Widok
hmmm...stary to wiersz...i juz tu publikowany...lecz poczytajcie jaki jestem...ja - NEDZNY CZLOWIEK...
///Ja - CZŁOWIEK ! Czym są me słowa /
Czym są me prośby i moje marzenia (?!) /
Ja się nie skarżę, że ktoś w Ziemskim tłumie /
Mych myśli i mów i dążeń nie rozumie (!!!)... /
A Świat? Przecież i On przez stulecia /
Z bezmiaru swego dzieła /
Nie pojął jednej jedynej myśli - /
Swojego Stworzyciela... //
*
Przyszedłem na Świat (pierwszy raz)Podświadomie było /
Mi czegoś brak ... /
Spotkałem szlachetnego Mędrca /
Opowiedział mi pewną historię, /
A mówił tak : /
"Płonął stos. On jeszcze chciał powiedzieć coś... /
Łzy oczekiwania zmyły słowa z Jego warg... /
Zbyt szybko zakwitł barwny kwiat... /
Zbyt szybko płoną oczy rozognione... /
A kiedy obaj byli JEDNO /
Ogień i On. On i Ogień /
Płakali wszyscy zgromadzeni; /
Gryzący dym z chudego ciała /
Drażnił wrażliwe ludzkie oczy... //
Promiennie Starzec mówił dalej /
A ja już nie słuchałem wcale... /
Teraz wiedziałem, czego brak mi... /
Było mi brak Ciebie-OGNIA... /
A Mędrzec mówił dalej: /
"Dramat był też taki:dramat ICH Ziemi-jastrząb złamał skrzydło ... /
W szaleńczym tańcu tłukł się po Jej hermetycznej głowie... /
I choć do lotu nie miał już siły-niekiedy-prężył szpony /
I na ścianach Jej czaszki-jak skazaniec w celi- wydrapywał /
Tajemnicze znaki ... /
I do Niej jedynie należne było prawo do przeczytania /
Krwawego napisu.../
Lecz prosił Ją-śpiesz się jednak /
Śpiesz się -nalegam, by nie dopadła Cię okrutna chwila /
W której nie będziesz umiała już odczytać /
Starłszy z pamięci wykładnie tych znaków - /
Niewidoma na pismo i na taniec ptaka..." /
A Mędrzec mówił dalej... /
Teraz w skupieniu Go słuchałem- /
Mówił długo mądrością Swego życia... /
A ja słuchałem... /
Gdy skończył...-nic nie powiedziałem....
*
Przyszedłem na Świat ( drugi raz) obecności Twej ciekawy... /
Obecności pięknej i trwałej jak wspaniała Matka-Ojczyzna /
Brałem w pierś wszystko, co dobrem i...złem było... /
By mieć świadomość swego i Twego ISTNIENIA(!!!)... //
Patrzyłem obłędnym rozpaczy spojrzeniem /
Spadałem w przepaść ogromem swym bezdenną /
I dookoła snułem wzrok z przerażeniem /
Nic nie mogło mnie uratować - /
Już byłem Świata delikatnym i zarazem-potężnym-końcowym-tchnieniem /
Nie spotkałem Mędrca mądrością Swego życia mówiącego - /
Niespodziewany siłą swego istnienia /
Zacząłem mówić do Ciebie - mojego Stwórcy Nieba : //
"Nie czekam na swój czas. Mój czas już nadszedł /
(niepostrzeżenie - to prawda) /
I nie mogę go wypchnąć za drzwi własnego ciała; /
Mojej Ziemi - Ojczyzny ludzkiej być może ... /
Muszę w nim znaleźć czysty głos ... /
(...) /
...Nie licz nadmiernie na mój głos /
Utknie mi w gardle prędzej niż przyjdzie /
Zdziwiony martwotą ciszy wokół krtani /
(Bezszelestnym kataklizmem pustki /
Opuszczonego nagle domu - ciepłego oddechu) /
Nie licz też już na mój czas. To on mi dni policzył /
Aż do tego wieczoru, gdy nie przyjdę już pod okno /
Aby spojrzeć w górę - sprawdzić /
Czy nie nabrało blasku codzienne Oko Samotności /
Spójrz na to. Co to jest? - To jest moja ręka /
Mało mam rzeczy tak własnych /
(zgoda: i tę można mi odjąć) /
Czy mogę coś jeszcze uczynić?... /
(Nie myślę o tym zbyt długo...) nadszedł mój czas- /
On już się liczy. /
Już liczy mnie. /
Liczy na mnie. /
On... " /
*
Przyszedłem na świat (trzeci raz) Teraz łakomy /
Twym spojrzeniom /
Marzyłem o CUDACH Miłości i Siły /
Na suchym łonie jego pustyni /
Poddawałem się swym bezwolnym marzeniom /
*
Przyszedłem na Świat (ostatni raz) /
Nowonarodzony HOMO SAPIENS "Marzycielus
Wierszokletus Samotnikus" /
Teraz NADAL (mocniej) mi Ciebie brak ... /
J e s t m i C i e b i e N A P R A W D Ę b r a k (!!!!!!!) ... ///
