Widok

prezent na ślub - nie kasa?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam, wiem że temat wałkowany tu i na weselniku milion razy, ale może ktoś ma jakiś super nowy pomysł? W sobotę ślub mojej kuzynki, bliskiej, ale z różnych przyczyn nie idziemy na wesele, tylko na ślub. Oczywiście w zaproszeniu był wierszyk o kasie, którego bardzo nie lubię, bo to dla mnie narzucanie czegoś. Nie lubię podejścia wszystkich młodych par typu 150 zł za talerzyk więc tyle od osoby w kopercie powinno się znaleźć... Tak więc szukam > wiem że bardzo szybko;) pomysłu na jakiś inspirujący prezent, może bardziej wymyślny niż zastawa z ikei (za bony:))) Dodatkowo ich córeczka ma tego dnia urodziny, więc może coś takiego dla wszystkich razem? Myślałam nad zestawem ręczników z wyszywanymi imionami, ale zestawy są po 2 albo 4, a ich jest "tylko" 3, a nie wiem gdzie ew. zrobić to na miejscu? Pomóżcie kobietki, może niedawno brałyście slub i dostałyście coś naprawdę fajnego? Dodam, że młodzi mają już mieszkanie, urządzone, więc prezenty typu obraz czy żelazko odpadają:) aha - chciałabym wydać jakieś 300 zł
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
a ja kiedyś mimo, ze młodzi chcieli kasę dałam im pościel i kasę bo wiedziałam, że jak dam tylko kasę to i tak przepuszczą na duperele a tak pościel wiem, ze używają i się nie powtórzyło bo jednak 90% dała tylko kasę.
a my dostalismy też na ślub fajnie zapakowana kasę taki tort z papieru toaletowego i w rolkach powkładane po 50zł super to wyglądało a w pierwszym momencie nie wiedziałam co to:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Agucha rozwala mnie twoje rozumowanie - my poprosilismy gosci o pieniadze poniewaz wiedzielismy ze zaraz bedziemy uzadzac mieszkanie a jakbym miala kazdemu z gosci tlumaczyc co mi sie podoba a co i jeszcze pilnowac aby prezenty sie nie zdublowaly to chyba bym oglupiala.
Za wesele placili nasi rodzice i nie interesowalo nas czy sie zwroci czy nie ale po podliczeniu wszystkich prezentow to moze w polowie by nam sie zwrocilo --> a wcale nie mialam wesela w 4* hotelu czy kiecki za kilka tysiakow.
Niedlugo idziemy na wesele do moich znajomych i pierwsze o co sie spytalam to jaki sobie zycza prezen i wcale nie czuje sie zle ze tez wola gotowke. do tego pewnie dorzucimy kwiaty i bedzie git :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
A odpowiadajac na pytanie autorce watku to tak jak pisala jedna z dziewczyn: bardzo mi sie podobaja eleganckie kosze piknikowe :)
To wcale nie jest tak, że młodzi proszą o kasę, żeby impreza się zwróciła! zresztą nie zwraca się i nie prawdą jest to co ktoś wyżej napisał że "talerzyk" kosztuje 150/osobę, bo do tego dochodzi alkohol, napoje i ciasto czyli u nas było prawie 270/osobę.

Prawda jest taka, ze każdy idąc na wesele chce przynieść jakiś prezent. Kiedyś (tak opowiadają rodzice) miała to być cała wyprawka i dziadkowie robili za "listę prezentów"- rodzice dostali wszystko od ręczników i pościeli po żelazko. Dzisiaj dostęp do ręczników czy żelazek jest łatwiejszy, nie kupuje się żelazka "bo rzucili", a ręcznki wybiera się pod kolor łazienki.

