Widok

poduszka w wózku - tak, czy nie?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Z tego co wyczytałam w różnych mądrych źródłach to do pierwszego roku życia dziecko nie powinno spać na poduszce.
A co z wózkiem - czy do wózka też nie używac poduszki?
Pytam, ponieważ moja sąsiadka ma kilkumiesięcznego Szkraba i od początku uzywa poduszki. Wychowuje już trzecie dziecko i chyba jakieś doświadczenie ma....

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja bez i w łuzeczku i w wózku

Ja jestem na NIE jeśli chodzi o poduszkę w wózku, no chyba, ze ktoś chce, zeby ładnie wyglądało. Często wózki mają podnoszony nieco materacyk, tak że dziecko nie leży całkiem płasko. Tak samo poduszka w łóżeczku.

Wsadziłam poduszkę dopiero, jak Młody wsiadł do spacerówki - a dlatego dałam poduszkę, bo miałam wrażenie, że będzie mu wygodniej siedzieć (nie leżeć) - w volancie3 dziwna jest ta spacerówka, a dokładniej oparcie...

Fotografia:
[url]www.justyna-jazgarska.pl[/url]
I cała reszta:
[url]www.justyna-art.pl[/url]

bez poduszki

image
image
w wózku bez, dno jest reglowane.
a w łóżeczku używamy klinika - lepiej jak główka jest wyżej - naszej Małej zdarza się ulać jak leży płasko...

w łóżeczku używaliśmy klinika, teraz lekko podniosłam materacyk i śpi na takiej płaskiej poduszeczce z kompletu pościeli
a do wózka nie używałam, ale od jakiegoś czasu podkładam poduszkę bo jej lepiej się jeżdzi w pozycji pół siedzącej ....

Jesteśmy małżeństwem od 27.07.2007
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
A ja używam płaskiej poduszeczki w wózku, bo Mały woli mieć główkę troszkę wyżej . Bez poduszki płacze. Mój starszy synek miał tak samo.
Nie sądzę żeby to miało mu jakoś zaszkodzić........

image

image
plaska poduszka w wózku i w łóżku

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
plaska poduszeczka i w lozeczku i w wozku

mój ma płaską poduszkę w łóżeczku i w gondoli też miał.

image
ja na początku nie używałam ale jak wyryto u małego refluks to musiałam zacząć używać choć Kuba jej nie lubi,bo teraz sam wywala poduszke z łóżka śpi tylko na tzw.klinie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
bez poduszki zarowno w lozeczku jak i w wozku, w lozeczku jedynie polozylismy pod materacyk zlozony kocyk -uzyskalismy dzieki temu lekki skos zeby Mala miala wyzej glowke

WYMARZONA SUKNIA NA TWÓJ ŚLUB:)
http://forum.trojmiasto.pl/Sprzedam-suknie-z-salonu-Marietta-t222164,1,130.html
A my w lozeczku nic przez pierwszy rok, a w wozku plaska poduszeczka ktora wyjelam jak mala zaczela jezdzic zupelnie na siedzaco bo mialam problem z zapinaniem szelek... Wiec teraz jezdzi bez niczego...

image
image
wszedzie bez poduszek!!!!!!!!! mluchy powinny spać na płasko!!!!!!!!!

POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
Ja mam dla małej kupiony tzn. klin do łóżeczka. Bo zanim znalazłam klin to chciałam żeby łóżeczko było lekko podwyższone. A co do wózka to wózek ma regulowane oparcie.
a jak maluszka powinno sie kłaść do spania?? na boku czy na wznak??

image
image
Jeśli z biodrami wszystko ok to na boku, zmieniajac strony :)

Kuba do 6 mca spał bez poduszki, teraz śpi na płaskiej
mój dwumiesięczny syn śpi bez poduszki
ja milam cieniutka podusie w wozku i w łozeczku specjalna podusie z podwyzszeniem

Polecam http://isn-studio.pl/2022/08/21/najlepsze-poduszki-do-dzieciecego-lozeczka/ doskonały wybór w dobrej cenie.
maleństwo - na boczki - przekłądając , choć kilkutygodniowy malec nauszy się szybko przewracać na plecki i na brzuszek
Na brzuszku tez jest wskazane ze względu na bioderka -- ale nie po jedzieniu :)
Jesli malec na kłopoty z bioderkami ( dysplazja itp.) to kłądziemy go w aparciku/szynie tylko na brzuszku lub na pleckach

POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
ja kladlam raz na jednym boczku raz na drugim... Generalnie jest zasada: NIGDY NA BRZUCHU!!! no chyba ze juz dzidzia sie sama obraca w trakcie snu. takie kladzenie na boczkach zapobiega tez znieksztalceniom glowki

image
image
helen a czemu nigdy na brzuchu ?