Czym są me prośby i moje marzenia (?!) /
Ja się nie skarżę, że ktoś w Ziemskim tłumie /
Mych myśli i mów i dążeń nie rozumie (!!!)... /
A Świat? Przecież i On przez stulecia /
Z bezmiaru swego dzieła /
Nie pojął jednej jedynej myśli - /
Swojego Stworzyciela... //
*
Przyszedłem na Świat (pierwszy raz)Podświadomie było /
Mi czegoś brak ... /
Spotkałem szlachetnego Mędrca /
Opowiedział mi pewną historię, /
A mówił tak : /
"Płonął stos. On jeszcze chciał powiedzieć coś... /
Łzy oczekiwania zmyły słowa z Jego warg... /
Zbyt szybko zakwitł barwny kwiat... /
Zbyt szybko płoną oczy rozognione... /
A kiedy obaj byli JEDNO /
Ogień i On. On i Ogień /
Płakali wszyscy zgromadzeni; /
Gryzący dym z chudego ciała /
Drażnił wrażliwe ludzkie oczy... //
Promiennie Starzec mówił dalej /
A ja już nie słuchałem wcale... /
Teraz wiedziałem, czego brak mi... /
Było mi brak Ciebie-OGNIA... /
A Mędrzec mówił dalej: /
"Dramat był też taki:dramat ICH Ziemi-jastrząb złamał skrzydło ... /
W szaleńczym tańcu tłukł się po Jej hermetycznej głowie... /
I choć do lotu nie miał już siły-niekiedy-prężył szpony /
I na ścianach Jej czaszki-jak skazaniec w celi- wydrapywał /
Tajemnicze znaki ... /
I do Niej jedynie należne było prawo do przeczytania /
Krwawego napisu.../
Lecz prosił Ją-śpiesz się jednak /
Śpiesz się -nalegam, by nie dopadła Cię okrutna chwila /
W której nie będziesz umiała już odczytać /
Starłszy z pamięci wykładnie tych znaków - /
Niewidoma na pismo i na taniec ptaka..." /
A Mędrzec mówił dalej... /
Teraz w skupieniu Go słuchałem- /
Mówił długo mądrością Swego życia... /
A ja słuchałem... /
Gdy skończył...-nic nie powiedziałem....
*
Przyszedłem na Świat ( drugi raz) obecności Twej ciekawy... /
Obecności pięknej i trwałej jak wspaniała Matka-Ojczyzna /
Brałem w pierś wszystko, co dobrem i...złem było... /
By mieć świadomość swego i Twego ISTNIENIA(!!!)... //
Patrzyłem obłędnym rozpaczy spojrzeniem /
Spadałem w przepaść ogromem swym bezdenną /
I dookoła snułem wzrok z przerażeniem /
Nic nie mogło mnie uratować - /
Już byłem Świata delikatnym i zarazem-potężnym-końcowym-tchnieniem /
Nie spotkałem Mędrca mądrością Swego życia mówiącego - /
Niespodziewany siłą swego istnienia /
Zacząłem mówić do Ciebie - mojego Stwórcy Nieba : //
"Nie czekam na swój czas. Mój czas już nadszedł /
(niepostrzeżenie - to prawda) /
I nie mogę go wypchnąć za drzwi własnego ciała; /
Mojej Ziemi - Ojczyzny ludzkiej być może ... /
Muszę w nim znaleźć czysty głos ... /
(...) /
...Nie licz nadmiernie na mój głos /
Utknie mi w gardle prędzej niż przyjdzie /
Zdziwiony martwotą ciszy wokół krtani /
(Bezszelestnym kataklizmem pustki /
Opuszczonego nagle domu - ciepłego oddechu) /
Nie licz też już na mój czas. To on mi dni policzył /
Aż do tego wieczoru, gdy nie przyjdę już pod okno /
Aby spojrzeć w górę - sprawdzić /
Czy nie nabrało blasku codzienne Oko Samotności /
Spójrz na to. Co to jest? - To jest moja ręka /
Mało mam rzeczy tak własnych /
(zgoda: i tę można mi odjąć) /
Czy mogę coś jeszcze uczynić?... /
(Nie myślę o tym zbyt długo...) nadszedł mój czas- /
On już się liczy. /
Już liczy mnie. /
Liczy na mnie. /
On... " /
*
Przyszedłem na świat (trzeci raz) Teraz łakomy /
Twym spojrzeniom /
Marzyłem o CUDACH Miłości i Siły /
Na suchym łonie jego pustyni /
Poddawałem się swym bezwolnym marzeniom /
*
Przyszedłem na Świat (ostatni raz) /
Nowonarodzony HOMO SAPIENS "Marzycielus
Wierszokletus Samotnikus" /
Teraz NADAL (mocniej) mi Ciebie brak ... /
J e s t m i C i e b i e N A P R A W D Ę b r a k (!!!!!!!) ... ///
Uzywanie slowa na k.... jest dowodem braku wyobrazni
A oto co z wyobraznia zdzialac mozna:
Edwarda Stachury wyzwiska kulturalne:
Jest to fragment utworu "Kropka nad ypsylonem".
