Widok

plastelina, ciastolina, farby od kiedy?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
ostatnio przeczytałam taki wpis:

Zabawy dla dwulatka
Dwuletnie dzieci lubią zabawy z farbami, kredkami, kredą. Zabawy te mogą być dla nas nieco kłopotliwe ze względu na bałagan, który dziecko robi wokół siebie, ale warto pamiętać, że rozwijają one wyobraźnię, wpływają na rozwój manualny i wzrokowy. Dwulatki uwielbiają też gry w piłkę, w chowanego, robienie babek z piasku lepienie z ciasta lub plasteliny.

Czy wasze dzieci w wieku mojego synka bawiią sie już farbami, ciastoliną, plasteliną??
Bo mój mały póki co jeszcze nie próbował nic z tych atrakcji. Myślę, że jeszcze trochę za wcześnie.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ciastoliną bawi się od kiedy mial 2,5 roku , farbami od 3 roku - plasteliną jak miał 3-4 lata ale wolimy ciastolinę :-)
fajny jest tez moon sand - piasek księzycowy firmy EPEE chyba (?) można z niego robic babki z piasku :-)
wiadomo na początku musisz pilnowac aby dziecko nic nie zjadlo :-)
Ciastoliną córka bawi sie od 2 r.ż mniej wiecej i bardzo to lubi, ale bawimy sie razem oczywiscie :)

Farbami jeszcze nie... musze sie na to przygotowac psychicznie :) i zapakować ja całą w jakis ochronny fartuch :D

Ale kolorowanki na wode (co to po pomoalowaniu kolor wychodzi) tez są juz w uzyciu jakis czas :)

A ostatnio Mloda robila z nianią ludziki z żołędzi i wykałaczek :)

A i byla tez zabawa z ciastem i lepienie figurek, a potem pieczenie ich w piekarniku :)
image
a co to za kolorowanki?
image
Nasza córcia bawi się farbami od ukończenia 2-go roku życia. Są to farby Crayola, które są zmywalne zarówno z ubrań - jak i z mebli. Ciastoliną zaczęła bawić się później.
kolorowanki, które maja w sobie ukryta farbe :) i wystarczy pomazac je pędzlem z wodą i kolor sie ujawnia :)
image
moja miała 1,5 roku jak kupilam pierwsza ciastolinę, bawiła sie nią super oczywiście z moja pomocą.
dla dzieci od 1,5 roku z zabaw plastycznych:
- kolorowanki wodne (mozna tym pisakiem, albo pędzelkiem maczanym w wodzie) - dostaniesz w kioskach takie kolorowanki, czy w ksiegarni
- ciastolina powinna mu sie spodobać
- farbki jak najbardziej, może przecież paluszkami malować, jesli nie bedzie kumał co sie z pedzelkiem robi
- pieczątki - też powinien dac sobie radę
- możesz spróbować czy da rade sobie z klejem, powycinaj rózne kształty i niech dowolnie prykleja
- zrób kulki z bibuły, na kartce narysuj np serce, czy kwiatka, posmaruj klejem i niech te kulki przyciska, jak klej wyschnie, to znów go trochę rozsmaruj
image
Amelka ma 2,5 roku i bawila się już i farbami i ciastolina, i wodnymi kolorowankami,plasteliną.
Świetna zabawą jest nawlekanie makaronu ktory wczesciej zostal przez nas pomalowany-wszystko pod czujnym okiem mamy :)
Polecam dla dzieci w wieku 2 lat :)
a mamy 19 m-cznych malców się wypowiedzą??
image
hoopa
image
sama jako dziecko uwielbiałam wodne kolorowanki :]
mój maluje kredkami świecowymi w bloku, mieliśmy BAMBINO, teraz kupiłam mu grube świecowe Crayola. Kolorowanki nie za bardzo zdaja egz. bo i tam bazgra po całej stronie.

Farb, plesteliny nie próbowałam jeszcze.
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
U nas na tapecie są kredki świecowe i malowanie a raczej bazgranie po bloku. Kolorowanki tez jeszcze nie zdają egzaminu.
Wypróbuje kolorowanki wodne bo nie znam tego.
jak wyglądają te kolorowanki wodne
image
Góralko, znalazłam takie w Merlinie:

http://merlin.pl/kolorowanki-wodne/browse/search.html?phrase=kolorowanki+wodne§ion=&place=0+simple&offer=O&sort=rank&x=21&y=4&page=1

na allegro też są, zamówiłam i zobaczymy jaka będzie zabawa

Jeśli chodzi o kolorowanki wodne to tylko od Wydawnictwa MD Monika Duda. Jakość tych kolorowanek zdecydowanie odbiega od tych dostępnych na rynku! Są zrobione na grubszym papierze, z pięknymi kolorami. Ceny są również dużo niższe niż u innych :) Polecamy zajrzeć na stronę https://www.wydawnictwomd.pl/ oraz na ich FB oraz instagram.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hej, jest bardzo dużo darmowych kolorowanek, ja korzystam z tej strony, są tu chyba tysiące darmowych :) https://togethermagazyn.pl/kolorowanki/

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...

białe blaty w kuchni (42 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was posiada białe blaty w kuchni, ładnie to wygląda, ale czy jest wygodne?

do góry