Widok
Pleśniak, Królewiec - moje ulubione (jest to gotowe ciasto z pudełka ale rewelacyjne, dodajesz bodajże tylko dżem porzeczkowy) torciki samodzielnie wykonanywane: sama pieczesz biszkopt (przekrajasza go), kupujesz gotowy krem (do środka i na zewnątrz go dajesz) ozdóbki typu różyczki, posypka, bądź starta czekolada, spirytus do nasączenia - naprawde proste, a można łatwo przygotować samodzielnie fajne torciki o różnych smakach, popołudniu mogę wkleić kilka fotek takich które ja wykonalam na swoje urodziny, zawsze się udają :)
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
rafaello - prościutkie i bardzo dobre
Składniki:
* 2-3 paczki krakersów (najlepiej prostokątnych Lajkonika)
* 1 litr mleka
* 2 budynie waniliowe z cukrem (czasem daję również kokosowe lub śmietankowe)
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 3/4 szklanki cukru
* 1 żółtko
* 250 g masła
* około 150 g wiórek kokosowych (wedle uznania) + 50 g na posypkę
Do kubka odlać trochę mleka, resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka wsypać budynie i mąkę ziemniaczaną. Zrobić budyń. Ostudzić.
Masło zmiksować z żółtkiem, dodając po łyżce budyniu, miksować. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Na blaszce (wymiary 33 x 23 cm) ułożyć:
*
warstwę krakersów
*
krem
*
warstwę krakersów
*
krem
*
warstwę krakersów
*
krem
*
posypka (50g wiórek przyrumienić, wymieszać z 3 pokruszonymi krakersami)
Wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny.
Składniki:
* 2-3 paczki krakersów (najlepiej prostokątnych Lajkonika)
* 1 litr mleka
* 2 budynie waniliowe z cukrem (czasem daję również kokosowe lub śmietankowe)
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 3/4 szklanki cukru
* 1 żółtko
* 250 g masła
* około 150 g wiórek kokosowych (wedle uznania) + 50 g na posypkę
Do kubka odlać trochę mleka, resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka wsypać budynie i mąkę ziemniaczaną. Zrobić budyń. Ostudzić.
Masło zmiksować z żółtkiem, dodając po łyżce budyniu, miksować. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Na blaszce (wymiary 33 x 23 cm) ułożyć:
*
warstwę krakersów
*
krem
*
warstwę krakersów
*
krem
*
warstwę krakersów
*
krem
*
posypka (50g wiórek przyrumienić, wymieszać z 3 pokruszonymi krakersami)
Wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny.
pod nazwą rafaello jest mnóstwo ciast...to jest bardzo dobre i proste i pod taką nazwą dostałam ten przepisik
takie bardziej prawdziwe jest nieco bardziej wymagające ale przepis tez mam-mogę zapodać jak chcecie
mam jeszcze parę bez pieczenia, też fajne i dobre
albo brownies...on nie wygląda efektownie sam w sobie ale można go efektownie podać :)
takie bardziej prawdziwe jest nieco bardziej wymagające ale przepis tez mam-mogę zapodać jak chcecie
mam jeszcze parę bez pieczenia, też fajne i dobre
albo brownies...on nie wygląda efektownie sam w sobie ale można go efektownie podać :)
Ewulek ja mam przepis na super proste ciasto i tez jest ściągniety z forum. Bardzo dobre ja daje czasmi jeszcze i jedno duże jabłko więcej i jest PYSZNEEEEE
AMERYKAŃSKIE CIASTO Z JABŁKAMI
Składniki:
-4 jajka
-1szklanka cukru kryształ
-2szklanki mąki tortowej
-3/4 szklanki oleju
-5 jabłek
-1łyżeczka cynamonu
-1łyżeczka sody
-1łyżeczka proszku do pieczenia
-bakalie
- 2 łyżki kakao
-cukier puder do posypania
Jajka ubijamy z cukrem,do tego dodajemy olej, mąkę, proszek i sodę oraz cynamon. Mieszamy.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, najlepiej sporą wtedy są smaczniejsze i się rozpływają w ustach. Dodajemy je do ciasta i mieszamy delikatnie. Można też dodać bakalie. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Pieczemy 45 minut, do godziny zależnie od piekarnika w 180 stopniach.
