Widok
Składniki na 3 spody do pizzy (każdy o średnicy 30 cm):
* 1 łyżka suchych drożdży lub 25 g świeżych
* 1,5 szklanki ciepłej wody
* 3,5 szklanki mąki
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* 1,5 łyżeczki soli
Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 5 - 10 minut (jeśli używacie drożdży świeżych, najpierw zrobić rozczyn). Mąkę
przesiać, zrobić w niej zagłębienie, do którego wlać drożdże, oliwę, dodać 1,5 łyżeczki soli. Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 3 równe części. Uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi.
Na spód wyłożyć nasze ulubione dodatki, piec około 15 - 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (260ºC), choć ja zazwyczaj piekę krócej. Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia.
Podawać gorącą :)
Polecam to ciasto sprawdzone i smakuje jak z pizzeri. Pieke pizze w nizszej temperaturze ale troche dluzej. Ciasta jest akurat na kwadratowa blache z piekarnika :)
* 1 łyżka suchych drożdży lub 25 g świeżych
* 1,5 szklanki ciepłej wody
* 3,5 szklanki mąki
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* 1,5 łyżeczki soli
Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 5 - 10 minut (jeśli używacie drożdży świeżych, najpierw zrobić rozczyn). Mąkę
przesiać, zrobić w niej zagłębienie, do którego wlać drożdże, oliwę, dodać 1,5 łyżeczki soli. Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 3 równe części. Uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi.
Na spód wyłożyć nasze ulubione dodatki, piec około 15 - 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (260ºC), choć ja zazwyczaj piekę krócej. Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia.
Podawać gorącą :)
Polecam to ciasto sprawdzone i smakuje jak z pizzeri. Pieke pizze w nizszej temperaturze ale troche dluzej. Ciasta jest akurat na kwadratowa blache z piekarnika :)