Widok

pomysł na zupe

rosół...pomidorówka...warzywna...krupnik...ile można:P
czy macie jakies nowe ciekawe przepisy na smaczną zupke??:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
botwinka, barsz ukraiński, fasolówka, grochówka, soczewicówka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
grzybowa, dyniowa, z bobu, z cieciorki, meksykańska - z mięsem mielonym, koperkowa z klopsami
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ogórkowa, klopsowa, ryżowa, kapuśniak, buraczkowa, barszcz biały, żurek, barszcz czerwony z....
grochówka, fasolówka, jarzynowa, pieczarkowa, grzybowa, kartoflanka, marchwianka,
rosól, pomidorowa, barszcz ukraiński, szczawiowa, botwinka, kalafiorowa, brokułowa.
brukwiowa:))

uffff chyba więcej nie znam...:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jeszcze cebulowa z grzankami, krem z groszku, zupa rybna, krem z cukinii, żurek...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
zupka z czerwonej kapusty modrej ;-) z kielbaska
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ooo! Dzieki dziewczyny,sprobuje: cebulowej,krem z groszku oraz cukinii tez musi byc dobry, z kapusty czerwonej modrej tez.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
od siebie dorzucę jeszcze:
- krem pomidorowo-cukiniowy
- zupa kurkowa z pulpecikami
- zupa cytrynowa z pulpecikami
- krupnik z parówkami lub serduszkami
- zupa koperkowa (rosół zarzucony ryżem, dosypany koperek)
- zupa soczewicowa (bardzo lubiana przez moje Koleżanki ;) szczególnie zajadana latem u nas na działce)
- ogórkowa ( z kiszonych lub świeżych ogórków)
- zupa z fasolki szparagowej

bardzo mnie ciekawi zupa u mojego Dziecia w przedszkolu - zupa serowa z mięsem mielonym :P albo gulaszowa z ziemniakami :) ostatnio też miał zupę selerową z lanymi kluskami :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
I wlasnie o takie mi chodziło:) nie codzienne,nie tradycyjne, cos nowego i dobrego,a jak sie robi mniej wiecej cytrynową I soczewicową?tez jestem ciekawa zup z przedszkola synka agusia:P , zrób dochodzenie! ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
przyłączam się do prośby o przepis na zupę z soczewicy :)
i ośmielę się wyrazić podziw dla Waszego Dziewczyny gotowania. Z ciekawością i wielkim podziwem czytam wasze wątki w dziale kulinaria.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Piszę z telefonu ;) więc tylko podrzucę Wam linki ;)

tu podałam przepis na zupę cytrynową http://forum.trojmiasto.pl/zupa-pulpetowa-t443380,1,310.html

Cytrynka007 w 16 części wątku obiadowego podała nam przepis na zupę z soczewicy ;) od tamtej pory robiłam wiele razy :) jednak pomijam paprykę :)

"soczewicę gotuję najpierw i po pół godziny dodaję ziemniaczki, włoszczyznę i paprykę czerwoną bez skóry w kostkę

jak dobrze się wszystko ugotuję to wlewam 2 puszki pomidorów w puszce i przyprawy do smaku, w tym majeranek. Jesli będzie za kwasne to dodaję trochę brązowego cukru. Jak za łagodne to dodaję przecieru pomidorowego

zawsze robimy z dużą ilością ziemniaczków, by była bardzo gęsta. Można przyprawić też papryką ostrą lub chilli. Przepyszna jest !"

A o te zupy w przedszkolu zapytam koleżankę, która ram pracuje ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja swoją soczewicówkę robię dokładnie tak samo jak grochówkę czy fasolówce. i koniecznie na wędzonce.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

wracam do tego przepisu Meggi (zupa z czerwonej kapusty) :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
To jest przepis co mi kedyś kumpel dał:

- groszek z marchewką w słoiku
- dwa serki topione we flaku (chodzi o to by były płynne)
- kostka rosołowa
- jak ktoś lubi to kawałęk kiełbasy
- sól, pieprz

Zagotuj groszek z marchewką w około 1,25 - 1,5 litra wody. Dodaj kostkę rosołową i serki topione. Na patelni, na małym ogniu podsmaż lekko kiełbasę pokrojoną w cieńkie plasterki.

Na talerz wrzuć trochę podsmaożonej kiełbasy i zalej przygotowaną zupą.

dziękować
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 10
Cztery minusy, cztery ludki bez poczucia smaku.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5
widziałam ostatnio bloga o zupach :)

tam jest ogrom przepisów sezonowe, regionalne i na jakie tylko najdzie Cię ochota

http://zakochanewzupach.pl/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
serowa z mięsem mielonym

podam wam składniki, proporcji nie pamiętam i jak ją dokładnie się robi..przepis koleżanki

mielone por serki zwykłe jak kiedyś były to wiem że 5 szt, woda kostki rosołowe...

