Widok

prawa rowerzystów

Rowery Temat dostępny też na forum:
kto wie, jakie prawa mają rowerzyści do poruszania się po drogach? takie same jak każdy użytkownik drogi? gdzie to znaleźć? czy trenujący kolarze (wiem, że muszą trenować) mogą zająć całą szerokość pasa jezdni jeśli nie biorą udziału w zorganizowanym wyścigu? i co jeśli wzdłuż drogi jest ścieżka rowerowa?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7
Ustawa Prawo o Ruchu Drogowym + rozporządzenie o znakach i sygnałach drogowych.

Oprócz praw są też obowiązki i zdrowy rozsądek. Gdy zabraknie tego ostatniego można mieć napis na nagrobku "Tutaj leży ten, który miał pierwszeństwo".
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ustawę i rozporządzenia do niej znajdziesz na przykład tu: http://skorowidz.rcl.gov.pl/Haslo1-6606.php
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Rok temu weszły przepisy zezwalające na jazdę rowerzystów obok siebie o ile nie utrudniają ruchu innym (droga o dużym natężeniu ruchu). Sam osobiście nie widzę różnicy między wyprzedzaniem grupy kolarzy a malucha.
Jeżeli jest droga dla rowerów to można z niej nie korzystać w momencie, w którym droga ta prowadzi w innym kierunku niż ten, w którym potrzebuje jechać rowerzysta.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
"Jeżeli jest droga dla rowerów to można z niej nie korzystać w momencie, w którym droga ta prowadzi w innym kierunku niż ten, w którym potrzebuje jechać rowerzysta."
Dawno się tak nie uśmiałem:-)
Podaj proszę podstawę prawną tego co napisałeś/aś
P.S.
U mnie w bloku nie korzystam np. z windy,bo jeździ w innych kierunkach(w piątkowe i sobotnie wieczory dla niektórych nawet skręca)niż ja potrzebuje.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 12
podstawa prawna znajduje się we wspomnianej już ustawie Prawo o ruchu drogowym. Dla leniwych: Art. 33 ust 1 (w brzmieniu po zmianach z 1/04/2011)

Zamiast się śmiać, może wypadałoby w końcu poznać podstawowe przepisy dotyczące ruchu drogowego?

pozdr
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3
Tak jak zostało to napisane, przepisów należy szukać w PORDie. Najlepiej na stronie sejmu, trzeba patrzeć na tekst ujednolicony:
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19970980602

A jeżeli chodzi o zajmowanie pasa to rowerzystę w tym względzie obowiązuje ten sam przepis co innych uczestników: Art. 16 pkt 4:

"Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa."

Czyli rowerzysta też ma prawo do omijania dziur i jeżeli jest taka potrzeba jazdy środkiem pasa. Wyprzedzający ma obowiązek zachować 1m odstępu od rowerzysty więc jeżeli jezdnia ma 2 pasy w tym samym kierunku nie ma możliwości wyprzedzenia rowerzysty bez zmiany pasa, więc IMHO nie ma różnicy czy jedzie on środkiem czy brzegiem jezdni.

Niestety u nas kierowcy notorycznie nie zachowują bezpiecznego dystansu i jeżdżenie środkiem pasa wymusza na kierowcach zmianę pasa i tym samym bezpieczne wyprzedzenie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
"Dopuszcza się wyjątkowo jazdę po jezdni kierującego rowerem obok innego roweru lub motoroweru, jeżeli nie utrudnia to poruszania się innym uczestnikom ruchu albo w inny sposób nie zagraża bezpieczeństwu ruchu drogowego."

Czyli można sobie tak jeździć po ul. Kolberga w Sopocie, ale na Świętojańskiej w Gdyni raczej nie dozwolone.
jak nie bedę w ogóle zmieniał kierunku , tylko stoję na drodze to przepis też jest ważny .
W Polsce, będąc rowerzystą, na pierwszym miejscu stawiaj rozsądek.
Na drugim miejscu rozporządzenie o znakach.
Na końcu bierz pod uwagę polskie prawo.

A wszystko to ze względu na polską mentalność ;)

Lets hate now....
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dziękuję za odpowiedzi
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Po sobotnich wydarzeniach uznaję, że rowerzyści nie mają żadnych praw. Co za dużo, to niezdrowo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7
A co takiego wydarzyło się w sobotę ?

ps: to czy coś uznajesz czy nie nie zmienia stanu prawnego.
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
W sobotę rano (o 7) poszliśmy z żoną i naszą mopsiczką na spacer do lasu niedaleko Źródła Marii. Rowerowy idiota, pędząc jak szalony potrącił pieska i jeszcze nam naubliżał. Wiesz, że niezbyt darzę sympatią rowerzystów ale teraz to już mam do nich szczerą awersję - w szczególności do tych "wyczynowców" w damskich leginsach.

p.s. wiem, że nie zmienia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6
Dzięki. Już sobie doczytałem w innym wątku.

Stanisław Lem
"Wiesz, że niezbyt darzę sympatią rowerzystów..."

Hal a kogo oprócz członków PO Ty darzysz sympatią? ;)

Stanisław Lem
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mam zrobić listę? o_O
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
-nie mierz wszyskich jedna miara...
(pieszy,rowerzysta,kierowca)

..."podłość ludzka nie zna granic"...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie mierzę. Ale jakoś co raz więcej tych drogowych bękartów, niż normalnych rowerzystów.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Inne tematy z forum Motoryzacja

Hak do przyczepy - jaki koszt? (8 odpowiedzi)

Witam, czy ktoś się orientuje ile może kosztować montaż haka do przyczepy w Skodzie Fabii Combi?

montaz haka (3 odpowiedzi)

gdzie zamontuje w rozsądnej cenie hak do osobówki hak dedykowany

Legalizacja butli LPG na kolejne 10 lat - gdzie? (16 odpowiedzi)

Skończyła mi sie wazność butli, niedługo auto musi jechać na przegląd a nie dostane pieczątki bez...

do góry