Ciasto musi mieć kolor cynamonu pod koniec pieczenia.
Teraz odnośnie blachy, tutaj mamy dowolność może to być blacha okrągła, prostokątna czy wąska. Jeśli zrobimy ciasto w okrągłej wtedy będzie wysokie, ja osobiście polecam typowy prostokąt, wtedy mamy ładny plac
AMERYKAŃSKIE CIASTO Z JABŁKAMI
Składniki:
-4 jajka
-1szklanka cukru kryształ
-2szklanki mąki tortowej
-3/4 szklanki oleju
-5 jabłek
-1łyżeczka cynamonu
-1łyżeczka sody
-1łyżeczka proszku do pieczenia
-bakalie
- 2 łyżki kakao
-cukier puder do posypania
Jajka ubijamy z cukrem,do tego dodajemy olej, mąkę, proszek i sodę oraz cynamon. Mieszamy.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, najlepiej sporą wtedy są smaczniejsze i się rozpływają w ustach. Dodajemy je do ciasta i mieszamy delikatnie. Można też dodać bakalie. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Pieczemy 45 minut, do godziny zależnie od piekarnika w 180 stopniach.
Ciasto musi mieć kolor cynamonu pod koniec pieczenia.
Teraz odnośnie blachy, tutaj mamy dowolność może to być blacha okrągła, prostokątna czy wąska. Jeśli zrobimy ciasto w okrągłej wtedy będzie wysokie, ja osobiście polecam typowy prostokąt, wtedy mamy ładny plac
podam przepis na pyszny sernik, zrobiłam go na święta, goście się nie mogli nacmokać :) robi się dość szybko i nic skomplikowanego.....
przepis z jakiejś stronki..... nie mój niestety :(
Składniki na spód:
• 190 g ciastek digestive w czekoladzie (do kupienia w każdym markecie)
60 g masła (ja przez przypadek dałam ok. 100 i też wyszło pycha)
Tortownicę o średnicy 22 - 23 cm wyłożyć szczelnie folią aluminiową. Pokruszyć ciastka digestive lub zmiksować blenderem. Masło rozpuścić, wymieszać z herbatnikami. Gotową masą wyłożyć tortownicę. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
• 80 dag sera twarogowego
• 4 jajka
• 1 łyżka budyniu waniliowego
• 150 g cukru
• 2/3 łyżki kaszy mannej
• 75 g miękkiego masła
• 16 g cukru waniliowego
• około 200 - 250 g pierniczków (jakich lubicie: w czekoladzie, w lukrze, z nadzieniem lub bez - zupełna dowolność :)
• aromat rumowy
Dodatkowo:
• kilka kostek czekolady
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie partiami dodawać ser twarogowy, dalej miksując. Dodać masło, budyń w proszku, kaszę manną i aromat rumowy. Zmiksować do gładkości.
Białka ubić na sztywną pianę. Po ubiciu delikatnie wmieszać do masy serowej.
Wyjąć z lodówki tortownicę ze spodem. Na spód wyłożyć połowę masy serowej, następnie warstwę pierniczków, i resztę masy serowej.
Piec około 60 minut w temperaturze 180ºC. Można przykryć od góry folią aluminiową, wtedy sernik pozostanie biały. Studzić w wyłączonym piekarniku, by nie opadł.
Po wystudzeniu najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem zetrzeć na górę kilka kostek czekolady.