"ty świński ryju, ty świński ogonie, ty świńska nóżko, ty golonko, ty fałdo, ty grubasie, ty pyzo, ty klucho, ty kicho, ty pulpecie, ty żłobie, ty gnomie, ty glisto, ty cetyńcu, ty zarazo pełzakowa, ty gadzie, ty jadzie, ty ospo, ty dyfteroidzie, ty pasożycie, ty trutniu, ty trądzie, ty swądzie, ty hieno, ty szakalu, ty kanalio, ty katakumbo, ty hekatombo, ty przykry typie, ty koszmarku, ty bufonie, ty farmazonie, ty kameleonie, ty chorągiewko na dachu, ty taki nie taki, ty ni w pięć ni w dziewięć ni w dziewiętnacie, ty smutasie, ty jaglico, ty zaćmo, ty kaprawe oczko, ty zezowate oczko, ty kapusiu, ty wiraszko, ty lipku, ty szpiclu, ty hyclu, ty przykry typie, ty kicie, ty kleju, ty gumozo, ty gutaperko, ty kalafonio, ty wazelino, ty gliceryno, ty lokaju, ty lizusie, ty smoczku, ty klakierze, ty pozerze, ty picerze, ty picusiu, ty lalusiu, ty kabotynie, ty luju pasiaty, ty kowboju na garbatym koniu, ty klocu, ty młocie, ty piło, ty szprycho, ty graco, ty ruro nieprzeczyszczona, ty zadro, ty drapaku, ty drucie, ty draniu, ty przykry typie, ty kapitalisto, ty neokolonialisto, ty burżuju rumiany, ty karierowiczu, ty groszorobie, ty mikrobie, ty gronkowcu, ty kieszonkowcu, ty gonokoku, ty luesie, ty purchawko, ty nogawko, ty mitomanie, ty narkomanie, ty kinomanie, ty grabarzu, ty bakcylu, ty nekrofilu, ty sromotniku bezwstydny, ty seksolacie, ty bajzeltato, ty szmato, ty scholastyku, ty kiwnięty dzięciole, ty strzaskana rzepo, ty współczesna ruino, ty rufo nieprzeciętna, ty klapo, ty gilotyno, ty szubienico, ty przykry typie, ty szlafmyco, ty pomponie, ty kutafonie, ty pomyjo, ty knocie, ty gniocie, ty gnoju, ty playboyu, ty modny przeboju, ty astamanioano, ty moja droga ja cię wcale nie kocham, ty omamie blue, ty onanio, ty kurza melodio, ty zdarta płyto, ty trelewizjo, ty lelemencie, ty dupku żołędny, ty bycie zbędny, ty podwiązko, ty klawiszu, ty kołtunie, ty larwo, ty kleszczu, ty mszyco, ty szkodliwa nalicico, ty korniku zrosłozębny, ty korniku bruzdkowany, ty koński bąku, ty końska pijawko, ty szulerze, ty gangsterze, ty rabusiu, ty morderco, ty przykry typie, ty nygusie, ty bumelancie, ty akselbancie, ty kurdebalansie, ty kurdemolu, ty zębolu, ty szczerbolu, ty rybo dwudyszna, ty wypukła flądro, ty nięty halibucie, ty mierdzący skunksie, ty moreno denna, ty mule epoki, ty zbuku, ty kwadratowe jajco, ty artysto, ty prywaciarzu, ty intelektualisto badylarzu, ty talencie na zakręcie, ty geniuszu z przymusu, ty wajszwancu od