pyszna zupka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
a za co te minusy, ciekawe :D ...........za kostki eheheehhe

jedna lub dwie są potrzebne
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
Gdy gotujecie zupe ogorkowa, w ktorym momencie wrzucacie ogorki do zupy? Ja zawsze daje na samym poczatku
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Na samym końcu :) jak już ziemniaki i inne warzywa są ugotowane :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja też ogórki dodaję w ostatniej fazie...kiedy włoszczyzna jest już miekka, a zupa prawie gotowa.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja też pod koniec. Wyjmuję miękkie warzywa i razem z ogórkami ścieram je w maszynce, wtedy dodaję razem z ugotowanymi osobno ziemniakami.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
U mnie ostatnio hitem jest cytrynowa i dyniowa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a czy mogłabym nieśmiało poprosić o przepisy na zupę ogórkową, klopsową, pieczarkową i krem pomidorowo-cukinoiowy? nie jestem zbyt mocna w gotowaniu zup i zawsze jak robie zupę to wychodzi mi cos średniozjadliwego co jem tylko i wyłącznie z poczucia obowiązku :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
@iki---------zupę ogórkową, pieczarkową grzybową, barszcz ukraiński albo jarzynową z powodzeniem mozna zrobić z mrozonek:)

jeśli nie chcesz z mrożonek to ja raczej nie pomogę oprócz tego, że każdą zupę robie, jeśli nie z mrożonek, na wywarze z mięsa i włoszczyzny i dodaję składniki w zależności od zupy. Robię wszystko na oko:P
Kiszone ogórki do ogórkowej dodaje zawsze na końcu aż wszystko będzie miękkie--------warzywa i ziemniaki. Warzywa albo mrozone, albo kroje w kostke. Ziemniaki zawsze w kostkę.
Sól i pieprz do smaku i jest zupa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
zupa klopsowa wg. przepisu z tyt. forum

Wykonanie: wywar z kostki rosołowej włoszczyzna pokrojona w talarki. Pół kg mielonego przyprawiasz tak jak na kotlety robisz kulki jak włoszczyzna się trochę pogotuje wrzucasz na wrzątek kuli gotujesz potem dodaje ziemniaki pokrojone w kostkę czekam aż się ziemniaki ugotują na duży gar dodałam 3 łyżki octu i dosyć sporą garść kopru świeżego na koniec mieszam 2 łyżki mąki z wywarem zimnym i dodaję to do zupy ;-)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
czyli jak taką ogórkową czy pieczarkową robie: tylko mrożonka i kawał miesa? jak ja tak robie to jakaś niesmaczna wychodzi :( moze jakies rady macie dla mnie? jakies przyprawy czy cos innego? help?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
kawałek mięsa z kością zalewasz zimną wodą, stawiasz garnek na małym ogniu i niech się pyrkoli ze 2 godziny (zbieraj i wyrzucaj szumowiny) ;] później dodajesz przyprawy (liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i ze 3-4 ziarenka pieprzu, ja daję jarzynkę - nie wszyscy uznają, więc możesz dać sól) i włoszczyznę :] jeśli chcesz rosół(wtedy najlepiej kawałek wołowiny i indyka) - to włoszczyznę tylko obraną i umytą, nie pokrojoną :] do tego 1 małą, opalona nad ogniem(żeby miała czarne kropki) cebulkę :]

jeśli do innej zupy - możesz dodać mrożoną włoszczyznę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki + jakiś mrożony zestaw warzyw na konkretną zupę :] pod koniec dosyp suszonego lubczyku lub w trakcie gotowania wrzuć łodygę z liśćmi - jeśli masz możliwość :)

jeśli to ma być zupa "kwaśna" to albo ziemniaki gotujesz osobno(jak w przypadku kapuśniaku z kiszonej kapusty) albo ten kwaśny składnik (np. tarte ogórki kiszone) dajesz pod koniec, jak ziemniaki są miękkie :]

a na sam koniec coś na dodatkowy zapach - koperek, zieloną pietruszkę :] możesz bezpośrednio na talerz :]
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzieki za szczegółowy opis, czy cebula jest obowiązkowa? bo nie mam nad czym jej upiec? no i długo to trwa 2 godziny? zawsze mi sie wydawało ze zupy to sie szybko robi? a pieczarkową to jak robie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Cebula nie jest obowiązkowa, daje ładny odcień rosołowi no i smaczek też.
Wywar z mięsa i warzyw gotujesz dlugo i na małym ogniu, zeby powoli smak sie wydzielał.
ja przecier pomidorowy też dodaje na samym końcu:)
i nie daję smietany do zup. Tak mi zostało z czasów, gdy moja corka była bezmleczna:)-------alergia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jeśli chcesz mieć dobrą zupę, a nie wodę z mięsem i warzywami - musisz długo gotować :]

szybsze są zupy na kostkach rosołowych lub same jarzynowe, bez mięsnego wywaru.

zupy pieczarkowej nie robię, bo Młody nie lubi pieczarek :] a i ja za zupami grzybowymi nie przepadam ;) wyjątkiem jest zupa kurkowa z pulpecikami :] (też z dodatkiem pieczarek - ale tej zupy i tak mój Dzieć nie je)
http://forum.trojmiasto.pl/zupa-pulpetowa-t443380,1,310.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
dzięki za rady, może faktycznie za krótko gotowałam i dlatego moje zupy mi nie smakowały :) tylko teraz legła w gruzach moja koncepcja zupy jako smacznego i szybkiego posiłku, niestety
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
"szybki posiłek" - bo możesz ugotować na 2 dni ;P (więc drugiego dnia tylko odgrzewasz)

w razie czego śmiało można wekować zupy :]
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dobra zupa musi być na mięsie i na włoszczyźnie. Musi się długo warzyć. Ja dodaję jeszcze włoszczyzny suszonej-podkręca aromat:-)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Kulinaria

Dobra restauracja z typowo polskim żarciem - gdzie w Gdańsku? (138 odpowiedzi)

Przyjezdza do nas dobry znajomy, ktory nie byl jeszcze w Polsce. Chcemy Go zabrac do dobrej,...

Ogrodowy piec do pizzy (5 odpowiedzi)

Jaki polecacie ogrodowy piec do pizzy? Żeby można było go używać w ogrodzie lub tarasie oraz nie...

Grzyby! (451 odpowiedzi)

Nie będę zaczynał wątku od "yyyy...".. no i stary się przeterminował (za długo się ładuje) :D...

do góry