Widok

polterabent - robicie czy nie????

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
no to jak bijemy buteleczki czy nie????
ja chciałam z tego zrezygnowac ale sąsiedzi juz sami zapowiadaja ze przyjda sami i tyle :P a jak u Was???

imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No ja chyba też wolałabym nie robić (żeby się wyspać;), ale to raczej nie ode mnie zależy...Jak sąsiedzi przyjdą (a myślę że niektórzy z chęcią) to ich nie wyrzucę ;))))

u nas nie będzie raczej, nigdy nie słyszałam o tym zwyczaju w moim roodzinnym mieście...

ja nie chcialam, ale sasiedzi, znajomi i rodz.pow.ze przyjada zbic szklo na szczescie...wiec przyjade tez rodzice meza (zob.czesc polskiej tradycji ;) )

cywilny 05.06.2008 (Koscielny 30.08.2008)
image

image

jak to sie wyspac??i tak przed slubem nie bedziesz mogła zasnac:) a poltr to super impreza . bedzie co wspominac bo bedziesz bardziej wyluzowana niz na wesele

image
Na poltra sie nie zaprasza-taka jest przynajmniej tradycja-jeśli ktoś chce przyjśći tłuc szkło na szczęscie to nie pyta tylko przychodzi;)) więc trudno jest zaplanować "robić czy nie" :D

image
Dokładnie tak samo u nas: mój mąż jest strasznie przeciwny temu zwyczajowi, jednak mam bardzo szalonego kuzyna i już rok temu zapowiedział się że przyjdzie, podejrzewam że koledzy z pracy też, no i znajomi, więc wole się na to przygotować.

image
image
[b]Lista 2009 - http://buninka.dobrynet.pl/sluby2009.php[/b]
mojego szwagra budzili ostatnio o 23 hahaha tlukac szko ale wstal wsciekly:D

Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
U mnie z pewnością nie ma szans, aby sie nie odbył, przeciez nie wygonie ;D
Nie zamierzam jednak robic z tego mega imprezy, bo u niektórych polter wiekszy niz samo wesele (mnóstwo jedzenia, zespół czy jakiś grajek itd )

image image
ja slyszalam o takim zwyczaju ale u mnie sie go nie obchodzi a moze szkoda:)

image
u nas było super. moja rodzinka w większości z Kaszub pochodzi to znają się na rzeczy:) a jaki był huk jak tłukli!!:D
mieliśmy wyznaczone miejsce to tłuczenia więc sprzątania nie było dużo.
Było trochę jedzonka, picie, muzyczka, nawet małe tańce.
Swietna sprawa i zabawa. Skończyło się ok 23 więc kulturka.

image
U nas tez było super. Przyszli znajomi, bili butelki i słoiczki, pojedli, popili, pogadalismy i posłuchalismy muzyki :) Fajna sprawa i nie ma miejsca na stres przedślubny. Fakt ze poszli dopiero koło 24 i zanim posprzątalismy i zrobiłam ostatnie przygotowanie to wylądowałam w lozku kolo 2, ale przynajmniej zasnełam zmeczona bez kłopotów i do 8 rano sie wyspałam :)

image
image
image
my nie zamierzamy robic :) no ale jak ktos przyjdzie to nie wygonie :) wódeczka znajdzie się zawsze :)

image

image
u nas było super! co prawda skończył się dosyć późno, bo zanim wszystko sprzątneliśmy to było koło 3 nad ranem, ale co tam, fajnie było, a staropolski kaszubski zwyczaj trzeba pielęgnować i kontynuować:-)

image

dekoracje ślubne
my nie, to u nas zupełnie nie znany zwyczaj

papilio1@op.pl
u mnie był oczywiście choć mieszkam w bloku, ale poprosiłam wszystkich wcześniej żeby przychodzili tylko do 21 bo chcemy się wyspać i tak właśnie było :) było w miarę spokojnie: ciacho, wódeczka, ploteczki - wszystko super oprócz głupiej koleżanki która wytłukła mi pod klatką 3 siatki słoików i zbiła szybę w drzwiach...