awansu, ty awangardo ariegardy, ty tabako w rogu, ty neptku, ty nadrachu, ty meneliku, ty sedesie z bakelitu, ty koterio, ty komitywo, ty kombinacjo, ty machinacjo, ty metodo kupiecka, ty dolary i piernaty, ty a dalejże ty w szmaty, ty lichwiarzu, ty wekslu, ty kwicie, ty kleksie, ty pecie, ty bzdecie, ty przykry typie, ty makieto, ty tapeto, ty tandeto, ty torbo, ty torbielu, ty drągu w dziejowym przeciągu, ty kiju, ty kij ci w oko, ty hak ci w smak, ty nogo, ty fujaro, ty klarnecie, ty bidecie, ty kiblu, ty biegunko, ty kałmasznawardze, ty flujo, ty szujo, ty fafulo, ty muchoplujko ze złotym zębem, ty mrowkolwie plamistoskrzydły, ty kawale chama w odcieniu yellow bahama, ty palcu w nosie, ty baboku, ty obiboku, ty bago, ty zgago, ty dzwonie bez serca, ty emalio z nocnika, ty czarnodupcu, ty kolcogłówku, ty capie, ty bucu, ty wawrzonie, ty luluchu, ty patafianie, ty palancie, ty palantówo, ty szajbusie, ty aparycjonisto, ty kulturysto, ty żigolaku, ty łajdaku, ty chechłaku, ty lebiego, ty alfonsie i omego, ty przykry typie, ty konweniujący kołnierzyku, ty zerowokątny czytelniku, ty literacki żywociku, ty kawiarnio, ty rupieciarnio, ty trupieciarnio, ty chałturo, ty paprochu, ty farfoclu, ty chęcho, ty chachmęcie, ty chebdo, ty chwacie, ty mydłku, ty mizdrzaku, ty wyskrobku, ty cycku, ty sikawo, ty siumajtku, ty zgniłku, ty padalcu, ty zaropialcu, ty przykry typie, ty lilio w kibici łamana, ty prostowaczu banana, ty wycinięta cytryno, ty kotlecie sponiewierany, ty zapluty kabanosie, ty zapity kurduplu, ty zmęczona jagodo, ty wczasowa przygodo, ty pipo grochowa, ty zapchany gwizdku, ty pięć minut za krzakiem rozmarynu, ty niedokończona iluzjo, ty zaciągnięta żaluzjo, ty zazdrostko, ty zawistniku, ty arszeniku, ty ciemna maszynerio, ty sztuczny kwiatku, ty krosto, ty pryszczu, ty wągrze, ty zachciewajko, ty kurzajko, ty pluskwo, ty mendo, ty mendoweszko, ty przykry typie, ty złap mnie za pukiel, ty wskocz mi na kant, ty narób mi wkoło pióra, ty mów mi wuju, ty masz na loda, ty nie piewaj nie mam drobnych, ty kandydacie do nogi, ty kto ci ręce rozbujał, ty zniknij systemem bezszmerowym, ty ciągnij smuge, ty spadaj, ty zjeżdżaj, ty spieprzaj, ty stleń się, ty spłyń z lodami, ty giń, dzyń, dzyń, dzyń... "
Osobiscia odpowiada mi najbardziej "ty gonokoku" - bo to takie mi bliskie z pracy, no i jeszcze "ty kawale chama w odcieniu yellow bahama"....
Edwarda Stachury wyzwiska kulturalne:
Jest to fragment utworu "Kropka nad ypsylonem".
