Widok
jeśli chcesz mieć dobrą zupę, a nie wodę z mięsem i warzywami - musisz długo gotować :]
szybsze są zupy na kostkach rosołowych lub same jarzynowe, bez mięsnego wywaru.
zupy pieczarkowej nie robię, bo Młody nie lubi pieczarek :] a i ja za zupami grzybowymi nie przepadam ;) wyjątkiem jest zupa kurkowa z pulpecikami :] (też z dodatkiem pieczarek - ale tej zupy i tak mój Dzieć nie je)
http://forum.trojmiasto.pl/zupa-pulpetowa-t443380,1,310.html
szybsze są zupy na kostkach rosołowych lub same jarzynowe, bez mięsnego wywaru.
zupy pieczarkowej nie robię, bo Młody nie lubi pieczarek :] a i ja za zupami grzybowymi nie przepadam ;) wyjątkiem jest zupa kurkowa z pulpecikami :] (też z dodatkiem pieczarek - ale tej zupy i tak mój Dzieć nie je)
http://forum.trojmiasto.pl/zupa-pulpetowa-t443380,1,310.html
Cebula nie jest obowiązkowa, daje ładny odcień rosołowi no i smaczek też.
Wywar z mięsa i warzyw gotujesz dlugo i na małym ogniu, zeby powoli smak sie wydzielał.
ja przecier pomidorowy też dodaje na samym końcu:)
i nie daję smietany do zup. Tak mi zostało z czasów, gdy moja corka była bezmleczna:)-------alergia
Wywar z mięsa i warzyw gotujesz dlugo i na małym ogniu, zeby powoli smak sie wydzielał.
ja przecier pomidorowy też dodaje na samym końcu:)
i nie daję smietany do zup. Tak mi zostało z czasów, gdy moja corka była bezmleczna:)-------alergia
kawałek mięsa z kością zalewasz zimną wodą, stawiasz garnek na małym ogniu i niech się pyrkoli ze 2 godziny (zbieraj i wyrzucaj szumowiny) ;] później dodajesz przyprawy (liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i ze 3-4 ziarenka pieprzu, ja daję jarzynkę - nie wszyscy uznają, więc możesz dać sól) i włoszczyznę :] jeśli chcesz rosół(wtedy najlepiej kawałek wołowiny i indyka) - to włoszczyznę tylko obraną i umytą, nie pokrojoną :] do tego 1 małą, opalona nad ogniem(żeby miała czarne kropki) cebulkę :]
jeśli do innej zupy - możesz dodać mrożoną włoszczyznę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki + jakiś mrożony zestaw warzyw na konkretną zupę :] pod koniec dosyp suszonego lubczyku lub w trakcie gotowania wrzuć łodygę z liśćmi - jeśli masz możliwość :)
jeśli to ma być zupa "kwaśna" to albo ziemniaki gotujesz osobno(jak w przypadku kapuśniaku z kiszonej kapusty) albo ten kwaśny składnik (np. tarte ogórki kiszone) dajesz pod koniec, jak ziemniaki są miękkie :]
a na sam koniec coś na dodatkowy zapach - koperek, zieloną pietruszkę :] możesz bezpośrednio na talerz :]
jeśli do innej zupy - możesz dodać mrożoną włoszczyznę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki + jakiś mrożony zestaw warzyw na konkretną zupę :] pod koniec dosyp suszonego lubczyku lub w trakcie gotowania wrzuć łodygę z liśćmi - jeśli masz możliwość :)
jeśli to ma być zupa "kwaśna" to albo ziemniaki gotujesz osobno(jak w przypadku kapuśniaku z kiszonej kapusty) albo ten kwaśny składnik (np. tarte ogórki kiszone) dajesz pod koniec, jak ziemniaki są miękkie :]
a na sam koniec coś na dodatkowy zapach - koperek, zieloną pietruszkę :] możesz bezpośrednio na talerz :]
zupa klopsowa wg. przepisu z tyt. forum
Wykonanie: wywar z kostki rosołowej włoszczyzna pokrojona w talarki. Pół kg mielonego przyprawiasz tak jak na kotlety robisz kulki jak włoszczyzna się trochę pogotuje wrzucasz na wrzątek kuli gotujesz potem dodaje ziemniaki pokrojone w kostkę czekam aż się ziemniaki ugotują na duży gar dodałam 3 łyżki octu i dosyć sporą garść kopru świeżego na koniec mieszam 2 łyżki mąki z wywarem zimnym i dodaję to do zupy ;-)))
Wykonanie: wywar z kostki rosołowej włoszczyzna pokrojona w talarki. Pół kg mielonego przyprawiasz tak jak na kotlety robisz kulki jak włoszczyzna się trochę pogotuje wrzucasz na wrzątek kuli gotujesz potem dodaje ziemniaki pokrojone w kostkę czekam aż się ziemniaki ugotują na duży gar dodałam 3 łyżki octu i dosyć sporą garść kopru świeżego na koniec mieszam 2 łyżki mąki z wywarem zimnym i dodaję to do zupy ;-)))
@iki---------zupę ogórkową, pieczarkową grzybową, barszcz ukraiński albo jarzynową z powodzeniem mozna zrobić z mrozonek:)
jeśli nie chcesz z mrożonek to ja raczej nie pomogę oprócz tego, że każdą zupę robie, jeśli nie z mrożonek, na wywarze z mięsa i włoszczyzny i dodaję składniki w zależności od zupy. Robię wszystko na oko:P
Kiszone ogórki do ogórkowej dodaje zawsze na końcu aż wszystko będzie miękkie--------warzywa i ziemniaki. Warzywa albo mrozone, albo kroje w kostke. Ziemniaki zawsze w kostkę.
Sól i pieprz do smaku i jest zupa.
jeśli nie chcesz z mrożonek to ja raczej nie pomogę oprócz tego, że każdą zupę robie, jeśli nie z mrożonek, na wywarze z mięsa i włoszczyzny i dodaję składniki w zależności od zupy. Robię wszystko na oko:P
Kiszone ogórki do ogórkowej dodaje zawsze na końcu aż wszystko będzie miękkie--------warzywa i ziemniaki. Warzywa albo mrozone, albo kroje w kostke. Ziemniaki zawsze w kostkę.
Sól i pieprz do smaku i jest zupa.