Widok

poród naturalny a wada wzroku

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
witam
proszę o wasze opinie, mam dośc dużą wadę wzroku tj. -8 , planujemy z meżem poród rodzinny, ale lekarz sugeruje, że raczej bedzie to nie wskane ze wzglęu na zbyt dużą wadę, i prawdopodobnie czeka mnie cesarka, wiecie może jak to jest, czy mąż może być ze mną w trakcie cesarki?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie może być w trakcie.
image
Ciekawa jestem od jakiej wady należy brać cesarkę pod uwagę. ja mam -6. Mój lekarz twierdzi, że to nie tragedia. A innym dziewczynom (znajomym) wręcz zabroniono porodu sn. Przy mniejszych wadach. Typu -4,75 albo nawet -4. ??? o co chodzi.
mój też ja mam +6 i +7 i sie pytał czy ja chce cesrke wiec chyba moge też naturalnie... hmmm niewiem musze jeszcze iść do okulisty po zaswidczenie zobaczymy co ten lekarz powie:)
Witam ja mam +5 i +6 rozdzilam silami natury,bylam poprostu przed porodem u okulisty i ona mnie zbadala i wypisala zaswiadczenie ze nie ma przeciwwskazan do porodu silami natury pozdrawiam
imageimage
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://w
to zależy nie od wielkości wady, tylko od siatkówki,
jeżeli siatkówka jest słaba i prawdopodobieństwo odklejenia się jej jest duże zaleca się albo cesarkę albo skrócenie drugiej fazy porodu, czyli użycie kleszczy lub próżnociągu, jestem świeżo po rozmowie z lekarzem ponieważ też mam sporą wadę wzroku
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Dokładnie jak pisze Salambo, rodzaj porodu zależy od stanu siatkówki a nie ilośći dioptrii jakie masz. Koleżanka z -10 rodziła sn bo siatkówka była ok.
Lekarz prowadzący powinien Ci zlecić konsultację u okulisty ok 25 tc i 36. Z tym zaświadczeniem stawiasz się na porodówkę, chociaż czasem wskazanie do cc jest podważane przez okulistę ze szpitala.
image
image
potwierdzam, ja przed każdym porodem szłam do okulisty, który badał mi oczy i ciśnienie w oku. to on decydował czy mogę rodzić naturalnie i wydawał zaświadczenie.
ja nawet o tym nie myślałam ze musze isc do okulisty , a też spora wada - 4,5 i -4,75 . może teraz bedzie mi kazał gin. A planuje poród naturalny z narzeczonym- dwa wpisy juz mam od endokrynologa i z tropików w karcie ciąży ,że moge rodzic naturalnie , a u okulisty nie byłam od poczatku ciąży.Może warto?
a cesrka mi się nie uśmiecha - dłużej się goi , znieczulenie, cięcie, ale to jest od nas niezalezne:(
image

image
Wskazania do operacji cięcia cesarskiego w przypadku niektórych schorzeń mających wpływ na stan narządu wzroku obejmują obecnie wyłącznie zaawansowane retinopatie i odwarstwienie siatkówki.
- Decyzję o konieczności wykonania cięcia cesarskiego podejmuje specjalista położnik po uwzględnieniu pisemnej opinii okulisty.

rekomendacje PTG
image
Witam byłam na wizycie kontrolnej u okulisty. Juz nie mam -6 tylko -6,5 a komputer wskazał -7. Super. Nie prosiłam o wskazania bo jest za wcześnie (koniec 4 mieś). Ale co powiedział mój okulista. Faktycznie decyduje stan siatkówki. Lecz jeśli wada u krótkowidza ( i tylko krótkowidza!!!) nadal się powiększa i nie jest stała powiększenie wady wzroku przy porodzie jest wysoce prawdobodobne. Jeśli wada unormowała się i od 10 lat jest stała poleca się poród naturalny. (nawet może to być -10) Ryzyko możemy podjąć same. I tak naprawdę nie od lekarzy powinno to zalerzeć a od stanu zdrowia. Mój gin powiedział, że na razie nie podejmujemy decyzji ale razem omówimy za i przeciw a dezycje pozostawi mi. Oby nie zmienił zdania na koniec.
Mam -1,5 i -2. Nie jest to wielka wada, ale pół roku temu dowiedziałam się, że mam w obu oczach degenarcję i dziury w siatkówce. Na razie wszystko trzyma się dzięki laserowi i wczesnemu wykryciu. Jestem w trzecim miesiącu ciąży i mam nadzieję, że lekarz będzie za cc. Już teraz nie mogę się schylać ani podnosić nic cięższego niż 3 kg. Poród naturalny mógłby spowodować odklejenie obu siatkówek.

Moja rada dla Was: nie badajcie się u zwykłych okulistów, bo oni nie mają odpowiedniego sprzętu i doświadczenia. To musi być wyspecjalizowany okulista, który dokładnie Was zbada i w razie konieczności użyje zwierciadła. Badanie nie jest milutkie, ale z oczami nie ma żartów. Siatkówka odkleja się z godziny na godzinę. Jeśli odklei się plamka ślepa to nie ma już ratunku, a w Polsce nie ma odpowiednich specjalistów. U nas nikt nie robi witrektomii z dnia na dzień. W najlepszym przypadku w prywatnej klinice czeka się miesiąc na samą konsultację, a drugi na operację. Do tego też trzeba mieć farta. Ludzie tam czekają od 3 w nocy żeby ich zapisali. I to Ci, którzy mają kogo tam posłać, bo osoba chora musi leżeć bez ruchu i czekać.
hej ja też mam sporą wadę wzroku -9, byłam u okulisty i dostałam zaświadczenie że przy tak dużej wadzie wskazane jest CC, mąż niesteyt nie mógł by ze mną bo to operacja
neissi, a czy mogłabyś polecić jakiegoś specjalistę w tym zakresie?
Ja chodzę do dr Stanisława Lewalskiego.
ul Partyzantów 72/83 w Gdańsku-Wrzeszczu.
Tel. do rejestracji: 601 61 13 70 (w godz. 13:00-19:00 58 341 94 99
Za wizytę bierze jakieś 60zł. Jest to oczywiście cena bez laserowania.

Wcześniej byłam u dwóch okulistów. Jeden z AMG nie zwrócił na to uwagi i jeszcze źle przepisał mi okulary. Druga zobaczyła jedynie przegrupowanie barwnika i powiedziała, że nie ma się czym przejmować i najlepiej będzie jak pójdę z tym do kontroli za rok. I to mimo mojego tłumaczenia, że odwarstawianie siatkówki występowało u mojej mamy i wujka. Tydzień później byłam u dr Lewalskiego i laserował mi oba oczy.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

malejące piersi po porodzie? :) heh... (60 odpowiedzi)

hej dziewczęta... Temat może i banalny, ale dla mnie taki se :) Pytam z ciekawości-czy...

szukam opinii o szkole podstawowej nr 85 gdańsk jasień (22 odpowiedzi)

hej, czy którejś z Was dziecko uczęszcza do tej szkoły?możecie coś powiedzieć na temat poziomu...

Gdzie na Wielkanoc z dziećmi??? (25 odpowiedzi)

Hej poszukuję fajnego miejsca na spędzenie Świąt Wielkanocnych z dziećmi. Zależy mi na...

do góry