Widok

płacz niemowlęcia podczas kąpieli

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
hej, pojawił się u nas kolejny problem. Może macie jakiś "złoty środek"?
Otóż od jakiś 4dni jak wkładam synka do wanienki to jest ryk, ale taki histeryczny, jakby go ktoś ze skóry obdzierał i taki dziki wyraz twarzy... Od narodzin na wodę reagował bardzo dobrze, nie płakał. A teraz nie wiem co się dzieje-wszystko jest po staremu-temp.wody, pora kąpania, otoczenie, osoba (czyli ja) więc nie rozumiem skąd ten histeryczny płacz. Dziś przypomniało mi się że jakieś 3mce temu zdarzyła się podobna sytuacja-synek darł się po włożeniu do wanny a przestawał jak tylko go wynurzyłam. Minęło to wtedy po kilku dniach. Co to może być??????????
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
aha-synek ma teraz 5mcy
nie wiem co to jest ale mojej też się przydarzyło :) tak miej więcej na chwile przed końcem 3 m-cy
pomogło zrezygnowanie z kąpieli na kilka dni - po tym znów normalny rytuał i wszystko było w porządku
może ma to związek ze skokami rozwojowymi? nie wydaje mi się, że to coś złego a najważniejsze że przechodzi :)
a w jaki sposób go kąpiesz?
u nas był mega ryk, jak podtrzymywałam dzieci :) musiałam nalać minimalną ilość wody i położyć na dnie bez niczego
to już taki wiek, że nie lubi być unieruchomiony, pewnie wolałby sobie popluskać samopas :) u nas pomogło baaaardzo :) jaka ulga jak się skończyły te mega krzyki codzienne :) bo już się denerwowałam na samą myśl kąpieli, jak się ta pora zbliżała...
no kąpię go trzymając pod karkiem, a wody ma do wysokości brzuszka.
Faktycznie, może spróbuję jutro go nie kąpać (chociaż nie wiem czy to będzie ok, bo on jakby kuma że po kąpieli długie cyckowanie i sen) albo po prostu zmienić coś w tej kąpieli heh.... :) dzięki
spróbuj nalać wody tylko tyle, że jak położy główkę na dnie to nie zakryje mu uszu (żeby się nie zachłysnął jak przekręci główkę na bok) i niech sobie swobodnie leży i chlapie :) może akurat jemu też znudziła się kąpiel w objęciach mamy :)
nie pociesze sie Paulina od 4,5 roku jak ma sie kapac ciagle sie drze ;/ jak byla taka maluitka to sie darla jakby ja ze skory obdzierali, a teraz jeszcze glosniej... zaden sposob nie dzialam :) wiec moze tak juz ma po prostu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
moja tez płakała podczas kąpieli właśnie coś koło 5mca. Kąpałam ją na foczce w pozycji półleżącej. Zabrałam jej tą foczkę i sama sobie siedziała na pieluszce i było ok. Tylko,że już sama siedziała. Teraz kapię się razem z bratem w duzej wannie i jest szał ciał. Ma 10mcy
A może jakas zabawka do kąpieli?
polecam trzymanie dziecka brzuszkiem w dół, podtrzymując ręką pod paszkami od spodu, główka opiera się wtedy o twoją rękę. Nasza córeczka uwielbia być tak kąpana i jak zaczyna płakać na pleckach to od razu przekładamy ją na brzuszek i już jest zadowolona
powodzenia
Kąpiesz synka w specjalnej wanience zanosząc go, trzymając? Jeśli tak to mam hipotezę że być może poczuł że trzymasz go już mniej pewnie. Ty możesz nie zauważać różnicy ale może mięśnie ci drżą i dziecko czuje instynktownie że jest już mniej bezpieczne, że mogłabyś wypuścić z rąk.

Ja tam zrobiłabym z kąpieli zabawę. Ty umyta w wyszorowanej dużej wannie, dziecko podaje ci mąż, jest woda i jest świetnie spędzony czas. :)
(Tzn ja tak robiłam z niemowlęciem o wiele młodszym i może dlatego nigdy moja córa (3l.) nie przechodziła kryzysu, nawet płukanie umytych włosów wodą to dla niej żaden problem.)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
heh, ale ja nie mam wanny :/
U mojej małej pomogło wkładanie przodem do wanienki i tłumaczenie po kolei, co robimy. Musiała widzieć, że zaraz dotknie wody.
Płakała też przy zmianie emolientu na płyn do kąpieli, ale zaraz wróciliśmy do emolientu i było ok.
dzięki dziewczyny, rady pomogły. Wczoraj wzięłam synka z pralki i mocno przytuliłam, potem włożyłam go bokiem, wody miał nalane b.mało i położyłam go i nie trzymałam. najpierw zrobił podkowę, ale zawołałam córcię i ta go rozśmieszyła i potem już było ok. ale grunt że w ogóle nie zapłakał :D zobaczymy dziś...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Gdzie lepiej zrobić okulary? (75 odpowiedzi)

J.w. Zastanawiam sie pomiędzy Vision Express a Centrum okulistycznym OPTIMUM na chełmie...może...

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

Dzieci z AZS porady kosmetyki wsparcie mamuś (7 odpowiedzi)

Założylam ten temat ponieważ moja Amelia ma azs. Czytałam na temat tej choroby, wiem jak trzeba...

do góry