mi w szpitalu i pediatra mój kazali kłasc na brzuszku bo mała sie wtedy lepeij wypróznia i pomaga to uniknąc kolek

kładzenie na brzuszku jest zdrowe tylko musi to sie odbywac pod kontrolą rodziców

A po za tym jak dziecko ma niby cwiczyc podnoszenie główki jak na brzuch nie mozna?

a malenstwo od poczatku kładzie sie na boczek ale po kilku dniach bedzie sie i tak przewracac na plecki

Wiki w łóżeczku i w wózku miałam cieniutką poduszke

image
image
Madzia dokładnie tak jak piszesz....ja całe swoje życie to słyszałam....moja mama od 3 miesiaca(tj gdy stwierdzono u niej dysplazje) spała na brzuszku...Tak sie przyzwyczaiła ze do tej pory zasypia tylko na brzuszku...oczywiście w nocy czasami się przekreca na boczki

Przecież z poduszeczką jest milej dziecku w główkę. Wiem że chodzi tu o wady kręgosłupa, wiec może taką malutką milutką?

image
image
[b]Lista 2009 - http://buninka.dobrynet.pl/sluby2009.php[/b]
klasc na brzuszku jak najbardziej, ale nie do snu bo dzidzia moze sie udusic... Tak mi mowiono- nie jestem ekspertem! Chodzilo glownie o zapobieganie smierci lozeczkowej.

image
image
no i to samo z podusia- najzdrowiej i najbezpieczniej bez...

image
image
a mi mówiło kilka osób że ich dzieci spały na brzuszkach, moja mała też nie raz spała ale tak od 7 m-ca wcześniej nienawidziła leżeć w tej pozycji.
Nie wiem w jaki sposób mogłaby się udusić, po pierwsze główkę zawsze miała na bok a po drugie sama podnosi się więc nic jej by się nie stało.
co do poduszki to ja używałam od 3mca
nasze babcie tez kiedyś używały i to takich grubych i nam nic nie jest:)

image
moj synek jak sie urodzil przez pare miesiecy spal przytulony na mnie w pozycji na brzuszku (bylam bardzo przewrazliwiona) a potem i w w łózku i w lózeczku mial poduszke ale tak plaska ze prawie nie bylo roznicy czy ja mial czy nie

image
ja wiem ze dzieci spia na brzuszkach moja mala to uwielbia lezy na brzuchu z pupa w gorze ale spi tak od momentu gdy sama potrafila sie tak ulozyc. chodzilo mi tylko o to ze noworodka nigdy bym do spania nie polozyla na brzuchu bo biedactwo jakby co moze nie umiec sie wybronic.

image
image
bez poduszek

image
image
niemowlak nie podniesie sam główki do góry - leżąc na brzuchu, Robert tak jeszcze nie potrafi, nigdy w życiu nie połozyłabym go tak na noc spać, w dzień oczywiscie kłade i mam go wtedu " na oku"...

Mały śpi ze mną, bez poduszki, podkładam do karmienia teraz pod kątem 30st żeby tak nie ulewał (zresztą lepeij dla dziecka gdy głowkę podczas karminia ma wyzej), a w wózku reguluje dno. Potem znów śpi na płasko, nie robi to mu róznicy :)
palla moja córcia juz od pierwszych dni podnosiła główke do góry ;-)
rzeczywiscie duzo bezpieczniej jest klasc na brzuszek w ciągu dnia, gdy ma się oko na dziecko! Ale jak maluszek już swobodnie się przekreca w łóżeczku itp to ja już kladłam na noc na brzuszek...fakt ze miałam baaaardzo czujny sen. wystarczyło ze Majcia złapała głębszy oddech i juz sie budziłam ;-)

ja tez nie dawalam poduszki Malej, znaczy sie spala na takiej płaskiej w łózeczku, a w wozku bez. Teraz konczy 4 miesiace i zauwazylam ze jak ja kłade na duzej puchowej to zaraz zasypia. Jakos sie tak przytula i jej milusio musi byc no wiec podozylam jej do wózka maly jasiek. Wydaje mi sie, ze dzieciaczkom wygodniej sie spi na poduszce choc podobno niezdrowo. Teraz wlasnie Julka zasnela na mojej ogromniastej i tak spokojnie spi. No i co tu zrobic... :)
ooo, no widzisz
Mój Robcio leżąc na mnie głowke ślicznie trzyma w górze i dosyc długo sie rozglada.. ale z czasem już nie ma siły i pada :)

Niestety jak kładę go na płaskim to cos mu nie wychodzi.. leży leży i zaraz krzyk :))
palla moja mała juz w szpitalu podnosiła głowke a teraz to ja trzyma długo w górze i od poczatku spi na brzuchu

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...

kaszel u dziecka, jak sobie radzicie ? (86 odpowiedzi)

Synek ma 3 latka, zaczał się katar, potem kaszel. Dwukrotnie byłam u lekarza i osłuchowo jest...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (23 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry