Widok

poparzenie wrzątkiem

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
mały wylał na rączki kubek z wrzątkiem. sięgnął go łyżką i się przewrócił. w biegu go łapałam i rozbierałam. na jednej raczce przed nadgarstkirm na wew stronie ma dwa bąble, a druga raczka (dłoń wew i zew) jest cała czerwona i około 4 bąbli. trzymałam ok godziny w zimnej wodzie, smaruję panthenolem i maścią chłodząca poparzenia , czy coś jeszcze można zrobić? dałam nurofen p bólowo. najbardziej czerwone jest przy kciuku i wskazującym .
mały przestał płakać i bawi się, ale cały czas smarowany jest na zmianę... wydaje mi się, że z rączki powoli blednie, ale może wkręcam sobie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie wiem jak jest u dzieci ale ja tez sie kiedys poparzylam wrzatkiem, mialam kilka babli, czerwona skora utrzymywala sie dosc dlugo bo kilka tygodni ale powoli bladla. Obserwuj czy nie dzieje sie nic gorszego na skorze, jesli bedzie powoli schodzic to raczej nie ma sie czym martwic
Ja tak czy tak udałabym się do lekarza po maści no i koniecznie wiosną i latem nie pozwól na kontakt ze sloncem
możesz posmarować Bephantenem i Panthenol w sprayu wszystko się kupi bez recepty ;)
mojemu synkowi bardzo łanie wszystko pomogło i się zagoiło
i nie mocz aż sie zagoi
tam gdzie są bable jest zaczerwienione, ale raczka już ładnie blednie i dochodzi do siebie. mały zaczął się nawet bawić. ale pianki nie lubi;)
jeszcze nigdy w takim tempie go nie rozbierałam. mąż kupił żel THERMI taki mentolowy - też łagodzi poparzenia.
smaruję na zmianę z panthenolem.
znajomej synek też się poparzył, do lekarza pojechała chyba na 2 czy 3 dzień i tam ją zryli że z oparzeniami nie ma żartów i do lekarza się idzie natychmiast
Nasz synek tez poparzył paluszki wrzątkiem - cały proces gojnia trwał ok miesiąca - ale po 2 tygodniach zostały tylko czerwone plamy po bąblach, ktore potem po ok 2 dodatkowych miesiącach zeszły. Konsultowałam z lekarzem - najwazniejsze by nie wysuszyć tego miejsca i smarować właśnie takimi łagądzącymi maściami. Oparzenia faktycznie czasem lepiej sprawdzić bo mogą być głębokie. U nas były powirzchniwe.
image
image
moja ściagnęla na siebie kubek herbaty na twarz i miała czerwoną też kladkę piersiową. Nie było z tego bąbli ale pojechaliśmy od razu do lekarza wysmarowali ją czymś i zabandażowali i wszystko ok. No ale to dziecko około roku to uważałam,ze lepiej pojechać. czerwona byla jak burak
ja też polecam lekarza.
co prawda, to na szczęście tylko rączka, ale mimo wszystko

Nam się Mała poparzyła kawą dopiero co zalaną. I też twarz i klatka piersiowa, bąble się porobili, więc tą skórę jej ściągnęli i jeździłyśmy na zmianę opatrunków.

Nie pamiętam teraz nazwy, ale na A, smarowali nas taką maścią przy zmianie opatrunków. Potem my stosowaliśmy na blizny i zeszło wszystko całe szczęście, noo ale to była twarz i klatka więc bardziej widoczne niż rączka...

Przejedź się z tym do pediatry nawet, niech Ci poleci coś dobrego, jakąś maść
imageimage
image

Ja na Twoim miejscu zastosowałabym Octenicare. On naprawdę szybko zadziała. Ma bardzo dobry skład, jest skuteczny i jednocześnie wystarczająco łagodny aby móc zastosować go na dziecku. Ma też lekką konsystencję, więc dobrze się go rozprowadza i na długo starcza.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Sprawdzone sposoby na odchudzanie:) (70 odpowiedzi)

Cześć Dziewczyny! Podzielcie się swoimi sposobami na skuteczne odchudzanie:) Ja muszę zrzucić aż...

paznokcie hybrydowe (92 odpowiedzi)

hejka, czy któraś z Was ma może manicure hubrydowy?jeśli tak to napiszcie czy jestescie z tego...

FAJNE msze dla dzieci gdzie w GDAŃSKU? (35 odpowiedzi)

no właśnie

do góry