Widok

poradźcie mamy jaką pralkę warto kupić

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
chcę kupić nową pralkę i chętnie posłucham Waszych porad jakiej firmy z jakimi opcjami? co się sprawdziło a co nie? zastanawiałam się nad pralkosuszarką, ciekawa jestem opinii uzytkowników?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja mam od czterech lat pralkę Gorenje. Jestem z niej bardzo zadowolona, ani razu jeszcze się nie zepsuła, a piorę bardzo często (nieraz 3 pralki na dzień). Ma opcję opóźnienia startu i wyższego poziomu wody.
Pralkosuszarki nie polecam. Sporo ubrań kurczy się po suszeniu w niej.
Pralko suszarki nie polecam o niebo lepiej pralkę i suszarkę (korzystałam z obu opcji). Przy pralkosuszarce załadunek prania jet większy, a suszyć możesz mniejszą ilość kg więc część trzeba odjąć. W suszarce nigdy nic mi się nie skurczyło ;) a używamy z rodzicami dobre kilka lat :) jakość szuszenia wg mnie lepsza i prania jak się od razu wyjmie i poskłada po suszeniu nie trzeba prasować :)
My mamy BOSCH WAE 20391 PL i jesteśmy zadowoleni :)
Suszarki firmy niestety nie pamiętam, ale to jakiś starszy model
image
Ja polecam pralkę Bosh modelu nie podam bo już mam ją od ponad 6 lat,suszarkę simens nic się jeszcze nie skurczyło ani nie zniszczyło.
Nam pare dni temu popsuła sie pralka, pan wymienił jedną czesc za 200 zl.
Pralke Samsung mamy jakies 8 lat i pierwszy raz sie zepsula, koleś powiedzial ze to normalne zuzycie pralki i po takim czasie moze w dobrej pralce byc już cos do wymiany.

Podpytalam sie go troche jaką pralkę wybierać i dał kilka rad:
- nie warto kupować pralek ktore kosztują ponad dwa tysiace zlotych bo wczesniej czy pozniej i tak sie zepsuje, a pralki takich firm jak bosch czy siemens mają tylko oryginalne części zamienne i naprawa jest bardzo kosztowna, nieoplacalna.

Jego zdaniem lepiej kupić tańszą pralkę ok 1000-1200 zl, która jest równie dobra, a nie bedzie szkoda jej zamienic na nową w przypadku awarii

Na pytanie czy warto inwestowac w pralkę np firmy Miele ktora kosztuje np 6000 zl, powiedzial - każda pralka się psuje jedna troche wczesniej druga pózniej, zalezy od typu i szczęscia własciciela.
Jesli w pralce zepsuje się nie grzalka itp tylko elektronika to pralka jest albo do wyrzucenia albo koszt naprawy bardzo wysoki.
To zdanie pana specjalisty...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pralkę przede wszystkim oszczędną taką z klasą energetyczną A++ lub A+++ oraz z dużą ilością obrotów np 1400 lub nawet 1600 no chyba że możesz pozwolić sobie na pralkę i suszarkę lub masz miejsce gdzie suszyć;)
My mamy taką z 1400 obrotów wirowania i ciuszki są prawie suche po wyjęciu;) wystarczy godzina czy dwie na balkonie i są całkiem suche;)

Co do firmy to dużo nie pomogę, ale tak jak pisała Aaaaa każda pralka się kiedyś popsuje więc lepiej taką z mniejszą ilością elektroniki;)))), zawsze to mniej części które mogą nawalić;)

Pralko-suszarki również nie polecam, gdyż jak "coś jest od wszystkiego to jest do niczego" ;P
Pieniądze szczęścia nie dają, ale łatwiej cierpieć w luksusie...
[url=http://lilypie.com]
image[/url]
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
> To zdanie pana specjalisty...

