Widok
pierścionek :(
Dostałam od mojego lubego pierścionek zaręczynowy z białego złota. Niestety okazał się o rozmiar za duży, wiec oddałam go do zmniejszenia w salonie, w którym został zakupiony. Przy odbiorze coś mi nie pasowało, mianowicie to,że zamiast białego złota widzę zółte :( Pan w salonie powiedział,że to wina światła. Oglądałam go milion razy przy różnych typach światła i ok. 3 mm od kamienia z każdej ze stron białe złoto zamienia się w żółte. Nie jest to takie "typowe" żółte złoto, ale róznicę widać znaczną. Czym może to być spowodowane ? Jestem wściekła, oddałam pierscionek w idealnym stanie i dostałam jakiś "zafarbowany" !
bardzo często salony oszukują i biżuterię z żółtego złota poddają procesowi rodowania i robi się w ten sposób białe złoto:P ale to tak na prawdę nie jest białe tylko żółte rodowane ot taki mały przekręt!! dlatego niektórzy mówią, że białe złoto sie wyciera, to nieprawda!! biały kolor sie wytrze jeśli był wydobyty procesem rodowania. prawdopodobnie twój pierścionek jest z żółtego tylko rodowanego i po zmniejszeniu powstał prześwit żółtego złota
Ja słyszałam, że każda biżuteria z białego złota jest czymś tam "doprawiona". Rodowana, z domieszką. W końcu taki twór jak białe złoto po prostu nie istnieje. To normalne że z czasem zacznie się wycierać i robić bardziej słomkowe - ALE jeśli stało się to tylko po oddaniu do zmniejszenia coś jest ewidentnie nie tak.
białe złoto to żółte + dodatek niklu
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.com

z moim pierscionkiem stalo sie dokladnie tak samo, byl laczony bialy z zoltym zlotem i po zmniejszeniu tego bialego zlota juz prawie wogole nie widac, jest wlasciwie caly zolty.wkurzylam sie strasznie ale nie mielismy za bardzo czasu na wracanie do jubilera i marudzenie wiec to olalam,ale z ich uslug napewno juz nie skorzystam.
Gdzie takie przeboje z biżuterią mają miejsce? Lepiej omijać tych jubilerów... Mój pierścionek był kupiony w znanej sieci, być może trochę przepłacony za markę, ale kompletnie nic się z nim nie dzieje, pare rysek, ale po takim czasie noszenia praktycznie non-stop to żaden defekt, kolor się nie zmienia... Obrączki również zamówiliśmy w sieciówce, jakoś bardziej budzą moje zaufanie ;)
wściec sie można!!!
odpisuje po raz n-ty! i nie chce mi sie dodać odpowiedzi :?
jeśli jest z białego złota to się nie wytrze, natomiast jeśli został zrobiony z żółtego to niestety żółte sie ujawni po czasie;/ ponieważ złoto się ściera i w przypadku rodowanej powłoki zetrze się biały kolor i pojawi się żółty;/
otrzymywania dwóch kolorów biżuterii poprzez rodowanie żółtego złota jest tańsze i łatwiejsze i dlatego te oszustwa;/
ja tez mam łączone złoto i nic sie nie dzieje białe pozostaje białym po ponad roku noszenia non stop:) (mam z Apartu) ale nie mówię, ze nie oszukują!!!
odpisuje po raz n-ty! i nie chce mi sie dodać odpowiedzi :?
jeśli jest z białego złota to się nie wytrze, natomiast jeśli został zrobiony z żółtego to niestety żółte sie ujawni po czasie;/ ponieważ złoto się ściera i w przypadku rodowanej powłoki zetrze się biały kolor i pojawi się żółty;/
otrzymywania dwóch kolorów biżuterii poprzez rodowanie żółtego złota jest tańsze i łatwiejsze i dlatego te oszustwa;/
ja tez mam łączone złoto i nic sie nie dzieje białe pozostaje białym po ponad roku noszenia non stop:) (mam z Apartu) ale nie mówię, ze nie oszukują!!!
Wydaje mi się, że można rodować. Mój pierścionek też ma żółte przebłyski, za to obrączki ani śladu żółci! Wszystko zależy od jubilera...
hmm ja też dostałam z białego złota i też był za duży. ale moj narzeczony nie miał problemów , zeby go wymienić na mniejszy. nie musieliśmy go zmniejszac.
Nic sie z nim nie dzieje. Leciutkie ryski ale trzeba sie uwaznie przyjglądnąc zeby coś zauważyć. Jestem z niego bardzo zadowolona.
Ale tez ciut o niego dbam. Nie zmywam w nim naczyn, nie myje sie z nim..a poza tym nosze go caly czas. :)
Nic sie z nim nie dzieje. Leciutkie ryski ale trzeba sie uwaznie przyjglądnąc zeby coś zauważyć. Jestem z niego bardzo zadowolona.
Ale tez ciut o niego dbam. Nie zmywam w nim naczyn, nie myje sie z nim..a poza tym nosze go caly czas. :)