Widok
pierwsze urodziny - impreza z obiadem czy ciacho i kawa?
hej dziewczyny, mam dylemat. Moja córeczka niebawem bedzie miala roczek. No i zastanawiam sie jak zrobic impreze.. bedzie jakies 14 osob.
Nie bardzo stac mnie na robienie wystawnego przyjecia (wiem ile kosztowaly mnie chrzciny ;)), pozatym nie bardzo mi sie chce stac przy garkach. Jak to u was wygladalo? W koncu to ma byc impreza dla dziecka wiec zaproszenie gosci na godz 15 na ciacho kawke i kolacje bedzie ok?
chetnie poznam wasze opinie :D
Nie bardzo stac mnie na robienie wystawnego przyjecia (wiem ile kosztowaly mnie chrzciny ;)), pozatym nie bardzo mi sie chce stac przy garkach. Jak to u was wygladalo? W koncu to ma byc impreza dla dziecka wiec zaproszenie gosci na godz 15 na ciacho kawke i kolacje bedzie ok?
chetnie poznam wasze opinie :D
U nas na roczek było 24 osoby i był obiad a potem ciacho z kawą. Ale już na drugie urodzinki tylko ciacho i kawa i uważam tą opcję za lepszą bo ani się naharowałam, a i z gośćmi posiedziałam i pogadałam, a tak to tylko bieganie przy stole itp. Pierwsze urodzinki mieli podwójne jedne dla rodziny a drugie dla dzieci gdzie było 7 dzieci plus rodzice ubaw po paachy.
moje bardzo sie cieszyły że dzieci przyszły a dizeci się cieszyły bo nowe zabawki zobaczyły- rodzice siedzieli i gadali a dzieci się bawiły - miło było i tłoczno. Na kinder bal nie szykuj za dużo jedzenia u nas dzieci mało jadły ja miałam flipsy, biszkopty, jakieś ciasteczka, paluszki i 2 torty i soczki - największą atrakcją były zabawki a nie jedzenie :)
Kazde urodziny synka to: obiad, tort i inne ciasta, napoje rozne + wino. Nasza rodzina najblizsza to 16 osob razem z nami. Na Chrzcinach bylo wiecej osob, ale robilismy w knajpce. Tort i ciasta kupujemy, obiad robie wczesniej tego dnia, a nie w czasie imprezy, wiec mam czas na pogadanie z wszystkimi. Dzieci jest lacznie 4 i wystarczy ;) . Tylko rodzinne dzieci, kumpli jeszcze synek nie ma, wiec sens kinderbalu jest dla mnie zerowy narazie. Moze za rok, na 5 urodzinki, w Bajkowie, czy innych "kulkach". Chwilowo synek ucieka na widok drzwi do takich miejsc, wiec chyba nie bylyby to wymarzone urodzinki ;) . A kolejna, domowa imprezka, z tymi samymi dziecmi wydaje mi sie bez sensu.
myślę, że kawa + ciastko wystarczy :) bardziej może się skup na dzieciach w rodzinie, zwłaszcza jak są w wieku Twojego maileństwa. Ja kupiłam za tanie pieniądze kilka gadżecików dla maluchów http://www.enjoy-store.pl/pl/urodziny_dzieciece-k,180-go8.html i wystarczyło. A rodzice pogadają sobie przy kawie, a co :)
Ja właśnie szykuje urodziny córeczki, co prawda 2, ale na roczku było podobnie: tort, ciasta ( z trzy rodzaje, liczę po 2 kawałki na osobę), kawa winko i napoje. Później kolacja (trzy sałatki-grecka, gyros, tradycyjna warzywna, kilka rodzajów mięsa - szaszłyki, karkówka pieczona i schab, półmisek wędlin, półmisek ryb-śledzi). Do tego dla dzieci jakieś łakocie i nie ma szans zmieścić się w cenie 200 zł. Sam tort i ciasto ok 100,- zł (w tym tort 65 zł.). Poza tym trzeba kupić jakieś dodatki, serwetki, świeczkę na tort, jakieś dekoracje...
My niedługo robimy roczek córki. Planuję tort, ciasta, jakieś słodycze, kawa, herbata, napoje, ewentualnie winko. Może się pokuszę na jakąś sałatkę, a nóż, ktoś będzie miał ochotę. Będzie kilkanaście osób, tylko dwoje dzieci w podobnym wieku. To są urodziny dziecka, a nie przyjęcie dla dorosłych, 2-3 godziny i do widzenia, zwłaszcza, że to będzie po południu i mała dłużej nie wytrzyma. Obiady, kolacje i wielkie cuda wianki uważam za głupotę. Chrzciny robiłam w knajpie, żeby się nie babrać w garach, teraz tym bardziej nie zamierzam. Zresztą, nie rozumiem idei przyjęcia z żarciem, może alkoholem z okazji urodzin dziecka. Co innego dorosłych, ale nie dziecka.