Widok

poproszę przepis na dobry sernik :)

Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Tak jak w temacie byłabym wdzięczna za przepis na dobry sernik :)

Pozatym mam pytanie: czy używacie do serników tych twarogów z wiaderek czy mielicie same? Bo ja zawsze używałam, z tych wiaderek no i szczerze mówiąc nigdy nie zrobiłam sernika, który by mi całkowicie smakował. Moja koleżanka mi ostatnio powiedziała, że to nie wina przepisu tylko tych twarogów z wiaderek, ale wydaje mi się, że teraz większość osób ich używa.
image







popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
"serniki z wiaderek" faktycznie mają inny smak-taki lekki i puszysty, zalezy kto co lubi. Ja wolę ze zwyklego twarogu, najlepiej nie mielony, taki ciężki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Piekę tradycyjne serniki tylko na zwykłym twarogu (Klinek Tłusty-maćkowy), który sama mielę, czasem przeciskam przez praskę, ale to już nie to. Smak, konsystencja sernika bardzo zależy od jakości twarogu, nawet zwykły Klinek niezawsze jest taki sam (czasem za suchy :-(, pomimo, że świeży )
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja znam bardzo fajny przepis na sernik z jogurtów bałkańskich- nie dodaję sie wtedy twarogu.

dodam wieczorem.

pozdarwiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
sernik z brzoskwiniami jesli ktosd chce to moge dodac przepis
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja mam przepis na sernik z ananasem i wiorkami kokosowymi,ale robi sie go z serkow homogenizowanych waniliowych,ostatecznie wychodzi bardzo fajny ciezki podobny do twarogowego.Ja robie go wiele razy i zawsze wychodzi,Moge podac przepis jesli ktos ma ochote.:)
image


image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
oczywiście poproszę przepisy :)
image







popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
aga76 po proszę o przepis madzia003@wp.pl
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moj zawsze wychodzi super, polecam:) kiedys uzywalam tylko twarogu w kostkach (z Gizycka), ale od jakiegos juz czasu robie z tego w wiaderkach Oetkera, bo tamtego nie moglam juz dostac:
1kg twarogu
8 jajek
2 niepelne szklanki cukru
sok z polowki cytryny
kostka masla lub dobrej margaryny (wystarczy 200g)
maly olejek/aromat pomaranczowy i waniliowy
budyn waniliowy (tez zawsze biore Oetker'a)
szczypta soli
100g rodzynek
30g platkow migdalow
Najpierw ucieram zoltka z cukrem (oddzielone bialka odstawiam do lodowki), dodaje sok z cytryny, szczypte soli, oba aromaty i stopniowo twarog i budyn; do takiej masy dodaje miekkie maslo/margaryne. W osobnym naczyniu ubijam sama piane. Nastepnie, juz bez miksera!!! dodaje piane do masy (mieszam to duza lyzka) i wrzucam rodzynki i migdaly. Calosc przelewam do okraglej balchy i wstawiam na 50-60min do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Przedtem pieklam tylko w prodizu i tez bylo doskonale.
Polewe robie sama: rozpuszczam na patelni gorzka czekolade 100g i stopniowo dolewam mleko. Pychota!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
skladniki na spod (ciasto):

6 lyzek masla
2 szkl maki
1 lyzeczka proszku do piecz
4zoltka
1/2szkl cukru
z tych skladnikow wyrobic ciasto,rozwalkowac na blache,ja to lekko rozwalkowuje w potem palcami rozgniatam zeby wypelnilo blache,na ciasto wykladam pokrojone w kostke ananasy i troszke przesypuje maka

masa sernikowa:

5 serkow waniliowych,najlepiej mackowy
1 szkl cukru pudru
3 zoltka
ze wszystkich bialek ubic piane
1 cukier waniliowy
1 budyn smietankowy lub waniliowy
zmiksowac wszytkie skladniki,ale ubite bialka dodac na koniec i wymieszac z masa a nie miksowac
Calosc wylac na ciasto z ananasami


Kruszonka
1 opakowanie wiorkow kokosowych,ale takie troszke wieksze,jesli jest male to 2 opakowania wymieszac z 3-4 lyzkami masla dodac jedno zoltko i 2 -3 lyzki cukru.Calosc zagniesc i posypac mase.

