Widok

polterabent - robicie czy nie????

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
no to jak bijemy buteleczki czy nie????
ja chciałam z tego zrezygnowac ale sąsiedzi juz sami zapowiadaja ze przyjda sami i tyle :P a jak u Was???

imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No ja chyba też wolałabym nie robić (żeby się wyspać;), ale to raczej nie ode mnie zależy...Jak sąsiedzi przyjdą (a myślę że niektórzy z chęcią) to ich nie wyrzucę ;))))

u nas nie będzie raczej, nigdy nie słyszałam o tym zwyczaju w moim roodzinnym mieście...

ja nie chcialam, ale sasiedzi, znajomi i rodz.pow.ze przyjada zbic szklo na szczescie...wiec przyjade tez rodzice meza (zob.czesc polskiej tradycji ;) )

cywilny 05.06.2008 (Koscielny 30.08.2008)
image

image

jak to sie wyspac??i tak przed slubem nie bedziesz mogła zasnac:) a poltr to super impreza . bedzie co wspominac bo bedziesz bardziej wyluzowana niz na wesele

image
Na poltra sie nie zaprasza-taka jest przynajmniej tradycja-jeśli ktoś chce przyjśći tłuc szkło na szczęscie to nie pyta tylko przychodzi;)) więc trudno jest zaplanować "robić czy nie" :D

image
Dokładnie tak samo u nas: mój mąż jest strasznie przeciwny temu zwyczajowi, jednak mam bardzo szalonego kuzyna i już rok temu zapowiedział się że przyjdzie, podejrzewam że koledzy z pracy też, no i znajomi, więc wole się na to przygotować.

image
image
[b]Lista 2009 - http://buninka.dobrynet.pl/sluby2009.php[/b]
mojego szwagra budzili ostatnio o 23 hahaha tlukac szko ale wstal wsciekly:D

Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
U mnie z pewnością nie ma szans, aby sie nie odbył, przeciez nie wygonie ;D
Nie zamierzam jednak robic z tego mega imprezy, bo u niektórych polter wiekszy niz samo wesele (mnóstwo jedzenia, zespół czy jakiś grajek itd )

image image
ja slyszalam o takim zwyczaju ale u mnie sie go nie obchodzi a moze szkoda:)

image
u nas było super. moja rodzinka w większości z Kaszub pochodzi to znają się na rzeczy:) a jaki był huk jak tłukli!!:D
mieliśmy wyznaczone miejsce to tłuczenia więc sprzątania nie było dużo.
Było trochę jedzonka, picie, muzyczka, nawet małe tańce.
Swietna sprawa i zabawa. Skończyło się ok 23 więc kulturka.

image
U nas tez było super. Przyszli znajomi, bili butelki i słoiczki, pojedli, popili, pogadalismy i posłuchalismy muzyki :) Fajna sprawa i nie ma miejsca na stres przedślubny. Fakt ze poszli dopiero koło 24 i zanim posprzątalismy i zrobiłam ostatnie przygotowanie to wylądowałam w lozku kolo 2, ale przynajmniej zasnełam zmeczona bez kłopotów i do 8 rano sie wyspałam :)

image
image
image
my nie zamierzamy robic :) no ale jak ktos przyjdzie to nie wygonie :) wódeczka znajdzie się zawsze :)

image

image
u nas było super! co prawda skończył się dosyć późno, bo zanim wszystko sprzątneliśmy to było koło 3 nad ranem, ale co tam, fajnie było, a staropolski kaszubski zwyczaj trzeba pielęgnować i kontynuować:-)

image

dekoracje ślubne
my nie, to u nas zupełnie nie znany zwyczaj

papilio1@op.pl
u mnie był oczywiście choć mieszkam w bloku, ale poprosiłam wszystkich wcześniej żeby przychodzili tylko do 21 bo chcemy się wyspać i tak właśnie było :) było w miarę spokojnie: ciacho, wódeczka, ploteczki - wszystko super oprócz głupiej koleżanki która wytłukła mi pod klatką 3 siatki słoików i zbiła szybę w drzwiach...

