Widok

poród - pytanie ?!

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
moja koleżanka, ktora rodziła rok temu przy porodzie musiała podpisać zgode na ewentualne użycie metody próżniowej lub z użyciem kleszczy ... nie zgodziła się ..
ja też mam wątpliwości co do takich meteod, z obawy o zdrowie dziecka - uszkodzenie czy coś podobnego ...
czy Wy też podpisywałyście taką zgodę ?! co o sądzicie o tych metodach !?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
na czym polega poród z kleszczami?

papilio1@op.pl
a próżnociąg ????????

tak na chłopski rozum, to że jakos wysysane jest dziecko, ale mam nadzieję, ze te barbażyńskie metody to tylko w mojej wyobraźni ... :///

papilio1@op.pl
zainteresowana tematem wyszukałam na innych forum, w szoku jestem :

"Ja miałam poród kleszczowy. W końcowej fazie porodu nie miałam siły przeć, a dziecku spadało tętno, więc trzeba było zastosować kleszcze. Dostałam zastrzyk znieczulający, poród przebiegał tak jak normalny. Małej została półcentymetrowa blizna na szyji pod uszkiem, bo ją ten przyrząd lekko drasnął. Wszystko skończyło się szczęśliwie. Ale trzeba przypilnować żeby dziecku zrobili jeszcze w szpitalu USG główki, żeby się upewnić czy czegos nie uszkodzili przypadkiem."

papilio1@op.pl
"Urodziłam syna przy pomocy V-E (próżniociąg).
Poród trwał naprawdę krótko, tylko zanikło tętno u dziecka - nawet nie było czasu mysleć o cesarce. Wczesniej wszystkie badania były super, nikt nie wie co się stało. Nawet nie pamietam czy dostałam znieczulenie, bo tylko płakałam i prosiłam: szybciej, szybciej...
Położna nacięła mnie chyba za mocno, bo potem bała się zszywać - w ogóle chyba dość mocno mnie "uszkodzili", bo zszywanie trwało 45 min. Po porodzie 2 dni nie mogłam się ruszyć, a trzeciego wyglądałam jak śmierć i ciagle oblewał mnie zimny pot.
Dziecko miało opuchniętą twarzyczkę - tak ponad dobę, ale żadnego wydłużenia czaszki ani nic podobnego nie było (tak straszyli mnie znajomi).
Nie ma żadnych komplikacji u dziecka - rowzija sie wspaniale"

papilio1@op.pl

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

do góry