Widok
Podwyższone ciśnienie w ciąży
dziewczyny,
byłam dzisiaj u ginekologa, wszystko ok, z wyjątkiem podwyższonego ciśnienia- 129/79. lekarz kazała mi je codziennie mierzyć.
moje pytanie jest następujące:
czy jak pójdę do najbliższej przychodni to zmierzą mi ciśnienie bez problemu??
zawsze miałam ciśnienie w porządku dlatego też nie chce kupować ciśnieniomierza.
byłam dzisiaj u ginekologa, wszystko ok, z wyjątkiem podwyższonego ciśnienia- 129/79. lekarz kazała mi je codziennie mierzyć.
moje pytanie jest następujące:
czy jak pójdę do najbliższej przychodni to zmierzą mi ciśnienie bez problemu??
zawsze miałam ciśnienie w porządku dlatego też nie chce kupować ciśnieniomierza.
Ja miałam w pierwszej ciąży podwyższone prawie cala ciaze,kupilam ciśnieniomierz bo musilam mierzyc codziennie wolalam mieć pod kontrola jakby cos się dzialo,po ciąży tez się utrzymywalo zaczely się problemy z tetnem,ale później się unormowalo :)
A w przychodni powinni bez rzednego problemu mierzyc,moja kolezanka w ciąży tez mierzyla w przychodni.
A w przychodni powinni bez rzednego problemu mierzyc,moja kolezanka w ciąży tez mierzyla w przychodni.
Ja też bym zainwestowała w ciśnieniomierz, może w nieco porządniejszy niż za 30zł ;) Przyda się jak nie teraz to w przyszłości. Nadciśnienie w ciąży może być bardzo niebezpieczne zarówno dla mamy i dziecka.
W poprzedniej ciąży gin wysłała mnie do kardiologa przy 160/100. Miałam leki i kontrola ciśnienia 3 razy dziennie.
W poprzedniej ciąży gin wysłała mnie do kardiologa przy 160/100. Miałam leki i kontrola ciśnienia 3 razy dziennie.
skąd jesteś? może warto wybrać dobrą położną? ;) moja zachodziła 2 razy w tyg i mierzyła mi ciśnienie i tętno dziecku ;P a także mogłam zachodzić do Niej codziennie do punktu i (akt mam pod domem:P)
poza tym spacer do przychodni (a czasami i schody do budynku przychodni) nabijają ciśnienie :P
polecam ciśnieniomierz nadgarstkowy aeg allegro są 50zł z przesyłką :P
ja miałam mniej więcej takie ciśnienie miałam w ciąży, a na koniec skoczyło mi do 185/101 i musieli wywoływać bo takie ciśnienie jest niebezpieczne i dla dziecka i dla matki (zaczynałam 40tydz więc spokojnie można było rodzić:P)
poza tym spacer do przychodni (a czasami i schody do budynku przychodni) nabijają ciśnienie :P
polecam ciśnieniomierz nadgarstkowy aeg allegro są 50zł z przesyłką :P
ja miałam mniej więcej takie ciśnienie miałam w ciąży, a na koniec skoczyło mi do 185/101 i musieli wywoływać bo takie ciśnienie jest niebezpieczne i dla dziecka i dla matki (zaczynałam 40tydz więc spokojnie można było rodzić:P)
Lekarze i pielęgniarki mówią tak, bo nie każdemu człowiekowi pasuje ciśnieniomierz nadgarstkowy - są osoby, które mają taką specyficzną budowę nadgarstka, że ciśnieniomierz nadgarstkowy w ogóle nie działa albo pokazuje zupełnie zakłamane wyniki.
Ja posiadam i ciśnieniomierz na nadgarstek, i ciśnieniomierz na ramię z Lidla i jakiś stary ciśnieniomierz analogowy po dziadku. Wszystkie 3 pokazują te same wartości.
Ja posiadam i ciśnieniomierz na nadgarstek, i ciśnieniomierz na ramię z Lidla i jakiś stary ciśnieniomierz analogowy po dziadku. Wszystkie 3 pokazują te same wartości.