http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
ROBIMY :D

image
image
mieszkam w Redzie i tutaj nie da się uniknąć tłuczenia butelek, zwłaszcza że przyszło dużo osób które na wese nie były zaproszone, było ok 70 osób ale było n[prawse miło, mieliśmy zespół też w tym dniu który grał do 22 więc jak oni skończyli to towarzystwo bez problemu rozeszło się do domów a my za sprzątanie i myk do spania o północy byłam już w łóżku a itak nie mogłam zasnąć do 2 a o 6 już wstałam to są takie emocje, że się nie da spać, a mieliśmy też fotografa więc mamy pamiątki!

image
image
u nie na pewno będzie bicie butelek...nie odpuści sobie rodzinka ani sąsiedzi:)

kurcze ... może i fajna taka imprezka, ale czy to nie jest niebezpieczne? zabawa w tłuczenie szkła może się różnie skończyc, potem zamiast spać to młodzi muszą szkło sprzątać ... nigdy nie widziałam tego :) i trochę to dla mnie niezrozumiałe :)

papilio1@op.pl
ja byłam u mojej bratowej na tłuczeniu szkła...fajna sprawa...miała miejsce przygotowane na tłuczenie butelek tak aby nikomu nie stała się krzywda..był grill, wódeczka i tańce i spiewy do rana:)

tokio napisał(a):

> kurcze ... może i fajna taka imprezka, ale czy to nie jest
> niebezpieczne? zabawa w tłuczenie szkła może się różnie
> skończyc, potem zamiast spać to młodzi muszą szkło sprzątać
> ... nigdy nie widziałam tego :) i trochę to dla mnie
> niezrozumiałe :)
>
>

Tokio, gdybys była na jakimś polter, to zrozumiałabyś, że to świetna impreza jest :)

image
image
asia_ce napisał(a):

> Tokio, gdybys była na jakimś polter, to zrozumiałabyś, że to
> świetna impreza jest :)

na pewno masz rację :)
ale ciesze sie nie bede miała takiego czegoś, wyśpię się przynajmniej, hihi

papilio1@op.pl
u nas będzie polter bo w mojej miejscowości bez tego by się nie obyło:)
kiedyś było tak że przychodzili ci co nie byli zaproszeni ale teraz tego juz niee ma:)

image
tokio wiesz owszem tzreba uważać jak sie rzuca butelki ale jesszcze nie słyszałam zeby komus co s się stało
a zabawa bardzo fajna
:)

image
Robimy :) To tradycja i nie wyobrażam sobie ślubu bez polte :)

image
Tokio - to tylko kiedyś ludzie tlukli gdzie popadło. Teraz to symbol, i wygląda zypełnie inaczej. Trzeba sobie przygotować jakiś duży karton, np. od telewizora (ale oczywiscie nie lcdeka) albo skrzynię, albo jakis metalowy kontenerek. Tam wkładasz duże kamienie. Z boku ozdabiasz balonami, wstązkami, żeby było widać do czego to służy. Ludzie tam bedą właśnie bic butelki. Wtedy wchodzą do domu lub do mieszkania, a wy częstujecie ich alkoholem i zakaskami.

image
image
[b]Lista 2009 - http://buninka.dobrynet.pl/sluby2009.php[/b]
nie robimy i mam nadzieję, że nikomu nie przyjdzie to do głowy.

Babcia mi opowiadała, że "za jej czasów" tłukło się tylko porcelanę....

Kogo stać na tłuczenie porcelany?!?!!?!!?

image
image
moi teściowie i rodzice też tak mówili i oni po 2 talerzyki zbili niby większe szczęśćie i powodzenie w życiu a i jako pierwsi bili szkło i tą porcelane:)

image
image
To może idźmy dalej ;) Tłuczmy kryształy ;)

image
image
ja bym te kryształy od rodziców chętnie wytłukła bo mi się nie podobają:)

image
image
no ja też włąsnie słysząłam, że powinno się tłuc porcelanę, u mojego brata i bratowej były buteli tylko...ale są szczęśliwi hehe nie narzekają..

