Widok

poród w REDŁOWIE

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam, wiem jak to było gdy zbliżał się termin mojego porodu...szukałam informacji o porodówce w tym szpitalu więc sama po urodzeniu synka postanowiłam podzielić się moimi spostrzeżeniami...
Mój poród trwał kilkanaście godzin więc nie należał do tych łatwiejszych ale jestem bardzo zadowolona z opieki jaką mnie tam otoczono..
Na izbie przyjęć pani prosi o książeczkę w której są informacje o przebiegu ciąży, książeczkę RUM oraz info. o ubezpieczeniu...poźniej zadaje kilka pytań a raczej dostaje się w rękę papier z pytaniami typu "czy chorowała pani na...."po załatwieniu tych formalności idzie się za izbe przyjęć i pani podłącza na 20 minut pod ktg a następnie przychodzi lekarz i bada pacjentkę, poźniej usg i powrót do pani z izby która robi lewatywę (przed nią byłam przerażona że ktoś mi będzie w... patrzył ale jak przychodzi akcja porodowa to na prawde człowiek o tym nie myśli i nie czuje skrępowania więcv Dziewczyny nie ma czym się martwić :)).
Poźniej pani położna zabiera już do sali porodowej :)
Ja rodziłam w sali z wanna - polecam ja. Gdy miałam już dość silne skurcze to relaks w takiej wannie był zbawienny - usiadłam sobie w niej i olewałam brzuch wodą co przynosiło OGRONĄ ulgę.

Czytałam rózne opinie na temat tego szpitala i śmiesza mnie te złe gdzie dziewczyny piszą że poród ich trwał bardzo dłogu, ze miały wywołany poród oxydocyna itp...ale przecież jak akcja porodowa ma trwać 10 h to będzie trwała i nie ważne czy to będzie szpital w redłowie czy w wejherowie...

kontynuując...panie położne są bardzo pomocne, lekarze tez przychodzą i z uśmiechem pytają jak przebiega akcje porodowa..

przez cały czas jest się podłączonym do ktg - widać na nim tętno dzidzi i siłę skurczy ale bez problemu można z tym sobie chodzić po sali czy na jakiś czas ściągnąć pasy od ktg aby wskoczyć do wanny :)

jak macie jakieś pytania związane z porodem w tym szpitalu to piszcie...teraz musze uciekać do synka
pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja też rodziłam w Redłowie i złego słowa nie mogę powiedzieć...a szczególnie na położne i pielęgniarki, które są po prostu rewelacyjne...czułam, że jesteśmy pod dobrą opieką :)
karolkaw - gratulacje - mam nadzieję, że szybko dojdziesz do siebie

asski - więcej takich opinii :)
nilkaa dlaczego uwazasz ze najwieksze oblezenie bedzie w pazdzierniku?
chyba dlatego, że w styczniu na sylwestra ludzie masowo kopulują a potem na Welentynki :))))
zima była długa i mroźna :P a właśnie w styczniu się rozpoczęła ...

A na poważnie statystycznie po mroźnej zimie zawsze jest więcej dzieci, mimo że żyjemy w świecie z centralnym ogrzewaniem i rozpowszechnioną antykoncepcją.
poza tym wieczory taaaaakie dłuuuuugie..... ;)
słuchajcie to ja mam jeszcze pytanie co muszę mieć ze sobą dla siebie i dziecka w szpitalu, a co daje szpital?
szpital daje podkłady dla mam w formie ligniny, poza tym to ewentualnie rozki dla dzieci, ale to wiadomo jakie te szpitalne są. No i można poprosić o koszulę dla siebie u pielęgniarek - mają ich dość sporo w przedziwnych kolorach i wariantach - kolezanka nie miała co ubrac bo jej się wszystkie wyświniły i dostała do wyboru cały stos - tylko, że wszystkie były za małe;) ale to szczegół :D
No i codziennie dzieci są "parafinowane" rano przez położne od noworodków także oliwki ani innych mazideł nie potrzeba zabierać. Na pewno musisz miec swoje pieluchy ( i tetrowe i jednoraz.) i chusteczki nawilż.
mammamia - dzięki, jeszcze mam takie pytania:

jak obecnie pielęgnują pępek w szpitalu?

czy kąpią pod kranem, czy chusteczkami nawilżonymi i czy to pielęgniarki myją na początku, czy od razu my?

kurcze coś jeszcze chciałam ale już mi wypadło z głowy, więc najwyżej zapytam się jeszcze raz.
jeśli chodzi o pępek to niby teraz jest nowa "moda", że niczym się go nie pielęgnuję. Zaraz po narodzinach jednak smarują gencjaną - jest fioletowa wiec moze pobrudzić. a potem już niczym, ale u nas skończyło się to o dzień dłuższym pobytem bo pępek był za wilgotny mimo, że ja go wietrzyłam i nie zakrywałam pieluszką. Ale to do nich należało w szpitalu dbanie o to, także jedna połozna przyniosła mi późnej Octenispet i tym pryskałam i w jeden dzień od razu się wysuszył! Także warto zwrócić na to uwagę i pilnować jak się goi. Jesli chodzi o "mycie" to wygląda to tak, że co rano przychodzi obchód noworodkowy i każde dziecko wycierają chusteczkami jakie im mama da. trudno nazwac to myciem, ale niech im będzie, potem natłuszczają parafiną (ona jest wszedzie nawet w ustach i oczach). Kupiłam sobie sól fizjol. i gaziki i po ich parafinowaniu przemywałam małej oczka bo sama nie chciałabym mieć takiej mazi w oku:/

Koleżanka z pokoju miała pierwszy raz dziecko w rękach więc poprosiła pielęgniarki żeby jej dziecko przewijały na początku i nie były tym wcale zdziwione ( o dziwo:)) także pielęgnacją, poza ubraniem i przewijaniem zajmą się pielęgniarki :)
jak byłam miesiąc temu to kąpano pod kranem ...
pod kranem? Madzi w ogóle chyba nie kąpali, chyba że zaraz po porodzie, ale potem nie. Tylko smarowali parafiną.
podkład taki wyro też był, ale ja go sciągnełam bo mi sie dupsko pociło od tej folii ;)
Potwierdzam ze myją pod kranem:) moją w lipcu tez tak myli i nasmarowali parafiną.
w ogóle z pobytu w szpitalu mało pamiętam. Poród tak, ale kolejne 2 dni jakby przez mgłe. Chyba w jakimś amoku byłam, hehe ;) Pamietam jak kazali mi zrobić siku, pamiętam parówki, wysokie łóżko na które musiałam się wdrapywać i strasznie kombinowałam zeby tak sie położyć żeby nie usiąść ;), i że co chwile przychodzili różni ludzie robić różne rzeczy....
Daria parówki pamiętasz? :D
fakt, myją dzidzie pod kranem ale tak sprawnie im to wychodzi że nie bałam się że zrobią krzywdę mojej kruszynie... :)
baskasl - a kiedy rodziłaś?
a ja rodziłam też w czerwcu teraz i "myli" mi ją tylko chusteczkami... i wszystkie dzieci od nas z sali były tak myte, żadne nie było pod kranem...
w lipcu

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

do góry