Smacznego :)
przepis z jakiejś stronki..... nie mój niestety :(
Składniki na spód:
• 190 g ciastek digestive w czekoladzie (do kupienia w każdym markecie)
60 g masła (ja przez przypadek dałam ok. 100 i też wyszło pycha)
Tortownicę o średnicy 22 - 23 cm wyłożyć szczelnie folią aluminiową. Pokruszyć ciastka digestive lub zmiksować blenderem. Masło rozpuścić, wymieszać z herbatnikami. Gotową masą wyłożyć tortownicę. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
• 80 dag sera twarogowego
• 4 jajka
• 1 łyżka budyniu waniliowego
• 150 g cukru
• 2/3 łyżki kaszy mannej
• 75 g miękkiego masła
• 16 g cukru waniliowego
• około 200 - 250 g pierniczków (jakich lubicie: w czekoladzie, w lukrze, z nadzieniem lub bez - zupełna dowolność :)
• aromat rumowy
Dodatkowo:
• kilka kostek czekolady
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie partiami dodawać ser twarogowy, dalej miksując. Dodać masło, budyń w proszku, kaszę manną i aromat rumowy. Zmiksować do gładkości.
Białka ubić na sztywną pianę. Po ubiciu delikatnie wmieszać do masy serowej.
Wyjąć z lodówki tortownicę ze spodem. Na spód wyłożyć połowę masy serowej, następnie warstwę pierniczków, i resztę masy serowej.
Piec około 60 minut w temperaturze 180ºC. Można przykryć od góry folią aluminiową, wtedy sernik pozostanie biały. Studzić w wyłączonym piekarniku, by nie opadł.
Po wystudzeniu najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem zetrzeć na górę kilka kostek czekolady.
Smacznego :)
polecam BANOFFI PIE
paczka ciastek owisanych
kostka masła
4-5 bananów
kajmak 400gr
500ml kremówki
czekolada do posypania
ciastka na miał i dodać roztopione masło. tą masę na blaszkę (może być np tortownica). wstawić do lodówki
na zastygnięty dół banany (skropione cytryną), kajmak i ubita śmietana, a na śmietanę czekolada. przed podaniem schłodzić w lodówce.
dół twardy, trzeba mocno kroić.
PYYYYYYCHAAAAAAAAAAAAAAAAAA i łatwe
paczka ciastek owisanych
kostka masła
4-5 bananów
kajmak 400gr
500ml kremówki
czekolada do posypania
ciastka na miał i dodać roztopione masło. tą masę na blaszkę (może być np tortownica). wstawić do lodówki
na zastygnięty dół banany (skropione cytryną), kajmak i ubita śmietana, a na śmietanę czekolada. przed podaniem schłodzić w lodówce.
dół twardy, trzeba mocno kroić.
PYYYYYYCHAAAAAAAAAAAAAAAAAA i łatwe
a to moje laickie torciki:
ten z ostatnich urodzin z kremem ajerkoniakowym:
i ten z innych urodzin był z kremem orzechowym bodajże:
ten z ostatnich urodzin z kremem ajerkoniakowym:
i ten z innych urodzin był z kremem orzechowym bodajże:
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
ja - jak robisz rafaello z bitą śmietaną i czekoladą?
ja robę rafaello z krakersami - ale z domowego budyniu :) (przepis mayasun) http://forum.trojmiasto.pl/Prosty-przepis-na-ciasta-t138754,1,16.html?hl=amerykańskie ciasto#hl
ciasto amerykańskie z jabłkami - ja wrzuciłam tu przepis :) Crazy - cieszę się, że Ci smakuje :D :D :D
Karolinka - super wyszły Ci te torty :D aż ślinotoku można dostać ;P
Moka - jakiej firmy te ciastka owsiane? kajmak robisz czy kupujesz gotowy?
