Widok
Amamaa proponuję kupić piernik kętrzyński- super ciacho wychodzi : miękkie i puszyste:) Wiem , że nie każdy lubi robić ciasto z paczki, ale wychodzi jak domowe i przede wszystkim masz pewność, że wyjdzie:D

Uploaded with ImageShack.us
PS. A ja chcę zrobić pierniczki może ktoś ma przepis?:)

Uploaded with ImageShack.us
PS. A ja chcę zrobić pierniczki może ktoś ma przepis?:)
piernik:)
Składniki:
• 3 szklanki mąki pszennej
• 1 szklanka cukru
• 2 łyżki kakao
• 1 opakowanie przypraw do piernika
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• 3 jaja
• 1 szklanka mleka
• 1 szklanka powideł śliwkowych
• 0,5 szklanki miodu
• 3/4 szklanki oleju
Sposób przygotowania:
Wymieszać mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę. Dodać same żółtka jaj, mleko, powidła, miód, olej. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić i delikatnie połączyć z powstałą masą. Przełożyć do wysmarowanej masłem foremki. PIec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
jeszcze go co prawda nie robiłam, ale jutro biore sie za niego....moze ktos jeszcze podzieli sie przepisem...
Składniki:
• 3 szklanki mąki pszennej
• 1 szklanka cukru
• 2 łyżki kakao
• 1 opakowanie przypraw do piernika
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• 3 jaja
• 1 szklanka mleka
• 1 szklanka powideł śliwkowych
• 0,5 szklanki miodu
• 3/4 szklanki oleju
Sposób przygotowania:
Wymieszać mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę. Dodać same żółtka jaj, mleko, powidła, miód, olej. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić i delikatnie połączyć z powstałą masą. Przełożyć do wysmarowanej masłem foremki. PIec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
jeszcze go co prawda nie robiłam, ale jutro biore sie za niego....moze ktos jeszcze podzieli sie przepisem...
Kętrzyński is the best! sama tylko taki robię, dodatkowo wrzucam do środka orzechy włoskie - dziewczyny bajka! :) na wierzch polewa koniecznie z czekolady i dekoracja :)
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
Ciasto marchewkowe smakuje ja piernik
- 2 jaja
- 200 g cukru brązowego może być normalny
- 150 ml olej
- 200 g drobno startej marchewki
- 50 g orzechów włoskich
- 75 g drobno pokrojonego ananasa
- 50 g wiórków kokosowych
- 200 g maki
- po 1 łyżeczce: cynamonu, soli, sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
- 400 g cukru pudru
- 100 g serka kremowego
- 50 g masła
Ja ta polewę dawałam tylko do przełożenia ciasta fajnie ta masa pasuje, a polewałam zwykłą polewa czekoladowa, wg przepisu masa ta i do środka i tez jako polewa.
Jaja ubić do podwojenia objętości, dodając cukier dalej ubijać aż masa będzie puszysta, dalej dodaje powoli olej, potem marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki i delikatnie mieszam.
Dodaje następnie make, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sol kiedy wszystko się połączy przekładam do blachy piec ok 1 godz. w temp. 150 stopni
przepis jest na foremkę 21x21 cm
- 2 jaja
- 200 g cukru brązowego może być normalny
- 150 ml olej
- 200 g drobno startej marchewki
- 50 g orzechów włoskich
- 75 g drobno pokrojonego ananasa
- 50 g wiórków kokosowych
- 200 g maki
- po 1 łyżeczce: cynamonu, soli, sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
- 400 g cukru pudru
- 100 g serka kremowego
- 50 g masła
Ja ta polewę dawałam tylko do przełożenia ciasta fajnie ta masa pasuje, a polewałam zwykłą polewa czekoladowa, wg przepisu masa ta i do środka i tez jako polewa.
Jaja ubić do podwojenia objętości, dodając cukier dalej ubijać aż masa będzie puszysta, dalej dodaje powoli olej, potem marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki i delikatnie mieszam.
Dodaje następnie make, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sol kiedy wszystko się połączy przekładam do blachy piec ok 1 godz. w temp. 150 stopni
przepis jest na foremkę 21x21 cm
heheeh a ja dziś zrobiłam kętrzyński właśnie i jutro go koleżankom zaserwuję :>
Moja mama od lat tylko taki robi i ja też poszłam w jej ślady- jedyna rzecz z paczki u mnie w domu, ale waaaaaaaarta tego:))))
Moja mama od lat tylko taki robi i ja też poszłam w jej ślady- jedyna rzecz z paczki u mnie w domu, ale waaaaaaaarta tego:))))
no ja go czasem mogę kupić w Carfourze na witawie, a kilka mies.temu dostałam w kauflandzie na Grabówku. W Bomi mają niemal wszytsko wiec może i tam, choć nie szukałam:>
Piernik świąteczny - http://www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=534 .
Naprawdę polecam.
Naprawdę polecam.