Widok

poprawność polityczna w Gdańsku

ale dziś się zdenerwowałem... otóż odwiedzili mnie rodzice i popłynęliśmy pasażerską łodzią motorową na rejs po Motławie do Westerplatte. Wg lektora opisującego mijane miejsca, na Westerplatte polski garnizon walczył. I tyle - a o co i najważniejsze, przeciwko komu - ani słowa. Myślałem, że się przesłyszałem, ale po chwili poprawił po angielsku - otóż polski garnizon walczył "against enemies". Koniec. Opiszę sprawę portalowi trójmiasto.pl, ale na 99% pies z kulawą nogą się tym nie zainteresuje
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jakie fakty Niemcy pomijają i w jaki sposób chcą współdzielić z Polską odpowiedzialność za IIWŚ?

Jakie fakty pomijają ? Że to Hitler (przypominam był Austryjakiem) wywołał wojnę i hitlerowcy weszli do naszego kraju

W jaki sposób chcą współdzielić z Polską odpowiedzialność za IIWŚ?
Przecież nie chcieliśmy im dać drogi przez Pomorze,a Danzing był niemiecki.
A na Śląsku to kto napadł na radiostacje ,przecież bojówki polskie.
(nieważne że obuwie mieli typowe dla wojsk niemieckich).
Do tej pory funkcjonują poglądy ,że Danzing i Breslau jest pełen
Niemców.Jak to jest ,że my mieszkańcy tych miast nie mówimy
w języku niemieckim?
Z takim zarzutem spotkałam się w 2005 roku ,myślicie ,że coś
się w tej materii zmieniło?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
zaraz po wojnie mój Ojciec mieszkał z rodzicami w Nowym Porcie. Przy obecnej ulicy Wyzwolenia mieszkali Niemcy, którzy nie chcieli opuszczać swoim domów, bo mieszkali tam od pokoleń. Co ciekawe, nie mówili o sobie, że są Niemcami, a Gdańszczanami. Gdańsk był miastem wielonarodowym, hanzeatyckim i otwartym dla wszystkich - choć naziści uzurpowali sobie wyłączne prawo do jego posiadania.

Znam wielu Niemców, którzy mają gdańskie korzenie i nie mają żadnych roszczeń wobec tej ziemi, uważając że była ona tak Polaków, jak i Niemców i gdyby nie paru nacjonalistycznych oszołomów, tak zapewne byłoby do dzisiaj.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Starczy zaguglać o ranking Polski, w czymkolwiek.
Nie chce mi się z tobą gadać Hal.
Wpadnij, napijemy się, ale o polityce nic.
Za mądry jesteś żebyś był tak głupi.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Znam wielu Niemców, którzy mają gdańskie korzenie i nie mają żadnych roszczeń wobec tej ziemi ......zgoda starzy gdańszczanie, nie NIEMCY w Rzeszy. Propaganda zrobiła swoje.
Ja trochę pomieszkałam w RFN ,więc kiedy nie byliśmy w Unii.
Potem wróciłam kiedy już w tej Unii byliśmy i nic się nie zmieniło.
Trochę z innej beczki

http://www.wykop.pl/link/1978264/takie-tam-zdjecie-z-podrecznika-szwedzkiego-ucznia/

I nie obrażając Ciebie Hal ,Manson świetnie podsumował to co piszesz....

Za mądry jesteś żebyś był tak głupi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
to dopiero jest propaganda...
Naprawdę uważasz, że Niemcy uważają Gdańsk za niemiecką ziemię? o_O

p.s. a co do uwag Mansona nie będę się wypowiadać, nie chcę awantur na forum
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Naprawdę uważasz, że Niemcy uważają Gdańsk za niemiecką ziemię? o_O

Niemcy uważają ,że Polacy dostali Gdańsk po wojnie, a wcześniej były
to ziemie niemieckie.
Tak uważają i jestem zdecydowanie tego pewna.Przynajmniej te starsze
pokolenia.
Osobiście mam to gdzieś ,czy przewodnik powie ,że Niemcy,czy wrogowie napadli na nasz kraj i miasto .
Powinniśmy żyć teraźniejszością ,a nie ciągle zwracać oczy na co było kiedyś-czy lat 60 temu ,czy 100.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
Nie wiem w jakich częściach Niemiec bywałaś/bywasz ale mam bardzo dobrych przyjaciół w Monachium, Hamburgu i Berlinie.

Jedynym kontrowersyjnym poglądem z jakim się spotkałem w Niemczech, jest zarzucanie nam "zawłaszczenia" Gdańska i wysiedlenia z niego siłą wszystkich rdzennych jego mieszkańców. Nikt nie neguje prawa Polski do tych ziem, natomiast poddawał w wątpliwość formę wysiedleń bezpośrednio po wkroczeniu Armii Czerwonej na te tereny. Z resztą Sowieci nie cackali się z Gdańskiem i uznawszy je za niemieckie miasto, zrównali jest z ziemią, gdzie nie było żadnej przesłanki militarnej/strategicznej, aby tak rozjechać czołgami gdańską starówkę.

Tłumaczyłem im, że ogrom nazistowskich zbrodni popełnionych na Polakach i Rosjanach wygenerował naturalną chęć odwetu i krwawej zemsty. O ile Polacy podchodzili do tego z umiarkowaniem, o tyle Sowieci bezwzględnie rozprawiali się z niemiecką ludnością; gwałty, mordy i tortury. Z drugiej strony patrząc na dokonania Einsatzkommando na terenach Rosji...nie wiem, czy bym sam zachował rycerską postawę wobec pokonane wroga, który "dzień wcześnie" żywcem zakopałby mi całą rodzinę.