moja Teściowa robi rewelacyjne CIASTO Z NIESPODZIANKĄ ;) jeśli umiesz upiec biszkopt - to całość jest łatwizną ;)
biszkopt (z dużej blachy, przekrojony na 2 placki, potrzebny tylko 1), na to krem karpatkowy(może być z proszku - zrobiony wg przepisu na opakowaniu), na tym kremie poukładane pionowo ciepłe lody z Lidla(miniaturowe, niemieckie), całość dopełniona śmietaną kremówką ubitą na sztywno :) i na samej górze "mazaje" z polewy czekoladowej :) pyyyyyyyyycha :)
ostatnio Teściowa dała jeszcze warstwę dżemu pod krem karpatkowy :) było jeszcze lepsze ;)
kiedyś też dawałam te przepisy :)
CIASTO Z KARMELEM(kajmakiem)
1. Mleko skondensowane słodzone gotować w zamkniętej puszce 2 godz. stale podlewając wodą - puszka musi być przykryta. Przygotować dzień wcześniej. (lepiej nie otwierajcie wcześniej ;) moja kuzynka kilka razy zabierała się do tego ciasta - bo wyjadała cały karmel ;) i nie było już do ciasta ;P)
2. Przygotować ciasto:
~ 1/2 kg mąki tortowej,
~ 1 kostka "Kasi",
~ 1/2 szkl. cukru pudru,
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
~ 5 żółtek
Wszystkie składniki zagnieść, ciasto podzielić na 2 części i upiec osobno.
3. Masa kremowa:
~ 1 szkl. (może być więcej) śmietany 30-36% dobrze schłodzonej
~ 1/2 szkl. cukru pudru
~ 2 szt. śmietanofixu
Wszystko ubić.
4. Na ostudzone ciasto ułożyć ubitą śmietanę, przykryć drugą warstwą ciasta. Wszystko polać karmelem.
Wstawić w chłodne miejsce.
Z ciasta można upiec małe babeczki - napełnić je karmelem, na to bita śmietana(może być posypana kolorowymi, pokrojonymi w kosteczkę galaretkami owocowymi)
CIASTO ORZECHOWE
Ciasto:
~ 0,5 kg mąki
~ 3 łyżki cukru
~ 4 łyżki miodu
~ 2 jajka
~ 1,5 łyżeczki sody
~ 20 dag margaryny
Masa orzechowa:
~ 30-40 dag orzechów włoskich
~ 2 łyżeczki miodu
~ 3 łyżki cukru
(lub 2 łyżki miodu i 2 łyżki cukru)
~ 10dag margaryny
Masa budyniowa:
2-3 budynie waniliowe (połowa potrzebnej wg przepisu ilości mleka i mniej cukru) + masło
lub gotowy, kupny krem karpatkowy :)
Z mąki, cukru, miodu, jajek, sody i margaryny zagnieść ciasto i podzielić na 2-3 placki. Piec osobno(duża blacha).
Jeden z placków piec z masą orzechową --> zagrzać miód, cukier i margarynę, dodać pokrojone orzechy włoskie.
Zimny budyń zmiksować z masłem.
Upieczone placki przełożyć kremem budyniowym.
CIASTO BEZ MĄKI
~ 25 dag orzechów bez skorupek(laskowe lub włoskie, każdy rodzaj daje inne ciasto w smaku i kolorze ) lub ziaren słonecznika (laskowe lub włoskie, każdy rodzaj daje inne ciasto w smaku i kolorze )
~ 6 jaj
~ czubata łyżeczka proszku do pieczenia
~ 3/4 szklanki cukru pudru
~ 1 cukier waniliowy
coś na polewę - może być gotowa ze sklepu, może być rozpuszczona czekolada, albo polewa jak na murzynka- może być, ale nie musi.
Najpierw w maszynce do mięsa mielimy orzechy, proponuje wcześniej przejrzeć czy gdzieś nie zaplatały się jakieś resztki skorupek, bo mielone skorupki nie są pożądane ani dla maszynki (szczególnie elektrycznej) ani dla spożywających. Można też zmielić w młynku do mielenia np. kawy- byle drobno. Ostatnio preferuję druga metodę, bo szybciej i mniej sprzątania (odpada mycie maszynki do mięsa).
Zmielone orzechy odkładamy chwilowo na bok.
Należy oddzielić żółtka od białek.
Utrzeć żółtka, dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier puder.
Utrzeć razem.
Teraz dodajemy zmielone orzechy, szybko masa robi się bardzo gęsta i trzeba skończyć mieszanie w jakiejś misce przy pomocy łyżki.
Teraz ubijamy białka na sztywną pianę.
Trzeba w miarę delikatnie wymieszać paćkę orzechowa (gęsta) z białkami, polecam na 2 łyżki.
