Widok

ponadprzeciętnie inteligentny trzylatek

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Może ktoś miał podobną sytuację albo cokolwiek potrafi doradzić. Od września zamierzam posłać dziecko do przedszkola (do grupy 3latków). Sęk w tym, że obawiam się, że będzie się tam trochę nudzić. Obecnie 2 lata i 8 mies. dziecko potrafi liczyć do 20 po polsku , do 12 po angielsku (zegar), zna alfabet łącznie z Ą,Ę,Ć,Ń..itd. litery angielskie Q,V, X, zna litery na wyrywki, potrafi też wyrecytować po kolei i po kolei ułożyć literki magnetyczne, bez żadnego pomagania, zaczyna już właściwie składać litery w słowa, zna kolory po angielsku, zwierzątka po angielsku i wiele innych słówek codziennego użytku po angielsku, teraz już nudzi się na tyle, że wydrukowałam mu liczby do 100 i właściwie już załapuje, to samo z prostym liczeniem (potrafi liczyć rozpoznaje cyfry i liczby, potrafi coś policzyć i dodawanie do 10 już przyswaja), zna kształty typu pięciokąt, sześciokąt, romb, trapez itd. Może ktoś pomyśli, że to nieprawdopodobne albo, że tyranizuje dziecko i wpajam na siłę, ale chodzi własnie o to, że to wszystko przyswaja w zabawie, błyskawicznie...

I teraz zastanawiam się co dalej...nie zamierzam go zatrzymywać w rozwoju, ale obawiam się że w grupie 3latków nie odnajdzie się... wiem, że w warszawie są takie placówki dla zdolnych maluchów (państwowe, jako zajęcia dodatkowe), ktoś może coś kojarzy w trójmieście? a może ktoś miał lub słyszał o podobnej sytuacji? albo może jakiś psycholog, który coś doradzi czy ukierunkuje co dalej?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 33
Gratuluję inteligentnego dziecka.
Ja bym mimo wszystko ba piczątek dała do 3 latków, żeby zobaczyć jak zniesie rozłąkę z tobą, jak się zaklimatyzuje w grupie. Dla dziecka jednak przedszkole to duża zmiana.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie straszcie kobiety! Znam dziecko, które w wieku 2,5 lat płynnie czytało, jednak emocjonalnie rozwijało się tak jak rówieśnicy. Poszło do przedszkola i szkoły swoim trybem i wszystko było ok.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 8

Ja też bym się obawiała. Dzieciaki autystyczne tak łapią jako maluchy. Tak czy siak dziecko musi się rozwijać społecznie- najlepiej jak wśród rówieśników. Lepiej daj do 3-latków, najwyżej przejdzie później wyżej. Jak by coś, to możesz go na dodatkowe zajęcia zapisać. Najpierw jednak przebadaj dla spokoju.
Mieć "inne" dziecko, to ciężka sprawa.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak najbardziej polecam zrobić testy znam dziecko czytające w wieku 2,5 lat u którego w wieku późniejszym zdjagnozowano Aspergera.
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zapytaj w poradni pedagogicznej-psychologicznej, im większą tym lepiej. tam powinni wiedzieć co i jak, może nawet dadzą namiar do stowarzyszeń rodziców podobnych dzieci....
chyba musisz poszukać info na bardziej profesjonalnych stronach bo na ogólnym forum takich info nie znajdziesz - sprawa jest nietypowa i dobrze kombinujesz
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 9

Anemone- nie odbierz tego jako hejt, bo to nie jest moim zamiarem. Ja na Twoim miejscu wybrałbym się do poradni pedagogicznej- to, że Dziecko liczy, czyta pisze wcale nie musi niestety oznaczać, że jest przygotowane emocjonalnie. Do jakiegokolwiek przedszkola.
popieram tę opinię 59 nie zgadzam się z tą opinią 0

Polecam zapisać go do trzylatków. Może w przedszkolu sobie odpocznie i będzie miał czas na zabawę :)
popieram tę opinię 84 nie zgadzam się z tą opinią 7

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

do góry