Zauważ, że Pan żyje z naprawy pralek, zatem niekoniecznie musi być obiektywny. Pralki Miele kosztują kosmicznie dużo, ale też działają po 20 i więcej lat bezawaryjnie. Mając budżet rzędu 1 kzł zastanawiałbym się nad alternatywą: nową Jakąś Tam lub używaną Miele. Z pewnością nie kupiłbym nowej pralki za 2 kzł - i tu się zgadzam ze zdaniem Pana specjalisty.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
"Zauważ, że Pan żyje z naprawy pralek, zatem niekoniecznie musi być obiektywny. "

Dlatego właśnie napisałam że to jest jego zdanie (nie moje).
Mało obiektywne, ale może komuś się przyda taka informacja :)
dzieki za porady chyba faktycznie odpuszczę sobie pralko suszarkę i wybiorę coś z dużą ilością obrotów bo na dwa sprzęty oddzielnie nie mam miejsca w domu. a co do firmy.... duzo osób poleca bosha...
Jeśli niebawem... a tak może być będę wymieniać pralkę napewną będę brała takie opcje - duże dzwi (bezcenne przy wkładaniu/wyjmowaniu np. kołdry, pojemna - czyli żeby taką kołdrę właśnie wyprać (teraz mam taką wąską i jest z tym problem), jakaś funkcja eko na małe, krótkie pranie, wysokie obroty, opóźniony start - świetna funkcja, jeśli wiesz o której wracasz, możesz ustawić akurat koniec prania na Twój powrót, nie czekasz, a pranie nie pozagniatane. A i jeszcze fajna opcja jak jest zegar z wyświetlaczem, który pokazuje ile jeszcze minut zostało do końca prania - no ale to w tych z większą elektroniką zdaje się.
Na pewno nie ma co się łaszczyć na niewiadomo jaką ilość programów do prania, bo potem i tak się kozysta z góra trzech- to tak z mojej praktyki.

Moja mama ma Beko, świetne duże drzwi, bardzo wygodne i jest bardzo cicha, niestety modelu nie znam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Z racji braku miejsca na dwa sprzęty kupiłam właśnie pralko-suszarkę firmy Hotpoint Ariston. Obawiałam się właśnie tego, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego tak jak napisał ktoś wyżej, ale postanowiłam zaryzykować bo stojąca ciągle w mieszkaniu suszarka z ciuchami doprowadzała mnie do szału. No i po ok pół roku użytkowania mojej pralkosuszarki mogę stwierdzić, że kocham ją chyba jeszcze bardziej niż zmywarkę :)
Mam 9kg wsadu prania i 6kg suszenia więc jeśli wykorzystam cały bęben na pranie suszenie muszę podzielić ale do tej pory tylko raz udało mi się uzbierać 9kg prania w jednym kolorze.
Nie udało mi się jeszcze niczego w suszarce skurczyć :)
odeszło też mnóstwo prasowania, trzeba przetestować kilka suszeń i już dokładnie wiem jaki program nastawić, żeby pranie wyjąć, dobrze strzepnąć, ja rozkładam wszystko na zwykłą suszarkę na dosłownie 2-3 minuty żebyu "odparowało" i składam do szafy.
Prasowanie koszul męża też stało się łatwiejsze.
Trochę bałam się o rachunki, ale jesli chodzi o wodę jest nawet lepiej niż było a w r-kach za prąd też bez zmian.
mam taką http://www.mediamarkt.pl/pralko-suszarka-hotpoint-ariston-wdd-9640b-eu,id-284973?gclid=CM66pI26q78CFasBwwodmi0AJg
Zosia 02.07.2009r. Szymon *10.07.2011r. Zuzia 18.08.2012r.image
ja mam pralkę i suszarkę oddzielnie. Obydwa sprzęty marki LG,jeśli masz miejsce to lepiej kup oddzielnie, bo wychodzi trochę bardziej ekonomicznie (pod względem zużycia prądu). A suszarka to świetna sprawa, mam małe dziecko i pranie jest codzienne czasami nawet dwa razy dziennie, już nie miałam gdzie tego rozwieszać więc kupiłam suszarkę. I nie żałuję, to spora wygoda.
niestety miejsca nie mam na dodatkową suszarkę :(
Ja mam Beko i jestem mega zadowolona ;)
Energooszczędna A++ i z funkcją baby project
A ile z tych oszczędności wpłynęło Ci na konto?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Co kupić - wyposażenie

Gdzie kupić tanio żaluzje, plisy, rolety, firany, zasłony ? (82 odpowiedzi)

Z usług jakiej firmy warto korzystać w Trójmieście ? Chodzi mi o zakup rolet, żaluzji, firanek...

Wyposażenie restauracji (65 odpowiedzi)

Przymierzamy się do otwarcia nowego lokalu - restauracji. Lokal już jest, zaplecze kuchenne ok...

Aranżacja wnętrz/ wyposażenie (35 odpowiedzi)

Niebawem wraz z moim narzeczonym w końcu przeprowadzamy się do nowego mieszkania. Póki co panele...

do góry