"ty świński ryju, ty świński ogonie, ty świńska nóżko, ty golonko, ty fałdo, ty grubasie, ty pyzo, ty klucho, ty kicho, ty pulpecie, ty żłobie, ty gnomie, ty glisto, ty cetyńcu, ty zarazo pełzakowa, ty gadzie, ty jadzie, ty ospo, ty dyfteroidzie, ty pasożycie, ty trutniu, ty trądzie, ty swądzie, ty hieno, ty szakalu, ty kanalio, ty katakumbo, ty hekatombo, ty przykry typie, ty koszmarku, ty bufonie, ty farmazonie, ty kameleonie, ty chorągiewko na dachu, ty taki nie taki, ty ni w pięć ni w dziewięć ni w dziewiętnacie, ty smutasie, ty jaglico, ty zaćmo, ty kaprawe oczko, ty zezowate oczko, ty kapusiu, ty wiraszko, ty lipku, ty szpiclu, ty hyclu, ty przykry typie, ty kicie, ty kleju, ty gumozo, ty gutaperko, ty kalafonio, ty wazelino, ty gliceryno, ty lokaju, ty lizusie, ty smoczku, ty klakierze, ty pozerze, ty picerze, ty picusiu, ty lalusiu, ty kabotynie, ty luju pasiaty, ty kowboju na garbatym koniu, ty klocu, ty młocie, ty piło, ty szprycho, ty graco, ty ruro nieprzeczyszczona, ty zadro, ty drapaku, ty drucie, ty draniu, ty przykry typie, ty kapitalisto, ty neokolonialisto, ty burżuju rumiany, ty karierowiczu, ty groszorobie, ty mikrobie, ty gronkowcu, ty kieszonkowcu, ty gonokoku, ty luesie, ty purchawko, ty nogawko, ty mitomanie, ty narkomanie, ty kinomanie, ty grabarzu, ty bakcylu, ty nekrofilu, ty sromotniku bezwstydny, ty seksolacie, ty bajzeltato, ty szmato, ty scholastyku, ty kiwnięty dzięciole, ty strzaskana rzepo, ty współczesna ruino, ty rufo nieprzeciętna, ty klapo, ty gilotyno, ty szubienico, ty przykry typie, ty szlafmyco, ty pomponie, ty kutafonie, ty pomyjo, ty knocie, ty gniocie, ty gnoju, ty playboyu, ty modny przeboju, ty astamanioano, ty moja droga ja cię wcale nie kocham, ty omamie blue, ty onanio, ty kurza melodio, ty zdarta płyto, ty trelewizjo, ty lelemencie, ty dupku żołędny, ty bycie zbędny, ty podwiązko, ty klawiszu, ty kołtunie, ty larwo, ty kleszczu, ty mszyco, ty szkodliwa nalicico, ty korniku zrosłozębny, ty korniku bruzdkowany, ty koński bąku, ty końska pijawko, ty szulerze, ty gangsterze, ty rabusiu, ty morderco, ty przykry typie, ty nygusie, ty bumelancie, ty akselbancie, ty kurdebalansie, ty kurdemolu, ty zębolu, ty szczerbolu, ty rybo dwudyszna, ty wypukła flądro, ty nięty halibucie, ty mierdzący skunksie, ty moreno denna, ty mule epoki, ty zbuku, ty kwadratowe jajco, ty artysto, ty prywaciarzu, ty intelektualisto badylarzu, ty talencie na zakręcie, ty geniuszu z przymusu, ty wajszwancu od awansu, ty awangardo ariegardy, ty tabako w rogu, ty neptku, ty nadrachu, ty meneliku, ty sedesie z bakelitu, ty koterio, ty komitywo, ty kombinacjo, ty machinacjo, ty metodo kupiecka, ty dolary i piernaty, ty a dalejże ty w szmaty, ty lichwiarzu, ty wekslu, ty kwicie, ty kleksie, ty pecie, ty bzdecie, ty przykry typie, ty makieto, ty tapeto, ty tandeto, ty torbo, ty torbielu, ty drągu w dziejowym przeciągu, ty kiju, ty kij ci w oko, ty hak ci w smak, ty nogo, ty fujaro, ty klarnecie, ty bidecie, ty kiblu, ty biegunko, ty kałmasznawardze, ty flujo, ty szujo, ty fafulo, ty muchoplujko ze złotym zębem, ty mrowkolwie plamistoskrzydły, ty kawale chama w odcieniu yellow bahama, ty palcu w nosie, ty baboku, ty obiboku, ty bago, ty zgago, ty dzwonie bez serca, ty emalio z nocnika, ty czarnodupcu, ty kolcogłówku, ty capie, ty bucu, ty wawrzonie, ty luluchu, ty patafianie, ty palancie, ty palantówo, ty szajbusie, ty aparycjonisto, ty kulturysto, ty żigolaku, ty łajdaku, ty chechłaku, ty lebiego, ty alfonsie i omego, ty przykry typie, ty konweniujący kołnierzyku, ty zerowokątny czytelniku, ty literacki żywociku, ty kawiarnio, ty rupieciarnio, ty trupieciarnio, ty chałturo, ty paprochu, ty farfoclu, ty chęcho, ty chachmęcie, ty chebdo, ty chwacie, ty mydłku, ty mizdrzaku, ty wyskrobku, ty cycku, ty sikawo, ty siumajtku, ty zgniłku, ty padalcu, ty zaropialcu, ty przykry typie, ty lilio w kibici łamana, ty prostowaczu banana, ty wycinięta cytryno, ty kotlecie sponiewierany, ty zapluty kabanosie, ty zapity kurduplu, ty zmęczona jagodo, ty wczasowa przygodo, ty pipo grochowa, ty zapchany gwizdku, ty pięć minut za krzakiem rozmarynu, ty niedokończona iluzjo, ty zaciągnięta żaluzjo, ty zazdrostko, ty zawistniku, ty arszeniku, ty ciemna maszynerio, ty sztuczny kwiatku, ty krosto, ty pryszczu, ty wągrze, ty zachciewajko, ty kurzajko, ty pluskwo, ty mendo, ty mendoweszko, ty przykry typie, ty złap mnie za pukiel, ty wskocz mi na kant, ty narób mi wkoło pióra, ty mów mi wuju, ty masz na loda, ty nie piewaj nie mam drobnych, ty kandydacie do nogi, ty kto ci ręce rozbujał, ty zniknij systemem bezszmerowym, ty ciągnij smuge, ty spadaj, ty zjeżdżaj, ty spieprzaj, ty stleń się, ty spłyń z lodami, ty giń, dzyń, dzyń, dzyń... "
Osobiscia odpowiada mi najbardziej "ty gonokoku" - bo to takie mi bliskie z pracy, no i jeszcze "ty kawale chama w odcieniu yellow bahama"....