http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
ROBIMY :D

image
image
mieszkam w Redzie i tutaj nie da się uniknąć tłuczenia butelek, zwłaszcza że przyszło dużo osób które na wese nie były zaproszone, było ok 70 osób ale było n[prawse miło, mieliśmy zespół też w tym dniu który grał do 22 więc jak oni skończyli to towarzystwo bez problemu rozeszło się do domów a my za sprzątanie i myk do spania o północy byłam już w łóżku a itak nie mogłam zasnąć do 2 a o 6 już wstałam to są takie emocje, że się nie da spać, a mieliśmy też fotografa więc mamy pamiątki!

image
image
u nie na pewno będzie bicie butelek...nie odpuści sobie rodzinka ani sąsiedzi:)

kurcze ... może i fajna taka imprezka, ale czy to nie jest niebezpieczne? zabawa w tłuczenie szkła może się różnie skończyc, potem zamiast spać to młodzi muszą szkło sprzątać ... nigdy nie widziałam tego :) i trochę to dla mnie niezrozumiałe :)

papilio1@op.pl
ja byłam u mojej bratowej na tłuczeniu szkła...fajna sprawa...miała miejsce przygotowane na tłuczenie butelek tak aby nikomu nie stała się krzywda..był grill, wódeczka i tańce i spiewy do rana:)

tokio napisał(a):

> kurcze ... może i fajna taka imprezka, ale czy to nie jest
> niebezpieczne? zabawa w tłuczenie szkła może się różnie
> skończyc, potem zamiast spać to młodzi muszą szkło sprzątać
> ... nigdy nie widziałam tego :) i trochę to dla mnie
> niezrozumiałe :)
>
>

Tokio, gdybys była na jakimś polter, to zrozumiałabyś, że to świetna impreza jest :)

image
image
asia_ce napisał(a):

> Tokio, gdybys była na jakimś polter, to zrozumiałabyś, że to
> świetna impreza jest :)

na pewno masz rację :)
ale ciesze sie nie bede miała takiego czegoś, wyśpię się przynajmniej, hihi

papilio1@op.pl
u nas będzie polter bo w mojej miejscowości bez tego by się nie obyło:)
kiedyś było tak że przychodzili ci co nie byli zaproszeni ale teraz tego juz niee ma:)

image
tokio wiesz owszem tzreba uważać jak sie rzuca butelki ale jesszcze nie słyszałam zeby komus co s się stało
a zabawa bardzo fajna
:)

image
Robimy :) To tradycja i nie wyobrażam sobie ślubu bez polte :)

image
Tokio - to tylko kiedyś ludzie tlukli gdzie popadło. Teraz to symbol, i wygląda zypełnie inaczej. Trzeba sobie przygotować jakiś duży karton, np. od telewizora (ale oczywiscie nie lcdeka) albo skrzynię, albo jakis metalowy kontenerek. Tam wkładasz duże kamienie. Z boku ozdabiasz balonami, wstązkami, żeby było widać do czego to służy. Ludzie tam bedą właśnie bic butelki. Wtedy wchodzą do domu lub do mieszkania, a wy częstujecie ich alkoholem i zakaskami.

image
image
[b]Lista 2009 - http://buninka.dobrynet.pl/sluby2009.php[/b]
nie robimy i mam nadzieję, że nikomu nie przyjdzie to do głowy.

Babcia mi opowiadała, że "za jej czasów" tłukło się tylko porcelanę....

Kogo stać na tłuczenie porcelany?!?!!?!!?

image
image
moi teściowie i rodzice też tak mówili i oni po 2 talerzyki zbili niby większe szczęśćie i powodzenie w życiu a i jako pierwsi bili szkło i tą porcelane:)

image
image
To może idźmy dalej ;) Tłuczmy kryształy ;)

image
image
ja bym te kryształy od rodziców chętnie wytłukła bo mi się nie podobają:)

image
image
no ja też włąsnie słysząłam, że powinno się tłuc porcelanę, u mojego brata i bratowej były buteli tylko...ale są szczęśliwi hehe nie narzekają..