Problem z faktami historycznymi leży w tym, że gdy dołożymy do nich emocje, to tracimy dystans i obiektywizm. Kreujemy odpowiedzialność zbiorową wobec całego narodu niemieckiego i rosyjskiego, co zresztą wynika wprost z Twoje wypowiedzi: "Niemcy uważają ,że Polacy dostali Gdańsk po wojnie, a wcześniej były to ziemie niemieckie.", nie napisałaś niektórzy Niemcy, po prostu Niemcy.

Tak właśnie Jolka tworzy się waśnie na tle narodowościowym/wyznaniowym. Od takich "drobiazgów" rozpoczynały się krwawe wojny. Przepraszam ale to jest mój ostatni komentarz do Twoich wystąpień. Zaprezentowane przez Ciebie poglądy są na tyle skrajne, że dalsza dyskusja z Tobą po prostu nie ma sensu.

p.s. a Twoje ostatnie zdanie o życiu teraźniejszością jest demagogią, patrząc na wcześniej słowa. C'est tout.
Wiekszym problemem miedzy polakami jest wieczne rozdzieranie swoich racji a nie szukanie dziury w całym-panie halewicz!
-niezgoda
na czym zagranica korzysta

sami podbijamy cene w dół
bo czesto nie mamy wyjscia

nierentowne bo rozkradane i to nie tylko przez zwiazki
jak zreszta mnostwo innych zle zarzadzanych zakładów

i taka rzeczywistosc tworzylismy my--panie halewicz
my -stare pokolenie ja pan i pana i moi rodzice
co wiecej dobrze nam sie wtedy zyło
i zadno z nas przeciw temu rozkradaniu nie zrobiło nic..Konkretnego
niz obecne madrkowanie sie ..Po czasie
--------

a manipulowanie słowem nie jest drobiazgiem
na rzie jest enemies a potem bedzie jeszcze bardziej zafałszowane
i po czasie bedziemy sobie pluc w brode
ze nikt wczesniej nie reagował

a niemieckie media tez robia wode z mózgu swoim obywatelom
manipulacja -aby była skuteczna jest na obu frontach
sa ludzie myslacy a i sa tacy
którym sami polacy przytrakuja juz teraz "ze zaden niemiec nie miała udziału w zadnej wojnie"---to sa fakty ,które ja znam z okolic hannoveru
Zwykli Polacy nie ponoszą odpowiedzialności za to co się z tym krajem wyrabia ani co propaganda wygaduje.

Nie mamy ŻADNEGO wpływu na to jakie decyzje są podejmowane. Dodatkowo, to zwykłych szarych obywateli próbuje się obarczać za sytuacje w kraju. Wciska się ludziom kit, że jak pójdą na wybory to znaczy, że w kraju jest demokracja.

W tym całym bałaganie chodzi o to, by to siebie obarczać sytuacją w kraju i nie wyładowywać swoich frustracji na systemie.

A to co górę boli najbardziej to niska frekwencja wyborcza. Bo ci co nie chodza na wybory wiedzą, że nie rządzą i nie ponosza odpowiedzialności za sytuacje. I będzie problem takim ludziom wcisnąć, że dług państwa to ich dług. Dlatego co rusz propaganda bombarduje nas o długu publicznym, jako Twoim długu i wkrótce będzie oczekiwać jego spłaty, jak czynią to już Grecy.

Działa to na podobnej zasadzie jak kłamstwo, że "każdy jest kowalem własnego losu". Chodzi o to, byś to siebie obarczał za brak pracy, dobrej pensji, brak perspektyw w tym kraju.
Grecy powiadasz...jak się zjada własny ogon, to się nie dziwię, że potem nie jest dobrze. Ale wiesz skąd się wzięło u Greków tyle kasy do spłacania?

image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Westerplatte..Walczyli tam Francuzi z Rosjanami i Sasami, ale to było w latach 30 XVIII wieku
Walczyli Polacy z Wehrmachtem i Kriegsmarine w 39
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
jesli ktos uwaza ,ze historia O NAS nie jest wypaczana to proponuje
to przeczytac

i czy aby na pewno powinismy siedziec cicho?!

http://historia.wp.pl/title,Prof-Witold-Kiezun-dla-WPPL-wiekszosc-moich-studentow-uwaza-Polakow-za-nazistow,wid,16753214,wiadomosc.html?ticaid=113169
a jeszcze dodam --ze niepotrzebna smierc tylu ludzi
i zniszczenie Warszawy nie byłoby tak dotkliwe
i takie "na marne"
gdyby nie to ,ze teraz siedzimy cicho i g..o NAS TO OBCHODZI

to,ze biedaka bez pracy i z długami --to rozumiem

ale ,ze kogos,kto ma w miare stabilna sytuacje i dostep do władzy bardziej bezposredni--to juz jest haniebne
-to gadaanie banialuków ---ze jest CACY TEZ!
Mnie tam bardziej raziło to, że Warszawa kradła nam cegły niż fakt mieszkania we wrocławskim poniemieckim budynku...no ale Stolycę trzeba było odbudowywać.

Inne tematy z forum Hydepark

muza na dziś (790 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

Klimatyzacja w biurze (68 odpowiedzi)

Pracuję w biurze z dziewczynami. Teraz gdy się zrobiło ciepło, mają włączoną cały dzień...

Własna firma? (55 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was prowadzi własna firmę i pracuje jako Wirtualna asystentka? Z tego co słyszałam to...

do góry