Hehehe.. jak o tym slysze, to az milo sie robi i cieplej na sercu, mimo ze juz chyba przeszlosc tylko i wspomnienia.. Postregiment, anty- i kadencje oraz akcenty proparo- jak i po prostu oksytoniczne to z zamilowania, czy tez jestesmy tego samego fachu?
A jesli chodzi o zapis fonetyczny, jak i rozne takie slawistyczne , to prosze na pojedynek wyzywac sanitariusza, gdyz moja rola rzecznika zostaje przeze mnie oficjalnie porzucona. Niech sie Grad filolog sam tlumaczy, o! Nie po to studia rzucilam, zeby teraz balamucic Trojmiasto rzeczonymi transkry i transla. :)
A ja jestem za "wspolczena ruina" - uwiedziona jestem tymi slowy, mimo ze znalam ten tekst. Zreszta i tak k.... jest bluzgiem doskonalym, gdyz zawierajacym w sobie nieprzecietny potencjal emocji. Wyraza wszystko!! I nic :)
Poszarpujac troszke za klaczki Stworka.. szarp!
A jesli chodzi o zapis fonetyczny, jak i rozne takie slawistyczne , to prosze na pojedynek wyzywac sanitariusza, gdyz moja rola rzecznika zostaje przeze mnie oficjalnie porzucona. Niech sie Grad filolog sam tlumaczy, o! Nie po to studia rzucilam, zeby teraz balamucic Trojmiasto rzeczonymi transkry i transla. :)
A ja jestem za "wspolczena ruina" - uwiedziona jestem tymi slowy, mimo ze znalam ten tekst. Zreszta i tak k.... jest bluzgiem doskonalym, gdyz zawierajacym w sobie nieprzecietny potencjal emocji. Wyraza wszystko!! I nic :)
Poszarpujac troszke za klaczki Stworka.. szarp!
Ma jolie
to całkiem tak ja z "fajnie", chociaż ono tak emocjonalne nie jest. Za to jakie uniwersalne...
Mimo to powiem Ci, że jakąc np. tramwajem w towarzystwie gościa który używa k...co drugie słowo, nie myślę sobie: "co za emocjonalny typ" Myślę co innego.
(Lubię emocjonalnych gości. Ale takich którzy panują nad swoimi emocjami. Wtedy widać siłę)
Mimo to powiem Ci, że jakąc np. tramwajem w towarzystwie gościa który używa k...co drugie słowo, nie myślę sobie: "co za emocjonalny typ" Myślę co innego.
(Lubię emocjonalnych gości. Ale takich którzy panują nad swoimi emocjami. Wtedy widać siłę)
Postregiment
Wspolczuje. Szczegolnie, ze u Mickiewicza nie uwidzisz strofy mickiewiczowskiej, sylabizm Kochanowskiego mial tendencje do sylabotonizmu, a czolowi poeci zestrojow akcentowych chyba tylko po to, by ostatecznie pograzyc studentow, popisywali sie raz na 100 wierszy zakreconym sylabotonikiem z hiper- lub kataleksa dla odmiany, oczywiscie. Jesli tego malo, to sa tez logaedy ;) czyli - powodzenia!!