Wrzucamy ciasto do blaszki
Blaszka wysmarowana tłuszczem i wysypana tarta bułką. Można na spód położyć papier do pieczenia, bo lubi się przykleić.
Ta porcja to typowa na blaszkę typu "keksówka" - czyli jak zwykle ciasta proszkowe.
Pieczemy ok 40 min - aż się upiecze (próba na patyczek, czy suche ciasto).
Gorące ciasto można posmarować polewą do wyboru jak wyżej. Ale gdyby z jakiegoś powodu polewy nie było, to się
świat nie zawali.
Ciasto po pokrojeniu ma wygląd normalnego ciasta jak z maki.
Z orzechów laskowych wychodzi ciemno brązowa, z włoskich jasno brązowe.
Do ciasta można dorzucić kilka orzechów do pieczenia, ale na etapie mieszania, bo ułożone na wierzchu nie utopią się i mogą się przypalić.
(przepis od znajomej - jadłam wersję ze słonecznika)
http://forum.trojmiasto.pl/ciasto-z-karmelem-t101045,1,16.html?hl=ciasto z niespodzianką#hl
ja robę rafaello z krakersami - ale z domowego budyniu :) (przepis mayasun) http://forum.trojmiasto.pl/Prosty-przepis-na-ciasta-t138754,1,16.html?hl=amerykańskie ciasto#hl
ciasto amerykańskie z jabłkami - ja wrzuciłam tu przepis :) Crazy - cieszę się, że Ci smakuje :D :D :D
Karolinka - super wyszły Ci te torty :D aż ślinotoku można dostać ;P
Moka - jakiej firmy te ciastka owsiane? kajmak robisz czy kupujesz gotowy?
moja Teściowa robi rewelacyjne CIASTO Z NIESPODZIANKĄ ;) jeśli umiesz upiec biszkopt - to całość jest łatwizną ;)
biszkopt (z dużej blachy, przekrojony na 2 placki, potrzebny tylko 1), na to krem karpatkowy(może być z proszku - zrobiony wg przepisu na opakowaniu), na tym kremie poukładane pionowo ciepłe lody z Lidla(miniaturowe, niemieckie), całość dopełniona śmietaną kremówką ubitą na sztywno :) i na samej górze "mazaje" z polewy czekoladowej :) pyyyyyyyyycha :)
ostatnio Teściowa dała jeszcze warstwę dżemu pod krem karpatkowy :) było jeszcze lepsze ;)
kiedyś też dawałam te przepisy :)
CIASTO Z KARMELEM(kajmakiem)
1. Mleko skondensowane słodzone gotować w zamkniętej puszce 2 godz. stale podlewając wodą - puszka musi być przykryta. Przygotować dzień wcześniej. (lepiej nie otwierajcie wcześniej ;) moja kuzynka kilka razy zabierała się do tego ciasta - bo wyjadała cały karmel ;) i nie było już do ciasta ;P)
2. Przygotować ciasto:
~ 1/2 kg mąki tortowej,
~ 1 kostka "Kasi",
~ 1/2 szkl. cukru pudru,
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
~ 5 żółtek
Wszystkie składniki zagnieść, ciasto podzielić na 2 części i upiec osobno.
3. Masa kremowa:
~ 1 szkl. (może być więcej) śmietany 30-36% dobrze schłodzonej
~ 1/2 szkl. cukru pudru
~ 2 szt. śmietanofixu
Wszystko ubić.
4. Na ostudzone ciasto ułożyć ubitą śmietanę, przykryć drugą warstwą ciasta. Wszystko polać karmelem.
Wstawić w chłodne miejsce.
