Widok

pochówek po poronieniu

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
moja szwagierka poroniła wczoraj w 10 tyg ciązy i na wypisie za szpitala (Wojewódzkiego) ma napisane,ze może dziecko pochowac, albo zrobi to MOPS. Wiem,że to bardzo bolesne,ale czy któraś z Was miała takie doswiadczenie i jak to wygląda technicznie? Dziękuję za odpowiedź.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
myslę, że więcej informacji znajdzie tu :
http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=11916

wiem , że teraz zmieniły sie przepisy i ZUS wypłaca zasiłek pogrzebowy ...........myślę , że ma tamtym formum znajdzie wszystkie potrzebne informacje
tak mi przykro :-((((
mnie to spotkalo dwa miesiace temu.szwagierka musi isc do szpitala po zaswiadczenie o porodzie,dowie sie jaka byla plec i z tym do UM zarejestrowac dzieciatko.Potem moze odebrac cialko,my kupilismy urne i pochowalismy,przezylismy to.bylo ciezko.trzymajcie sie.
ale w 10tyg to jeszcze nie jest określona płeć. współczuje
image
Moja koleżanka po tak wczesnym poronieniu miała sobie sama wybrać płeć w szpitalu i imie aby dostać akt urodzenia chyba.
Moja znajoma musiała pochować dziecko urodzone w 20tc. Można pochować w oddzielnym grobie, albo w grobie rodzinnym, np. przy dziadkach. Pochowali właśnie w grobie jej mamy, zmarłej rok wcześniej. Na pomniku są teraz dwa imiona i nazwiska. Dziewczynka została ochrzczona po urodzeniu przez położne. Zmarła chwilę po urodzeniu. Ksiądz może być obecny przy takim pochówku.Ksiądz może być obecny przy takim pochówku.
Bardzo mi przykro.
ja poronilam w 10tc i plec znalam
Ja tez poroniłam w 10tc. Strasznie współczuję... :( w moim przypadku odbyło się to tak, w szpitalu (na klinicznej) wypełniłam dokumenty, że sama zobowiązuję się pochować dziecko, płeć musiałam wybrać sama. Ze szpitala przy wypisie dostałam zaświadczenie o urodzeniu martwego dziecka. Szpital wysłał wszystkie potrzebne dokumenty do Urzędu Miasta w gdańsku i juz nie pamiętam dokładnie ale po ok tygodniu od poronienia pojechałam po odbiór aktu urodzenia dziecka (dostaje się akt urodzenia z adnotacją o fakcie że dziecko urodziło się martwe). Poszłam do zakładu pogrzebowego z tym aktem i tak naprawdę oni już wtedy wszystkim się zajmują, nie było tradycyjnego pogrzebu z mszą, było tylko nabożeństwo z udziałem księdza na cmentarzu. Nie wiem jak to jest w twoim przypadku, ale ja mogłam zgłosić się po dziecko po ok 3 tygodniach od poronienia, bo tyle miały trwać badania histopatologiczne.
Zosia 02.07.2009r. Szymon *10.07.2011r. Zuzia 18.08.2012r.image

ja poronilam rowniez w 10 tc...
gdy dowiedzialam sie o moich prawach wrocilam do szpitala i poprosilam o akt narodzin martwego dziecka wszystko szlo gladko,nawet wpisali mi plec..ale zatrzymala sie sprawa na wadze i dlugosci...poszlam do ordynatora i mi tlumaczym ze nie moze mi podac gdyz podczasporonienia
"uleglo rozpadowi,i wymieszaniu z resztkami po poronieniu",ale przeczytal mi rowniez najnowsza nowelizacje ustawy ze niektrore dane nalezy uprawdopodobnic a jezeli nie ma takiej mozliwosci to mozna nawet zostawic puste pola (nie wiem jakim cudem wpisali mi plec?!ale jest wpisana)
wiec poszlam do usc pani poszla do kierownika..wrocila i powiedziala
ze musza napisac na kartce i przysteplowac w szpitalu dlaczegoopuscili te 2 punkty....
wiec jutro ide znow do szpitala po wypelnienie tej karteczki,
mam nadzieje ze z tym juz problemow nie bedzie....

mojedziecko tez oddano do badan histopatologicznych czyli z pochowkiem musze czekac tak?

rzecz sie dzieje w poznaniu

pozdrawiam
tak mi przykro dziewczyny.;((( a czy jest to czyms uzależnione ze po 10tc jest poronienie..?? bo ja mam bardzo stresujaco prace i tak sie zastanawiam czy jesli jzu bede w ciazy to czy na zwolnienie nei isc od razu aby nic sie nie stało....
image
więcej informacji, także prawnych, znajdziesz na www.poronienie.pl
Krystynka, tak naprawde przyczyna poronienia najczesciej pozostaje nieokreslona, a zdarzyc sie moze nie tylko po 10 tc, ale i wczesniej i pozniej....Wszystko zalezy jak sie bedziesz czula, ale np mi moj gin mowil, ze tak naprawde to nawet jakbym lezala od momentu samego poczecia, to i to nie zapobiegloby poronieniu...czasem po prostu tak sie zdarza...najczesciej, jezeli zarodek mial jakas wade....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzieki joginko za odp :D pozdrawiam
image
Ja straciłam dziecko w 12-13 tyg. Formalności wyglądają dokładnie tak jak dziewczyny to opisały. Co do samego pochówku to my mieliśmy msze w kościele. Nie była to oczywiscie msza żałobna tylko dziekczynna.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

białe blaty w kuchni (40 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was posiada białe blaty w kuchni, ładnie to wygląda, ale czy jest wygodne?

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (39 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...

prezent dla dziecka - który wybrać? (7 odpowiedzi)

Dziewczyny muszę kupić prezent dla dziecka. Wiem już co chcę kupić, ale nie mogę się ostatecznie...

do góry