Widok
A ja mam przepis na sałatkę z łososia surowego ale podam bo jest pyszna:)
Dzwonek z łososia gotujemy w osolonej wodzie (sporo bo ryba wciąga) plus ziele i listek.
Po ugotowaniu na miękko (ok 20-30 min) "szarpiemy" palcami mięsko na kawałeczki najlepiej na płaskim talerzu,całośc zakrywamy konserwowym ogórkiem pokrojonym w kosteczkę to zaś polewamy sosem - majonez,jogurt naturalny,pieprz,sól i duużo najlepiej świeżego koperku.
Naprawdę palce lizac.
Dzwonek z łososia gotujemy w osolonej wodzie (sporo bo ryba wciąga) plus ziele i listek.
Po ugotowaniu na miękko (ok 20-30 min) "szarpiemy" palcami mięsko na kawałeczki najlepiej na płaskim talerzu,całośc zakrywamy konserwowym ogórkiem pokrojonym w kosteczkę to zaś polewamy sosem - majonez,jogurt naturalny,pieprz,sól i duużo najlepiej świeżego koperku.
Naprawdę palce lizac.
No to proszę:
Łosoś z serkiem maskarpone.Łososia porwać na kawałeczki,podsmazyć jakieś 5-7 minut,dodać serek maskarpone. Przyprawić wedle uznania,ja daję pieprz,sól i dużżżżooo koperku bądź natki pietruszki.
Gotowym sosem polać makron.Polecam!!!
Z łososia robię jeszcze jako przekąskę na krakersach. Krakersy(słone) smaruję kremem chrzanowym,kładę lososia wędzonego i gałązkę koperku.Można to również zrobić na placuszkach ziemnaczanych ale nie zawsze mi się chce smazyc palcuchy!!!
Łosoś z serkiem maskarpone.Łososia porwać na kawałeczki,podsmazyć jakieś 5-7 minut,dodać serek maskarpone. Przyprawić wedle uznania,ja daję pieprz,sól i dużżżżooo koperku bądź natki pietruszki.
Gotowym sosem polać makron.Polecam!!!
Z łososia robię jeszcze jako przekąskę na krakersach. Krakersy(słone) smaruję kremem chrzanowym,kładę lososia wędzonego i gałązkę koperku.Można to również zrobić na placuszkach ziemnaczanych ale nie zawsze mi się chce smazyc palcuchy!!!
A i jeszcze Pappardelle z łososiem wędzonym i rukolą:
200 g makaronu Pappardelle (lub tagiatelle)
150 ml śmietanki kremówki starta skórka z 1/2 cytryny (tylko żółta część skórki)
90 g wędzonego łososia, pokrojonego w paski
duża garść rukoli, opłukanej i bez twardych łodyżek
sól i świeżo zmielony czarny pieprz (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Zagotować osoloną wodę, dodać makaron i ugotować go al dente. Odcedzić, zachowując około 1/3 szklanki wody, w którym gotował się makaron. Makaron włożyć z powrotem do garnka i ustawić go na wolnym ogniu.
Dodać śmietankę kremówkę, skórkę z cytryny oraz kilka łyżek wody, w której gotował się makaron. Wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać łososia oraz rukolę, wymieszać i ewentualnie dodać więcej wody gdyby sos był za gęsty*. Doprawić ewentualnie solą (uwaga, łosoś wędzony jest słony) oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zaraz podawać.
200 g makaronu Pappardelle (lub tagiatelle)
150 ml śmietanki kremówki starta skórka z 1/2 cytryny (tylko żółta część skórki)
90 g wędzonego łososia, pokrojonego w paski
duża garść rukoli, opłukanej i bez twardych łodyżek
sól i świeżo zmielony czarny pieprz (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Zagotować osoloną wodę, dodać makaron i ugotować go al dente. Odcedzić, zachowując około 1/3 szklanki wody, w którym gotował się makaron. Makaron włożyć z powrotem do garnka i ustawić go na wolnym ogniu.
Dodać śmietankę kremówkę, skórkę z cytryny oraz kilka łyżek wody, w której gotował się makaron. Wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać łososia oraz rukolę, wymieszać i ewentualnie dodać więcej wody gdyby sos był za gęsty*. Doprawić ewentualnie solą (uwaga, łosoś wędzony jest słony) oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zaraz podawać.
ammama przepis na tatar z łososia:
Składniki:
100 g wędzonego łososia
1 cebula
2 korniszony
oliwa
łyżka drobno posiekanych ziół (koperek, pietruszka, oregano)
łyżka odsączonych kaparów
Łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulkę i półtora korniszona pokroić w kostkę. Łososia rozdrobnić. Z przygotowanych kaparów odłożyć dwie sztuki, a resztę zmiksować z przygotowanymi składnikami. Dodać oliwę i sok z cytryny. Delikatnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem ozdobić plasterkami korniszona, kaparami i ziołami. Podawać z białym pieczywem i odorbiną sosu majonezowego.
Ten przepis na tatar z łososia naprawdę mogę polecić.
Oooo,może jutro zrobię?Zjadłabym:)
Składniki:
100 g wędzonego łososia
1 cebula
2 korniszony
oliwa
łyżka drobno posiekanych ziół (koperek, pietruszka, oregano)
łyżka odsączonych kaparów
Łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulkę i półtora korniszona pokroić w kostkę. Łososia rozdrobnić. Z przygotowanych kaparów odłożyć dwie sztuki, a resztę zmiksować z przygotowanymi składnikami. Dodać oliwę i sok z cytryny. Delikatnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem ozdobić plasterkami korniszona, kaparami i ziołami. Podawać z białym pieczywem i odorbiną sosu majonezowego.
Ten przepis na tatar z łososia naprawdę mogę polecić.
Oooo,może jutro zrobię?Zjadłabym:)
Ewcia jak kupuję dwa opakowania,czasami jedno. Zależy jakie duże są.
Tam średnio jest po 4-5 płatów łososia wędzonego i to wystarcza,jeden serek maskarpone i przyprawy,ale to już jak lubisz.
Jeżeli sosik z serka będzie dla Was za gęsty można dodać trochę śmietany 12%.
Koniecznie koperek,on nadaje smak.
Tam średnio jest po 4-5 płatów łososia wędzonego i to wystarcza,jeden serek maskarpone i przyprawy,ale to już jak lubisz.
Jeżeli sosik z serka będzie dla Was za gęsty można dodać trochę śmietany 12%.
Koniecznie koperek,on nadaje smak.
Roladki z łososia wędzonego:
Placek tortilli posmarować serkiem typu almette (naturalnym), na to trochę wędzonego łososia w plastrach, skropić sokiem z cytryny, posypać posiekanym koperkiem. Zwinąć w rulon, kroić w skośne plastry szerokości ok. 2 cm.
Łatwe, szybkie, wydajne i co najważniejsze- pyyyszne.
Smacznego :)
Placek tortilli posmarować serkiem typu almette (naturalnym), na to trochę wędzonego łososia w plastrach, skropić sokiem z cytryny, posypać posiekanym koperkiem. Zwinąć w rulon, kroić w skośne plastry szerokości ok. 2 cm.
Łatwe, szybkie, wydajne i co najważniejsze- pyyyszne.
Smacznego :)