Ja kiedyś nawet ze słoikami na polter jechałam :DD

I przydały się, bo ja byłam kiedowcą, i jak ini polewali wódkę, to sobie do słoiczka odlewałam :D

image
image
heheh :) z tymi kryształami to dobre :) Moja siostra miala slub w piatek. mieszkamy w bloku wiec mama sie strasznie burzyła przed tłuczeniem, ale jakos przezylismy i my i sasiedzi :)
a tluszcze sie tylko czyste szklo - przezroczyste, czyli np. wlasnie sloiki :)

image
image
Eeeeee.. BUtelki po winie też się świetnie tłuką :D

image
image
czy to słoik czy butelka kolorowa lub przezroczysta wszystko się tłucze u koleżanki nawet akwarium dobrze że rybek niebyło:)

image
image
KIedyś sąsiedzi z onka spuścili kibel!!
To była dopiero porcelana :D

A ten HUK!!!!!!!!!!!!!

image
image
kible to bym raczej juz nie zniosła

image
image
czasem to nawet kinespoky od telewizora tłuką... Mieszkam w bloku na III piętrze i nie mam możliwości zrobić poltra u siebie wiec robie u mojego M... "Teściu" już orkiestre zamówił ;p

to fajnie z orkiestrą jest dużo lepiej

image
image
Mieszkam w bloku na I piętrze i będe miała polter u siebie ;)
Moja matka planuje postawić z boku sułtana, jakiś stół na kanapki i będzie wesoło :)

image
image
jak bym mieszkała w bloku to bym orkiestry nie brała bo to zawsze ryzyko że całe osiedle się zleci

image
image
Orkiestry nie.. Sąsiedzi z bloku obok ostatnio wystawili w oknach głośniki i wystarczyło.

image
image
u mnie rodzinka już od pół roku zbiera szkło, wię nie mamy wyjścia
abend! nie abent, to z niemieckiego zapozyczylismy:) ja nie chem ale muszem i nic na to nie poradze:) mam nadzieje ze nie bedzie duzo sprzatania...

[url=http://www.suwaczek.pl/]image
u mnie nie było :)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Polterabend
tak mi się wydawało, że to nie jest typowo gdański zwyczaj ;) prędzej kaszubski :)

Do Naszego ślubu jeszcze dużo czasu , a już wszyscy znajomi i rodzina zbierają szkło :-) Bicie butelek to bardzo fajna impreza choć nie chciałabym żeby trawała za dlugo z wiadomych względów :-) Najczęścieja jest tak, że przychodzi 2 razy tyle ludków co na wesele i 2x tyle alkoholu jest "wylane " hehe . Tak czy inaczej mi się ta tradycja podoba i cieszę się że u mnie ten zwyczaj będzie zachowany :-)

byłam na poltrze, gdzie tłukło się telewizor!! - to dopiero było zdziwienie przybyłych...:-)

image

dekoracje ślubne
a ja nigdy nie słyszalam o takiej tradycji:-)

image

image
a jak u reszty ??? macie dzień przed ślubem bicie butelek???
imageimage
Ja bardzo bym chciała tego uniknąć, ale obawiam się, że ludzie i tak przyjdą. Przygotujemy więc jakąś wódkę na wszelki wypadek, jak ktoś przyjdzie to nalejemy do kielszka i już. Żadnej imprezy na pewno nie będzie. O 22 chcę być juz w łóżku. Imprezy będą w dzień wesela, w poprawiny, a w piątek to na prawdę będę mieć inne rzeczy na głowie. Polter do mnie absolutnie nie przemawia.
jasne ze robimy! szwagier juz od roku zbiera butelki hehe:) a zreszta to super impreza:)
Nigdy nie rozumialam tego zwyczaju i u mnie raczej tej tradycji nie ma...Mam nadzieje, ze niespodzianki nikt nam nie zrobi;)
wkleję zdjęcia dla tech którzy nie wiedzą jak to wygląda;) robię to pierwszy raz więc wybaczcie jeśli nie wyjdzie;)

image
image
image
image

a tak to wygląda przed sprzątaniem:)
boszzz...
wdzięczna jestem sile wyższej że u nas tego nie ma
a wam zyczę powodzenia i ostrożnego sprzątania szkliska, coby się nie pociąć dzień przed własnym ślubem :))
image

Inne tematy z forum Wesele

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

czy to dobry pomysł na prezent? (53 odpowiedzi)

Doradźcie mi proszę czy jednodniowy romantyczny wyjazd z noclegiem kolacją przy świecach i...

do góry