Wstawic do piekarnika i piec ponad 1 godzine w temp 180 stopni,trzeba tak na wyczucie,moze sie wydawac ze sernik bedzie jeszcze zbyt miekki ,ale o wystudzeniu zastygnie.dla pewnosci moze 1,5 h ale trzeba zagladac zebuy nie spalic.Tym bardziej,ze kazdy piekarnik innaczej piecze.Mam nadzieje,ze wyjdzie Wam ten sernik.Mnie sie zawsze udaje i jest pyszny Smacznego
image


image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
brzoskwinka wyslalam tez przepis do Ciebie na maila
image


image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziękuje dziewczyny, napewno skorzystam z Waszych przepisów :)
image







popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A ja jak nie mam czasu to piekę sernik, któego przepis znajduje się na opakowaniu "sernix"a. Polecam!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kreska prosze podaj przepis na sernik z jogurtów bałkańskich!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jestem , jestem- dopiero skończyłam pakować prezenty:)

potrzeba

5 jajek
1,5szklanki cukru pudru
1budyń smietankowy
1 cukier waniliowy
0,5 szklanki oleju
2 duze jogurty bałkańskie (takie z facetem w kapeluszu są idealne)
1 paczka biszkoptów

1. białka jajek ubić na sztywno i dodać cukier puder.
2.Budyń mieszamy z zóltkami , dodajemy jogurt, cukier wanioliwy, olej i mieszamy.
3. do tego dodajemy ubitą pianę z białek.
4.w tortownicy (ja mam taką o srednicy 24cm) ukladamy biszkopty-na suchą formę i zalewamy przygotowaną masą.
pieczemy 80 mnut 160-180 stopni.

można dodawać rodzynki, ale mi zawsze opadają na dno. chyba powinnam je oprószyć mąka przed wsypaniem?


smacznego:)
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

poprawka- to nie jest kapelusz,ale jakaś czapa ;)
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kizia, czy mogę zrobić Twój sernik w zwykłej, prostokątnej blaszce? Czy to robi jakąś różnicę?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Myślę, że możesz. Ja po prostu wczesniej robiłam w prodiżu i tak zostałam już przy okrągłej formie. Pozdrawiam:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a nie ma już przepisu na zwykły sernik bez budyniu, proszku do pieczenia i tych dziwnych rzeczy.... :-/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja dziś zrobiłam z tego przepisu, ale piekłam ok godziny.
(skopiowane z innego forum :)

1 kg sera białego kilka krotnie mielonego(może być z wiaderka)
8 jajek
1 szklanka cukru(może być więcej)
1 kostka masła
2 łyżeczki kaszy manny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
rodzynki,kandyzowana skórka pomarańczowa,aromat pomarańczowy
masło i bułka tarta do formy

Cukier utrzeć z masłem i żółtkami,dodać ser,mąkę ziemniaczaną,kaszę manną i dalej ucierać.Dodać rodzynki,skórkę,aromat i wymieszać.Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z serem.Masę serową wylać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1 godzinę i 20 minut.Smacznego!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jest,jest,ja wlasnie taki robie i smakuje mojej rodzinie i niektorym znajomym.

