Widok
kluchy szare - nie wiem jak się robi, ale jadłam w knajpie - bardzo smaczne:)
no i uwielbiam kluski śląskie. Robi się podobnie jak kopytka, 3 części ugotowanych ziemniaków, 1 część mąki ZIEMNIACZANEJ, trochę soli i jajko. Z ciasta robimy kulki, lekko spłaszczamy i na środku każdej robimy dołek palcem - żeby sos zostawał ;)
Nauczyła mnie tego ciocia ze Śląska, więc przepis jak najbardziej oryginalny ;)
Można jeść ze skwarkami, z sosem grzybowym, ale najlepsze są z mięsnym sosem :)
no i uwielbiam kluski śląskie. Robi się podobnie jak kopytka, 3 części ugotowanych ziemniaków, 1 część mąki ZIEMNIACZANEJ, trochę soli i jajko. Z ciasta robimy kulki, lekko spłaszczamy i na środku każdej robimy dołek palcem - żeby sos zostawał ;)
Nauczyła mnie tego ciocia ze Śląska, więc przepis jak najbardziej oryginalny ;)
Można jeść ze skwarkami, z sosem grzybowym, ale najlepsze są z mięsnym sosem :)

nie wiem czy to kluski ale ja robię tak:
ugotowane ziemniaki przepuszczam przez praskę dodaję jajko, troche mąki usmażoną cebulkę sól, pieprz i majeranek. szybko mieszam i obtoczone w bułce smażę na patelni jak mielone. ostatnio zrobiłam takie ciasto tylko bez majeranku i cebuli i do środka dałam farsz mięsny i wyszły fantastyczne jako samodzielne danie z surówką.
ugotowane ziemniaki przepuszczam przez praskę dodaję jajko, troche mąki usmażoną cebulkę sól, pieprz i majeranek. szybko mieszam i obtoczone w bułce smażę na patelni jak mielone. ostatnio zrobiłam takie ciasto tylko bez majeranku i cebuli i do środka dałam farsz mięsny i wyszły fantastyczne jako samodzielne danie z surówką.
Kluski szare robi się tak:
http://www.mniammniam.com/Szare__prawdziwie_szare_kluski_ziemniaczane-1205p.html
Są pyszne! ;-)
http://www.mniammniam.com/Szare__prawdziwie_szare_kluski_ziemniaczane-1205p.html
Są pyszne! ;-)
ja do szarych klusek nie daję jajek :] bo robią się twardsze :) (tak twierdzi moja Mama)
polecam też kartacze :] http://forum.trojmiasto.pl/Przepis-na-kartaczecepeliny-t286174,1,16.html
polecam też kartacze :] http://forum.trojmiasto.pl/Przepis-na-kartaczecepeliny-t286174,1,16.html
dziś mam zamiar pierwszy raz w życiu zrobić "śluski kląskie" ;) (jak to mówiłam będąc dzieckiem)
i mam zagwostkę - pomijając, że są białe i czarne :) to na białe przepisy dzielą się na jajeczne i te bez jajek :))) jak robicie? właśnie gotuję ziemniaki, później przecisnę je przez praskę, uklepię w misce, podzielę na 4 części, wyjmę jedną i w to miejsce wsypię mąkę ziemniaczaną. Tylko jajko dać czy nie?
i mam zagwostkę - pomijając, że są białe i czarne :) to na białe przepisy dzielą się na jajeczne i te bez jajek :))) jak robicie? właśnie gotuję ziemniaki, później przecisnę je przez praskę, uklepię w misce, podzielę na 4 części, wyjmę jedną i w to miejsce wsypię mąkę ziemniaczaną. Tylko jajko dać czy nie?
wg mnie tylko w kolorze,a ja dodaje w to wolne miejsce 1/3 maki przennej i dopełniam ziemiaczana,ale jestem takim samoukiem i niekorzystałam z przepisów tylko prubówałam przypominac sobie jak to robiły babcie,czasami niektore rzeczy ladowały w smietniku,a niektore modyfikowalam pod siebie dlatego moje pszepisy bardzo róznia sie od standardowych