Widok

podnoszenie główki przez niemowlę

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy Wasze dwumiesięczne dzieci podnoszą już główkę?Jak często je kładziecie na brzuszek.Mój mały jak go położę,tak leży z głową na boku i wcale nie chce jej ćwiczyć.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moja córcia bardzo szybko trzymała ładnie główkę- już jak miałą miesiąc to starała się widzieć co się dzieje dookoła :-)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sarka bardzo wysoko i sztywno trzymala glówke juz dwa dni po porodzie.wszyscy dookola lacznie zlekarzami twierdzili,ze jest po prostu silnym dzieckiem.teraz okazuje sie,ze to byl pierwszy objaw wzmozonego napięcia mięśniowego.Od 4 tyg zycia juz trzymala glowke sztywno gdy siedziala komus na kolanach i nie opierala sie o nic pleckami.
Nawet niewiem od kiedy książkowo dziecko powinno dopiero tak trzymac główkę...(?)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja zuzia nie chce lezec na brzuszku- kazde jej połozenie konczy sie płaczem a potem krzykiem kłade ją tylko jak śpi co robić???
bazylia.... musisz ją czymś zainteresować. Zabawka jakaś na pewno ją rozproszy na tyle, że zapomni o tym, że leży na brzuszku....ale musisz próbować od kilku chwil na brzuszku, żeby się nie zraziła...
hmmm...a czy to konieczne skoro dziecko moze po prostu nie lubi lezec na brzuszku....(?)
Wkoncu my tez nie lubimy kazdej pozycji do spania...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
2-m-czne dziecko powinno unosic już głowkę samo - trzeba kłaść na brzuszku czesto i niestety cwiczyć troszke z nim , zabawiac , zachęcac - bo za miesiac ,dwa trzymane w pozycji pionowej lub podciagane za raczki do pozycji siedzącej nie powinno juz potrzebować podtrzymywania głowki. Wiem dzieci nie lubią zazwyczaj leżec na brzuchu i cwiczyć podnoszenia głowki ale nie mozna tego zniedbać.
Podnoszą główkę wasze dzieci?książkowo niby powinny ale czy to jest reguła?
Mój też tak trzymał główkę na boku ale teraz już ładnie prosto trzyma a leżał na brzuszku bardzo rzadko bo nie lubł i do tej pory nie lubi góra 5 minut i już płacz
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
moj pierwszy syn glowke zaczal podnosic dopiero ok 3 miesiaca, nie chcial tez dlugo ciagnac glowki przy podciaganiu go za raczki do siadu, ale na nic to nie mialo wplywu, zaczal chodzic dzien przed skonczeniem roczku, a teraz jest swietnie wygimnastykowany i bardzo "zywotny", takze nie przejmujcie sie, kazde dziecko w swoim tempie sie rozwija i nie musi to miec zadnych negatywnych skutkow pozniej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
to nie jest regułą żeby dwumiesieęczne maluchy podnosiły główkę, ale kładź dzieciaczka na brzuszku. to bardzo dobre dla niego, przede wszystkim dla kręgosłupa, jak i poprawia perystaltykę jelit.
i nie przejmuj się, w końcu zainteresuje się światem :)
Misiak podnosił głowkę od urodzenia praktycznie ale to wielka baba się urodziła wiec może dlatego

a na brzuchu polubiła leżenie dopiero pod koniec 4 miesiąca ;)
Dziewczyny mam problem:(

Nie wiem czy już się martwić, czy dać synkowi czas...13 czerwca skończy 4 miesiące i przy podciąganiu za rączki do siadu w ogóle nie trzyma główki...Dopiero nie dawno polubił leżenie na brzuszku i zaczął zadzierać główkę...Trzymany na rękach też dosyć ładnie ją trzyma, sztywno. Waga urodzeniowa to 3140g przez pierwszy miesiąc w ogóle nic nie przybrał, teraz waży ponad 6 kilo, czy wpływ na nie trzymanie główki może mieć duże ciemiączko. Synek poza nietrzymaniem główki rozwija się zupełnie prawidłowo.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Mój Mati miał tak samo. Do czasu kiedy nie zaczął się sam przewracać z plecków na brzuszek to nienawidził lezenia na brzuszku - po chwili leżenia był wielki płacz. Jak zaczął przewroty z plecków na brzuszek to cały czas lezy na brzuszku. Teraz Mati skończył 6 m-cy i zaczyna raczkować.

Jeżeli niepokoi Cię to tzrymanie główki to moze poproś pediatrę o skierowanie do lekarza rehabilitacji i neurologa. Ja w marcu marwiłam się, że Mati słabo trzyma główkę przy podciąganiu i dostałam skierowanie do poradni rehabilitacyjnej i neurologa. Niestety na NFZ na rehabilitację czeka się ok 2 m-c a na neurologa 1 m-c. My na początku bylismy prywatnie u lekarza rehatilitacji i powiedział, że mam poczekać jeszcze 6 tygodni i dopiero wtedy pomyślimy o rehabilitacji (było to w marcu). Teraz chodzimy na ćwiczenia z NFZ.
moja córcia w szpitalu w pierwszym dniu swojego życia przełożyła główke z prawej na lewą stronę,był program Zawitkowskiego jak nauczyć dziecko lezenia na brzuszku pokazywał położenie dziecka na kolanach z jedna nogą wyżej i tak zainteresować zabawką a później coraz bardziej układać w pozimie ale stopniowo, powoli z kazdym dniem blizej poziomu.
Iza,mój syn ma skończone 4 miesiące a jak go chwytam za ręce to tylko patrzy na nie i bawi się nimi,nawet nie wie o co chodzi,a ja go ciągnąć na siłę nie będę.Przyjdzie czas a sam będzie podnosił się do siadu.
Ja mojego kładłam dwa razy dziennie po kilka minut albo chociaż na minutkę jak płakał aż sie pzryzwyczaił i teraz może długo tak poleżeć,to normalne że dzieci nie znoszą takiej pozycji przynajmniej wiekszość z nich jak są takie malusie,pewnie póżniej polubią bardziej,ale kłaść trzeba,no i mój to taki leniuch jest wcale tam mu się nie chciało głowy podnosić,wolał poleżeć z główką na boku:)
Dzięki Dziewczyny. Pocieszyłyście mnie:) Poczekam jeszcze...8 czerwca mamy szczepienie, zobaczymy co powie pediatra, chociaż powiem Wam, że dzisiaj jak trzymałam małego na rękach, jego główka w zgięciu łokcia to wyraźnie jakby próbował zadrzeć główkę, podnieść ją, mam nadzieję, że się nie mylę a Kuba po prostu potrzebuję czasu...

Bardzo Wam dziękuję:)
Witam Was ponownie...

Stało się Kuba od wczoraj podnosi główkę do siadu ma 3 miesiące i 24 dni)...Czyli potrzebował czasu i udało się. Teraz mogę dołączyć do Mam, które życzą cierpliwości:)
MOJA CÓRCIA PODOSI GŁOWKE OD PONAD TYGODNIA(MA JUŻ MIESIĄC)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

do góry