Szachy na wesoło :)
„Wściekłe wieże”
w gdańskim kinie Krewetka
W pierwszy weekend marca (sobotnie popołudnie) tolkienowskim „Dwóm wieżom” towarzyszyć będzie szachowe show. Wszyscy chętni będą mogli zmierzyć się z szachistami Gdańskiego odddziału Stowarzyszenia eMIR, a wśród nich będzie rekordzista Guinessa w zapamiętywaniu, będą czołowi szachiści Polski w różnych kategoriach wiekowych. Do namysłu wystarczy im zaledwie 1 minuta na całą partię! Przyjdź i zobacz, jak w ciągu ułamków sekund obliczają i wykonują skomplikowane manewry. Wszystkie pojedynki będą komentowane – usłyszysz co kłębi się w głowie zawodowego gracza. Nasi mistrzowie będą też walczyć z zasłoniętymi oczami! Przygotowujemy mnóstwo zabaw i konkursów z nagrodami- między innymi będzie można zmierzyć się z komputerem!
Serdecznie zapraszamy.
Pierwsza impreza z cyklu „Dwie Wieże” miała miejsce w Wrocławiu 1-2 lutego następna również we Wrocławiu 8 marca!
w gdańskim kinie Krewetka
W pierwszy weekend marca (sobotnie popołudnie) tolkienowskim „Dwóm wieżom” towarzyszyć będzie szachowe show. Wszyscy chętni będą mogli zmierzyć się z szachistami Gdańskiego odddziału Stowarzyszenia eMIR, a wśród nich będzie rekordzista Guinessa w zapamiętywaniu, będą czołowi szachiści Polski w różnych kategoriach wiekowych. Do namysłu wystarczy im zaledwie 1 minuta na całą partię! Przyjdź i zobacz, jak w ciągu ułamków sekund obliczają i wykonują skomplikowane manewry. Wszystkie pojedynki będą komentowane – usłyszysz co kłębi się w głowie zawodowego gracza. Nasi mistrzowie będą też walczyć z zasłoniętymi oczami! Przygotowujemy mnóstwo zabaw i konkursów z nagrodami- między innymi będzie można zmierzyć się z komputerem!
Serdecznie zapraszamy.
Pierwsza impreza z cyklu „Dwie Wieże” miała miejsce w Wrocławiu 1-2 lutego następna również we Wrocławiu 8 marca!
DYLAN DOG - PASKUDNY TYTUŁ, WYŚMIENITY KOMIKS
NO I MAM NASTEPNEGO IDOLA OBOK NIETZSCHEGO, RORKA I ECO (no i Alicij Janosz rzecz jasna!) POJAWIŁ SIE NIEOCZEKIWANIE DYLAN DOG. RZUCIŁ MNIE NA KOLANA, CO TU WIECEJ MÓWIĆ. MAM WSZYSTKIE CZĘŚCI PRÓCZ-Głębi. TRADYCYJNIE PYTAM CZYTAL KTOŚ?JESZCZE JEDNO MA KTOŚ W POSIADANIU SLOWEŃSKIE PISMO KOMIKSOWE Madburger?
POZDROWIENIA DLA WSZYSTKICH ZNAJOMYCH Z GRATKI I NIE TYLKO !
POZDROWIENIA DLA WSZYSTKICH ZNAJOMYCH Z GRATKI I NIE TYLKO !
Kancelaria Doradztwa Podatkowego
UWAGA OSZUSCI - w kancelarii doradztwa Podatkowego w Gdansku na ul Długiej 11 współwłaścicielem jest pan Kunowski który oszukuje mnie i zwodzi w związku ze zwrotem pieniedzy. Od prawie roku tak zakreca wszystkie sprawy żeby mmi nie oddać pieniędzy.Wymusił słowną grożba na mojej żonie podpisanie ugody o zwrocie całej kwoty w dwóch ratach (albo nie dostaniesz wcale) i w tym pismie na którym sie podpisal przyżekł zwrot drugiej połowy NAJPÓZNIEJ do 31.12.2002. Do dnia dzisiejszego na każdą moja interwencje straszy że jak nie będę cicho to nie dotanę wcale.
To jest normalne okradanie ludzi nie wiem jak taki człowiek może miec zaufanie publiczne do prowadzenia spraw innych ludzi.
To jest normalne okradanie ludzi nie wiem jak taki człowiek może miec zaufanie publiczne do prowadzenia spraw innych ludzi.
Polska Republika Bananowa rozkwita !!!!!
Uwaga OGŁOSZENIE NR 00034-lpc0 54506.
