne, które z kupą wrzucasz do wc i nie musisz "skrobać" kupy z pieluchy - jak to się często słyszy wśród przeciwników wielo ;P Aaaa u noworodka trzeba liczyć ok 12-16 pieluch na dobę (wkłądek otulaczy tak jak pisałam 6-8) i jeśli pranie będziesz robić co 2dni to musisz mieć zapas na 3 doby (trzecia na schnięcie).
image image

Co do eko jedno - tu na forum pod tym linkiem: https://forum.trojmiasto.pl/pieluszki-jednorazowe-bambo-nature-t785368,1,16.html ktoś chce odsprzedać eko jednorazówki - dokłądnie te miałąm w szpitalu i mogę z czystym sumieniem polecić :) jeśli chcesz od początku być eko :D
image image

hej na fb jest grupa pieluchy wielorazowe trójmiasto, dołącz dziewczyny na pewno pomoga, poza tym w Gdyni sa organizowane warsztaty pieluchowe najbliższe sa w ta sobote.

Dziękuję! popatrzę grupy na fb. Fajnie że coraz więcej mam chce używać wielorazowych pieluszek :) Poczytam co i jak, i jak już córka urodzi to zobaczę kiedy będę gotowa na przejście na wielo ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

jak oszczedzacie ? (27 odpowiedzi)

witam dziewczyny napiszcie plis jak oszczędzacie, jakie formy, jakieś rygory, albo na czymś...

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

Od 1go do 1go... czy Wam udaje się cokolwiek oszczedzić? (226 odpowiedzi)

Cześć, mam takie nocne przemyślenia na temat szeroko rozumianych finansów domowych... Oboje mamy...

do góry