Widok

polterabent - robicie czy nie????

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
no to jak bijemy buteleczki czy nie????
ja chciałam z tego zrezygnowac ale sąsiedzi juz sami zapowiadaja ze przyjda sami i tyle :P a jak u Was???

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No ja chyba też wolałabym nie robić (żeby się wyspać;), ale to raczej nie ode mnie zależy...Jak sąsiedzi przyjdą (a myślę że niektórzy z chęcią) to ich nie wyrzucę ;))))

u nas nie będzie raczej, nigdy nie słyszałam o tym zwyczaju w moim roodzinnym mieście...

ja nie chcialam, ale sasiedzi, znajomi i rodz.pow.ze przyjada zbic szklo na szczescie...wiec przyjade tez rodzice meza (zob.czesc polskiej tradycji ;) )

jak to sie wyspac??i tak przed slubem nie bedziesz mogła zasnac:) a poltr to super impreza . bedzie co wspominac bo bedziesz bardziej wyluzowana niz na wesele

Na poltra sie nie zaprasza-taka jest przynajmniej tradycja-jeśli ktoś chce przyjśći tłuc szkło na szczęscie to nie pyta tylko przychodzi;)) więc trudno jest zaplanować "robić czy nie" :D

Dokładnie tak samo u nas: mój mąż jest strasznie przeciwny temu zwyczajowi, jednak mam bardzo szalonego kuzyna i już rok temu zapowiedział się że przyjdzie, podejrzewam że koledzy z pracy też, no i znajomi, więc wole się na to przygotować.

mojego szwagra budzili ostatnio o 23 hahaha tlukac szko ale wstal wsciekly:D

U mnie z pewnością nie ma szans, aby sie nie odbył, przeciez nie wygonie ;D
Nie zamierzam jednak robic z tego mega imprezy, bo u niektórych polter wiekszy niz samo wesele (mnóstwo jedzenia, zespół czy jakiś grajek itd )

ja slyszalam o takim zwyczaju ale u mnie sie go nie obchodzi a moze szkoda:)

u nas było super. moja rodzinka w większości z Kaszub pochodzi to znają się na rzeczy:) a jaki był huk jak tłukli!!:D
mieliśmy wyznaczone miejsce to tłuczenia więc sprzątania nie było dużo.
Było trochę jedzonka, picie, muzyczka, nawet małe tańce.
Swietna sprawa i zabawa. Skończyło się ok 23 więc kulturka.

U nas tez było super. Przyszli znajomi, bili butelki i słoiczki, pojedli, popili, pogadalismy i posłuchalismy muzyki :) Fajna sprawa i nie ma miejsca na stres przedślubny. Fakt ze poszli dopiero koło 24 i zanim posprzątalismy i zrobiłam ostatnie przygotowanie to wylądowałam w lozku kolo 2, ale przynajmniej zasnełam zmeczona bez kłopotów i do 8 rano sie wyspałam :)

my nie zamierzamy robic :) no ale jak ktos przyjdzie to nie wygonie :) wódeczka znajdzie się zawsze :)

u nas było super! co prawda skończył się dosyć późno, bo zanim wszystko sprzątneliśmy to było koło 3 nad ranem, ale co tam, fajnie było, a staropolski kaszubski zwyczaj trzeba pielęgnować i kontynuować:-)

my nie, to u nas zupełnie nie znany zwyczaj

papilio1@op.pl
ROBIMY :D

u mnie był oczywiście choć mieszkam w bloku, ale poprosiłam wszystkich wcześniej żeby przychodzili tylko do 21 bo chcemy się wyspać i tak właśnie było :) było w miarę spokojnie: ciacho, wódeczka, ploteczki - wszystko super oprócz głupiej koleżanki która wytłukła mi pod klatką 3 siatki słoików i zbiła szybę w drzwiach...

mieszkam w Redzie i tutaj nie da się uniknąć tłuczenia butelek, zwłaszcza że przyszło dużo osób które na wese nie były zaproszone, było ok 70 osób ale było n[prawse miło, mieliśmy zespół też w tym dniu który grał do 22 więc jak oni skończyli to towarzystwo bez problemu rozeszło się do domów a my za sprzątanie i myk do spania o północy byłam już w łóżku a itak nie mogłam zasnąć do 2 a o 6 już wstałam to są takie emocje, że się nie da spać, a mieliśmy też fotografa więc mamy pamiątki!
u nie na pewno będzie bicie butelek...nie odpuści sobie rodzinka ani sąsiedzi:)

kurcze ... może i fajna taka imprezka, ale czy to nie jest niebezpieczne? zabawa w tłuczenie szkła może się różnie skończyc, potem zamiast spać to młodzi muszą szkło sprzątać ... nigdy nie widziałam tego :) i trochę to dla mnie niezrozumiałe :)

papilio1@op.pl
do góry