Nowa dostawa bananów dla szczególnie zasłużonych posłow i urzędników w walce o ubananowienie poprzeczne i podłużne naszej republiki przewidywana jest na jutro tj. dnia 02 miesiąca Banana Prostego Trzeciego roku Bananowego 2002.
Nowa dostawa bananów dla szczególnie zasłużonych posłow i urzędników w walce o ubananowienie poprzeczne i podłużne naszej republiki przewidywana jest na jutro tj. dnia 02 miesiąca Banana Prostego Trzeciego roku Bananowego 2002.
Polska Republika Bananowa - oj mamy problem
Uwaga OGŁOSZENIE NR 00034-lpc0 54507.
W związku z nową dostawą bananów przewidywaną dnia 02 miesiąca Banana Prostego Trzeciego roku Bananowego 2002 doszło do pogłebionej dyskusji co do sposobu podziału i Komisja Podziałowa rozpadła się.
Szczególnie zasłużeni już myśłą co tu by zrobić, ale u nich niestety proces myślenia jest bardzo skomplikowany i sami sie boją, że banany im sie zepsują.
Oj , oj , oj, oj, mamy problem bo banan nie może zbyt długo leżeć.
Ratujcie!!!!!!!!
W związku z nową dostawą bananów przewidywaną dnia 02 miesiąca Banana Prostego Trzeciego roku Bananowego 2002 doszło do pogłebionej dyskusji co do sposobu podziału i Komisja Podziałowa rozpadła się.
Szczególnie zasłużeni już myśłą co tu by zrobić, ale u nich niestety proces myślenia jest bardzo skomplikowany i sami sie boją, że banany im sie zepsują.
Oj , oj , oj, oj, mamy problem bo banan nie może zbyt długo leżeć.
Ratujcie!!!!!!!!
Stworek pi
Stworku nie pi-kaj. Nie smutno jest. Wiosna juz tuz, bedzie pieknie! Skoncza sie smetne niedzielne popoludnia.
"Jeszcze bedzie przepieknie.." :) Nie moge doczekac sie zielonosci traw i szumu wiatru w lisciach drzew. Nareszcie chce czegos, co bedzie. Swiat-jest-prosty. Dobrze, tak dobrze..
"Jeszcze bedzie przepieknie.." :) Nie moge doczekac sie zielonosci traw i szumu wiatru w lisciach drzew. Nareszcie chce czegos, co bedzie. Swiat-jest-prosty. Dobrze, tak dobrze..
Wiem
, ma jolie, to cudowne kiedy świat jest prosty. Kiedy można sobie na to pozwolić. Tęsknię za tym, żeby sie położyć na łące, w południowym słońcu, otoczona zapachem ziół i graniem świerszczy i żeby przez pół dnia oglądać Wielkie Dramatyczne Historie na ekranie nieba, z cumulusami i innymi takimi puchato-białymi w rolach głównych. Albo żeby iść wśród wysokich traw i wieszornej rosy długą drogą przez las do jeziora i wykąpać się po zapadnięciu zmierzchu i móc kołysząc sie spokojnie na falach obserwować Mleczną Drogę.
To są piękne proste rzeczy.
Ale jeszcze trzeba poczekać.
I żeby nie musieć czekać latem.
To są piękne proste rzeczy.
Ale jeszcze trzeba poczekać.
I żeby nie musieć czekać latem.
Och
Ja biedulka. Och ja zagubiona. Och ja błądząca. Oświeć mnie proszę Kiwdulu Wszystkowiedzacy bo nie mogę znaleźć drogi do saej siebie. Ty mnie przecież tak dobrze znasz, więc mi powiedz co mam robić i jaka mam być, aby więcej nie błądzić? Jak zbliżyć się do ideału, który reprezentujesz? Wiem, ze mnie zwykła śmiertelniczkę czeka długa i pełna wyrzeczeń droga, alem ją gotowa poj/ać w imię ...w imię..... prawdy?...nie....no... o, wiem: w imię Zawsze-Obecnej-Ślepej-Pewności-Że-Mam-Racje. Świat nareszcie stanie sie prost tak jak chciałam. Tylko czy będę miała miłość? Spełnioną miłość? A przyjaciół? Będę miała prawdziwych przyjacioł?
A poważniej
nie chcę być ślepa i nie chce nie potrafić traktować na równi ze mną (tj bez tej śmiesznej protekcjonalności) ludzi, którzy mają odmienne poglady. Traktować ich na równi oznacza dyskutować z nimi, umieć dowieść swoich poglądów, a nie ich "utulać" jakby byli niczym więcej jak spragnionymi pieszczoty zwierzętami.