Ja kiedyś nawet ze słoikami na polter jechałam :DD

I przydały się, bo ja byłam kiedowcą, i jak ini polewali wódkę, to sobie do słoiczka odlewałam :D

image
image
heheh :) z tymi kryształami to dobre :) Moja siostra miala slub w piatek. mieszkamy w bloku wiec mama sie strasznie burzyła przed tłuczeniem, ale jakos przezylismy i my i sasiedzi :)
a tluszcze sie tylko czyste szklo - przezroczyste, czyli np. wlasnie sloiki :)

image
image
Eeeeee.. BUtelki po winie też się świetnie tłuką :D

image
image
czy to słoik czy butelka kolorowa lub przezroczysta wszystko się tłucze u koleżanki nawet akwarium dobrze że rybek niebyło:)

image
image
KIedyś sąsiedzi z onka spuścili kibel!!
To była dopiero porcelana :D

A ten HUK!!!!!!!!!!!!!

image
image
kible to bym raczej juz nie zniosła

image
image
czasem to nawet kinespoky od telewizora tłuką... Mieszkam w bloku na III piętrze i nie mam możliwości zrobić poltra u siebie wiec robie u mojego M... "Teściu" już orkiestre zamówił ;p

to fajnie z orkiestrą jest dużo lepiej

image
image
Mieszkam w bloku na I piętrze i będe miała polter u siebie ;)
Moja matka planuje postawić z boku sułtana, jakiś stół na kanapki i będzie wesoło :)

image
image
jak bym mieszkała w bloku to bym orkiestry nie brała bo to zawsze ryzyko że całe osiedle się zleci

image
image
Orkiestry nie.. Sąsiedzi z bloku obok ostatnio wystawili w oknach głośniki i wystarczyło.

image
image
u mnie rodzinka już od pół roku zbiera szkło, wię nie mamy wyjścia
abend! nie abent, to z niemieckiego zapozyczylismy:) ja nie chem ale muszem i nic na to nie poradze:) mam nadzieje ze nie bedzie duzo sprzatania...

[url=http://www.suwaczek.pl/]image
u mnie nie było :)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Polterabend
tak mi się wydawało, że to nie jest typowo gdański zwyczaj ;) prędzej kaszubski :)

Do Naszego ślubu jeszcze dużo czasu , a już wszyscy znajomi i rodzina zbierają szkło :-) Bicie butelek to bardzo fajna impreza choć nie chciałabym żeby trawała za dlugo z wiadomych względów :-) Najczęścieja jest tak, że przychodzi 2 razy tyle ludków co na wesele i 2x tyle alkoholu jest "wylane " hehe . Tak czy inaczej mi się ta tradycja podoba i cieszę się że u mnie ten zwyczaj będzie zachowany :-)

byłam na poltrze, gdzie tłukło się telewizor!! - to dopiero było zdziwienie przybyłych...:-)

image

dekoracje ślubne
a ja nigdy nie słyszalam o takiej tradycji:-)

image

image
a jak u reszty ??? macie dzień przed ślubem bicie butelek???
imageimage
Ja bardzo bym chciała tego uniknąć, ale obawiam się, że ludzie i tak przyjdą. Przygotujemy więc jakąś wódkę na wszelki wypadek, jak ktoś przyjdzie to nalejemy do kielszka i już. Żadnej imprezy na pewno nie będzie. O 22 chcę być juz w łóżku. Imprezy będą w dzień wesela, w poprawiny, a w piątek to na prawdę będę mieć inne rzeczy na głowie. Polter do mnie absolutnie nie przemawia.
jasne ze robimy! szwagier juz od roku zbiera butelki hehe:) a zreszta to super impreza:)
Nigdy nie rozumialam tego zwyczaju i u mnie raczej tej tradycji nie ma...Mam nadzieje, ze niespodzianki nikt nam nie zrobi;)
wkleję zdjęcia dla tech którzy nie wiedzą jak to wygląda;) robię to pierwszy raz więc wybaczcie jeśli nie wyjdzie;)

image
image
image
image

a tak to wygląda przed sprzątaniem:)
boszzz...
wdzięczna jestem sile wyższej że u nas tego nie ma
a wam zyczę powodzenia i ostrożnego sprzątania szkliska, coby się nie pociąć dzień przed własnym ślubem :))
image

Inne tematy z forum Wesele

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

do góry