Widok

polterabent - robicie czy nie????

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
no to jak bijemy buteleczki czy nie????
ja chciałam z tego zrezygnowac ale sąsiedzi juz sami zapowiadaja ze przyjda sami i tyle :P a jak u Was???

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
boszzz...
wdzięczna jestem sile wyższej że u nas tego nie ma
a wam zyczę powodzenia i ostrożnego sprzątania szkliska, coby się nie pociąć dzień przed własnym ślubem :))
image
image

a tak to wygląda przed sprzątaniem:)
wkleję zdjęcia dla tech którzy nie wiedzą jak to wygląda;) robię to pierwszy raz więc wybaczcie jeśli nie wyjdzie;)

image
image
Nigdy nie rozumialam tego zwyczaju i u mnie raczej tej tradycji nie ma...Mam nadzieje, ze niespodzianki nikt nam nie zrobi;)
jasne ze robimy! szwagier juz od roku zbiera butelki hehe:) a zreszta to super impreza:)
Ja bardzo bym chciała tego uniknąć, ale obawiam się, że ludzie i tak przyjdą. Przygotujemy więc jakąś wódkę na wszelki wypadek, jak ktoś przyjdzie to nalejemy do kielszka i już. Żadnej imprezy na pewno nie będzie. O 22 chcę być juz w łóżku. Imprezy będą w dzień wesela, w poprawiny, a w piątek to na prawdę będę mieć inne rzeczy na głowie. Polter do mnie absolutnie nie przemawia.
a jak u reszty ??? macie dzień przed ślubem bicie butelek???
a ja nigdy nie słyszalam o takiej tradycji:-)

byłam na poltrze, gdzie tłukło się telewizor!! - to dopiero było zdziwienie przybyłych...:-)

Do Naszego ślubu jeszcze dużo czasu , a już wszyscy znajomi i rodzina zbierają szkło :-) Bicie butelek to bardzo fajna impreza choć nie chciałabym żeby trawała za dlugo z wiadomych względów :-) Najczęścieja jest tak, że przychodzi 2 razy tyle ludków co na wesele i 2x tyle alkoholu jest "wylane " hehe . Tak czy inaczej mi się ta tradycja podoba i cieszę się że u mnie ten zwyczaj będzie zachowany :-)

u mnie nie było :)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Polterabend
tak mi się wydawało, że to nie jest typowo gdański zwyczaj ;) prędzej kaszubski :)

abend! nie abent, to z niemieckiego zapozyczylismy:) ja nie chem ale muszem i nic na to nie poradze:) mam nadzieje ze nie bedzie duzo sprzatania...

u mnie rodzinka już od pół roku zbiera szkło, wię nie mamy wyjścia
Orkiestry nie.. Sąsiedzi z bloku obok ostatnio wystawili w oknach głośniki i wystarczyło.

jak bym mieszkała w bloku to bym orkiestry nie brała bo to zawsze ryzyko że całe osiedle się zleci
Mieszkam w bloku na I piętrze i będe miała polter u siebie ;)
Moja matka planuje postawić z boku sułtana, jakiś stół na kanapki i będzie wesoło :)

to fajnie z orkiestrą jest dużo lepiej
czasem to nawet kinespoky od telewizora tłuką... Mieszkam w bloku na III piętrze i nie mam możliwości zrobić poltra u siebie wiec robie u mojego M... "Teściu" już orkiestre zamówił ;p

kible to bym raczej juz nie zniosła
KIedyś sąsiedzi z onka spuścili kibel!!
To była dopiero porcelana :D

A ten HUK!!!!!!!!!!!!!

do góry