Widok
Tort królewski śmietankowy Sowa
Składniki :
35 dag gorzkiej czekolady
24 podłużne biszkopty
200 ml śmietany
2 kieliszki rumu
1/2 l mleka
5 dag masła
2 białka
5 dag cukru
2,5 dag cukru pudru
Wykonanie:
25 dag czekolady połamać na kawałki. Rozpuścić na parze, nie mieszając. Mleko zagotować i wymieszać z czekoladą. Wystudzić. Masło utrzeć na masę. Dodać, stale mieszając, mleko z czekoladą. Śmietanę ubić z cukrem kryształem. Białka ubić z cukrem pudrem. Pianę połączyć z bitą śmietaną. Odłożyć 2 łyżki kremu. Do reszty dodać masę czekoladową. Boki i dno formy wyłożyć biszkoptami. Skropić je rumem. Wypełnić masą czekoladową i przykryć biszkoptami. Pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 4 godziny. Resztę czekolady rozpuścić na parze i posmarować nią wyjęty z formy deser. Udekorować kremem z piany i śmietany.
Składniki :
35 dag gorzkiej czekolady
24 podłużne biszkopty
200 ml śmietany
2 kieliszki rumu
1/2 l mleka
5 dag masła
2 białka
5 dag cukru
2,5 dag cukru pudru
Wykonanie:
25 dag czekolady połamać na kawałki. Rozpuścić na parze, nie mieszając. Mleko zagotować i wymieszać z czekoladą. Wystudzić. Masło utrzeć na masę. Dodać, stale mieszając, mleko z czekoladą. Śmietanę ubić z cukrem kryształem. Białka ubić z cukrem pudrem. Pianę połączyć z bitą śmietaną. Odłożyć 2 łyżki kremu. Do reszty dodać masę czekoladową. Boki i dno formy wyłożyć biszkoptami. Skropić je rumem. Wypełnić masą czekoladową i przykryć biszkoptami. Pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 4 godziny. Resztę czekolady rozpuścić na parze i posmarować nią wyjęty z formy deser. Udekorować kremem z piany i śmietany.
ja robilam z biszkopcikow i wlasnorecznie pieczonego biszkopta z kupnego nie wiem jak bedzie smakowalo i czy tak dobrze nasiąknieMusiala bys moze dorobic ponczu Jesli chodzi o wysokosc to wszystko zalezy od tego jak duza blaszke do tego uzyjesz ja robilam raz na 23 a drugim razem na 20
jak to robiłaś z biszkopcików i własnego biszkopta? Ja też upiekę sama biszkopt tylko chciałam się dowiedzieć czy taki może być. do czego dawałaś biszkopciki? Chciałabym żeby wyszedł wyższy to co mam upiec w mniejszej tortownic? Czy biszkopt się przecina na dwa placki? sorki że tak cię zadręczam pytaniami, ale musi wyjść idealny.
nie wszystko razem do kupy tylko jeden tort zrobilam z biszkopcikow a drugi tort na gotowym biszkopcie i nie wzorowalamsie zeby ksztalt byl idealnie taki jak w sowie tylko robilam go tak jak ja chcialam wiec proponuje tobie abys zrobila najpierw z biszkopcikow zebys wiedziala jak sie robi i czy bedzie tobie smakował
Po roku sie obudzilyscie :) Ja mialam taki przepis z ktorego robilam i robie dalej taki tort wiec dalam a wy niby macie chwalicie sie i nic nie dajecie
Co do masy z bialej czekolady i bitej smietany to dodaje sie tez serka mascarpone i tez jest to masa do tortu krolewskiego Sowy. Jest bardzo duzo przepisow w necie i kazdy sie rozni.
Co do masy z bialej czekolady i bitej smietany to dodaje sie tez serka mascarpone i tez jest to masa do tortu krolewskiego Sowy. Jest bardzo duzo przepisow w necie i kazdy sie rozni.