1 kg sera bialego
1 puszka slodkiego mleka skondensowanego 400g
100 g masla roztopionego

100 g cukru bialego
6 jajek w tym 1 cale,reszta rozdzielone
100g migdalow obranych ze skorki,podprazonych i posiekanych
nozem
30g maki kukurydzianej/wymieszac z tymi migdalami/

2-3 lyzki skorki pomaranczowej smazonej w cukrze
2 lyzeczki cukru waniliowego
1/2 lyzeczki zapachu migdalowego

- Ser ukrecic w mikserze + poszke mleka dobrze wymieszac i +maslo

- jaja ukrecic z cukrem i c.waniliowym + do sera + zapach migda
lowy i skorke pomaranczowa

-ubic piane z 5 bialek ,wylozyc ja na mase serowa i na to migdaly
opruszone maka.Wszystko lekko wymieszac i wylac na foremke
wysmarowana maslem i posypana dobrze platkami kukurydzianymi/
pokruszonymi/ To jest moja podstawa do sernika zamiast ciasta kru
chego czy ciastek zmieszanych z maslem.

-piec w 180C 1godz.10 min przed wyjeciem okroic sernik nozem,
zeby nie zapadal sie.

Sernik ma taki solidny smak serowy,nie "piankowy" jak te z pro
szkiem.
Smacznego.



popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja Mama używa albo twarogu z wiaderek :) albo wiejskiego :) (całkowicie inny spam ciasta!)



oto przepis na mój ulubiony sernik :))))


(sernik mojego Wujka)

ciasto:
2 1/2 szkl. mąki + 1/2 szkl. krupczatki
3 żółtka
1/2 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
3/4 kostki margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
zapach

wszystko zagnieść i wyłożyć na dużą blachę


masa:
1kg twarogu z wiaderka(!) - najlepszy Biedronkowy albo President śmietankowy :)
3 jajka ---> 2 żółtka i 1 całe (jeśli malutkie to 3 żółtka i 1 całe)
1/2szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
1 budyń waniliowy bez cukru
2 szkl. mleka
sok z 1 cytryny

wszystko zmiksować i wylać na ciasto, piec 45 minut w 180 stopniach :)

wyjąć na chwilę i wyłożyć ubitą na sztywno pianę z białek (5 lub 6 w zależności od wielkości jajek + 1/2 szklanki cukru)

piec jeszcze 15 minut.



zimny sernik można polać polewą czekoladową (ale tylko takie esy floresy ;))


właśnie zaraz będziemy go robić ;) (ale bez czekolady)








ciekawe są przepisy z jogurtów bałkańskich (używam ich do sosu tzatziki i do coleslawa) i ten z ananasem :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ale mi smaka narobiłaś Agusia:)
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
proponuję zajrzeć na str http://mojewypieki.blox.pl/strony/Serniki1.html palce lizać;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://mojewypieki.blox.pl/strony/Serniki1.html Ten blog jest boski, a zdjęcia cudowne!!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja polecam prosty w przygotowaniu sernik z tofi dr.odkera
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sernik jest przepyszny, lekki, delikatny i bardzo prosty w zrobieniu.
Znam te recepturę z innego źródła i bardzo sobie chwalę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja na święta Wielkanocne znalazłam sobie przepis na zdrowe ciacho. Bez gotowania i zawsze się udaje! (bez glutenu, bez cukru, same zdrowe i surowe składniki). Zapraszam na mój filmik, gdzie pokazuję jak wykonać to cudeńko. https://youtu.be/Cb-pz-ok68M. Dajcie znać czy się skusicie! Ja byłam zachwycona. Miłego dnia, pozdrawiam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ten przepis jest świetny: https://www.mykitchenlife.pl/dietetyczny-sernik-z-mango/ . Nie jest to klasyczny sernik, bo z twarogu niemielonego, ale jest mniej roboty i bardziej FIT.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Kulinaria

Miód Lipowy (12 odpowiedzi)

Wiecie gdzie można kupić dobry nie podrabiany miód lipowy? A może jakiś sklepowy? Miód ma być dla...

Ciasta na komunię - gdzie? (9 odpowiedzi)

Polećcie proszę cukiernię (lub prywatną osobę) która upiecze mi w Gdańsku smaczne ciasta, sernik...

urodziny w restauracji (3 odpowiedzi)

Witam. Planuję zrobić 30-te urodziny dla rodziny i paru znajomych w jakimś barze lub restauracji...

do góry