Z ciasta można upiec małe babeczki - napełnić je karmelem, na to bita śmietana(może być posypana kolorowymi, pokrojonymi w kosteczkę galaretkami owocowymi)
CIASTO ORZECHOWE
Ciasto:
~ 0,5 kg mąki
~ 3 łyżki cukru
~ 4 łyżki miodu
~ 2 jajka
~ 1,5 łyżeczki sody
~ 20 dag margaryny
Masa orzechowa:
~ 30-40 dag orzechów włoskich
~ 2 łyżeczki miodu
~ 3 łyżki cukru
(lub 2 łyżki miodu i 2 łyżki cukru)
~ 10dag margaryny
Masa budyniowa:
2-3 budynie waniliowe (połowa potrzebnej wg przepisu ilości mleka i mniej cukru) + masło
lub gotowy, kupny krem karpatkowy :)
Z mąki, cukru, miodu, jajek, sody i margaryny zagnieść ciasto i podzielić na 2-3 placki. Piec osobno(duża blacha).
Jeden z placków piec z masą orzechową --> zagrzać miód, cukier i margarynę, dodać pokrojone orzechy włoskie.
Zimny budyń zmiksować z masłem.
Upieczone placki przełożyć kremem budyniowym.
CIASTO BEZ MĄKI
~ 25 dag orzechów bez skorupek(laskowe lub włoskie, każdy rodzaj daje inne ciasto w smaku i kolorze ) lub ziaren słonecznika (laskowe lub włoskie, każdy rodzaj daje inne ciasto w smaku i kolorze )
~ 6 jaj
~ czubata łyżeczka proszku do pieczenia
~ 3/4 szklanki cukru pudru
~ 1 cukier waniliowy
coś na polewę - może być gotowa ze sklepu, może być rozpuszczona czekolada, albo polewa jak na murzynka- może być, ale nie musi.
Najpierw w maszynce do mięsa mielimy orzechy, proponuje wcześniej przejrzeć czy gdzieś nie zaplatały się jakieś resztki skorupek, bo mielone skorupki nie są pożądane ani dla maszynki (szczególnie elektrycznej) ani dla spożywających. Można też zmielić w młynku do mielenia np. kawy- byle drobno. Ostatnio preferuję druga metodę, bo szybciej i mniej sprzątania (odpada mycie maszynki do mięsa).
Zmielone orzechy odkładamy chwilowo na bok.
Należy oddzielić żółtka od białek.
Utrzeć żółtka, dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier puder.
Utrzeć razem.
Teraz dodajemy zmielone orzechy, szybko masa robi się bardzo gęsta i trzeba skończyć mieszanie w jakiejś misce przy pomocy łyżki.
Teraz ubijamy białka na sztywną pianę.
Trzeba w miarę delikatnie wymieszać paćkę orzechowa (gęsta) z białkami, polecam na 2 łyżki.
Wrzucamy ciasto do blaszki
Blaszka wysmarowana tłuszczem i wysypana tarta bułką. Można na spód położyć papier do pieczenia, bo lubi się przykleić.
Ta porcja to typowa na blaszkę typu "keksówka" - czyli jak zwykle ciasta proszkowe.
Pieczemy ok 40 min - aż się upiecze (próba na patyczek, czy suche ciasto).
Gorące ciasto można posmarować polewą do wyboru jak wyżej. Ale gdyby z jakiegoś powodu polewy nie było, to się
świat nie zawali.
Ciasto po pokrojeniu ma wygląd normalnego ciasta jak z maki.
Z orzechów laskowych wychodzi ciemno brązowa, z włoskich jasno brązowe.
Do ciasta można dorzucić kilka orzechów do pieczenia, ale na etapie mieszania, bo ułożone na wierzchu nie utopią się i mogą się przypalić.
(przepis od znajomej - jadłam wersję ze słonecznika)
http://forum.trojmiasto.pl/ciasto-z-karmelem-t101045,1,16.html?hl=ciasto z niespodzianką#hl
http://www.wielkiezarcie.com/recipe43149.html
w ogóle tam jest 1237 przepisów na ciasta bez pieczenia!!! póki co przejrzałam dwie pierwsze strony ;)
http://www.wielkiezarcie.com/recipesgroups.php
w ogóle tam jest 1237 przepisów na ciasta bez pieczenia!!! póki co przejrzałam dwie pierwsze strony ;)
http://www.wielkiezarcie.com/recipesgroups.php