Widok

opłata dla ZAIKSA?? Co to?

Wesele Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Byłam w sobotę podpisywać umowę z salą, i wlaścicielka kazała mi właśnie uiścić taką opłatę? Co to wogóle jest? I po co? Wiem tylko że to coś związane z muzyką...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie prawda taka opłatę uiszcza organizator a nie wykonawca. Jednakże pierwszy raz spotykam się z sytuacją gdzie to para młoda musi uiścić takową opłatę. Zazwyczaj domy weselne czy restauracje maja wykupiony abonament roczny a koszty wliczane są w cenę, którą płaci zleceniodawca - w tym przypadku państwo młodzi

Mówicie ze dj powinien zapłacic za zaiks.A co jak dj nie ma działalnosci (nie musi miec) i nie mowcie ze jak nie ma działnosci to sie nieszanuje (oszczedzam na ZUSIE) Podam przykład nie wynajmujecie dj'a na wesele bo szkoda wam pieniedzy ,puszczacie sobie piosenki z magnetofonu,cd, laptopa itp.. to kto powinien zapłacic Za publiczne oddtwarzanie? Dj gra na czyjes zlecenie jest tylko podwykonawcą.To wy go zatrudniacie i wy ponoscie opłaty lub sala na której robicie wesele.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Tutaj wpis na ten temat, wszystko fajnie wyjaśnione :) http://blog.mrplanner.pl/zaiks-a-wesele-kto-placi/

7 lat temu :) Jest coś takiego jak CopyRightTrolling czego przykładem jest ta opłata, a raczej dezinformacja bo statystycznie kilka Par, djów powieli opłatę . Wg strony Zaiksu to sala weselna powinna wnosić opłatę w abonamencie. Niektóre sale nie płacą i wtedy przerzucają opłatę na młodych (niektóre sale płacą i tak pobierają opłatę od Pary Młodej).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Generalnie od dawien dawna opłatę ZAIKS opłaca organizator imprezy czy to koncert czy wesele a jak Zaiks to rozdysponuje to jego sprawa :)
do góry