Dla mnie proszenie o pieniądze jest jak najbardziej na miejscu-jednym się podoba zapach pomarańczy, a innym jak im skarpetki smierdzą, my mamy "piękny" komplet sztućców-stoi w piwnicy bo do naszych suroowych, ikeowych talerzy nie pasują łyżki z kwiatami. I szczerze-mam trochę żal do tych gości bo wydali kupę kasy na te sztućce (mocno firmowe, zresztą-z ciekawości wygooglałam cenę:D), gdyby dali nam kasę wydalibyśmy ją znacznie lepiej-na coś co używamy, a nie na zapychanie piwnicy. I cały czas się zastanawiać czy by tego nei sprzedać-skoro i tak nie będziemy używać.

I jeszcze dodam, że dla mnie szczytem chamstwa i wyrachowania jest nie pójście na wesele jeśli młodzi oczekują pieniędzy-bo to najważniejszy dla nich dzień i chcieli go spędzić z wybraną grupą osób.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
jestem pod wrażeniem ....

szokuje mnie Wasze spojrzenie na wesela ....
nie czytałam od początku, więc może się powtórzę :)
za dwa tygodnie idziemy na wesele i też zdecydowałąm się kupić prezent, dokładnie 310zł
kupiłam komplet sztućców do deseru z Gerlacha na 12 osób, łyżeczki i widelczyki, babka na świętojańskiej w Gdyni fajnie mi skompletowała
Cissus zgadzam się w całej rozciągłości :) Ale i tak nikt tego nie wygra - bedą zwolennicy i przeciwnicy ...
Cissus świetny pomysł mieli Wasi goście na podarowanie pieniędzy :)
I też się podpisuję pod Twoją wypowiedzią :P

Co do prezentu to może faktycznie jakiś karnet do spa lub piękny album na zdjęcia np. Chyba nie uszczęśliwiałabym "Młodych" na siłę sprzętem domowym czy bibelotami...
Chyba jednak bezpieczniej dać kasę... Nigdy bym nie zamieściła takiego wierszyka, ale sami dajemy pieniądze i nasi goście też byli domyślni...

Bo jak ktos zajmuje się tylko liczeniem i poszuka dobrze w necie, to np. komplet sztućców Gerlacha znajdzie za połowę ceny ze sklepu ze Swiętojańskiej ;)
jeżeli chodzio wyszywanie na miejscu szlafroka czy ręcznika z imieniem to w Auchanie robia na miejscu
wiem że tam sie płaci 1,50zł za literke plusz ręcznik lub szlafrok
mi tez sie podoba taki prezent
spoko Agatha, jeżeli znajdziesz mi taki sam komplet sztućców w necie za 150 zł, to ja chętnie kupię jeszcze jeden, przyda mi się - sorry, ale najpierw sprawdź, potem wypisuj
Nie wiem, czy ten sam, ale mam sztućce Gerlacha kupione w hurtowni Szczepan za nieco więcej niż połowa ceny w normalnych sklepach. Kilkudziesięcioczęściowy zestaw kosztował nieco ponad 3 stówy... Na Allegro w tym czasie było kilka podobnych propozycji...
My od kogos nie wiem od kogo bo prezent nie byl podpisany dostalismy taka skrzneczke z otwieraczami do wina, 6 kieliszkow i butelke wina raczej z gornej polki - wszystko razem zapakowane
widzisz, ja sprawdziłąm ceny na Allegro i różniły się o dokładnie 50zł, co licząc z przesyłką byłoby w zasadzie nieopłacalne, co do Szczepana, to jechać do Gdańska po prezent za 300 też dla mnie mija się z celem

ten zestaw, który kupiłam jest satynowy najdroższy z kolekcji i cały komplet na 12 osób na Allegro kosztuje ok. 1000zł, ale to już nie byłby prezent na moją kieszeń :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jeszcze taka mała historyjka w temacie:

Dostałam kiedyś od moich przyjaciół X i Y (nie na ślub! Okazja była inna!) zestaw ręczników. Porządnych, ładnych, zapakowanych w plastikowe pudełko - duży ręcznik, mały ręcznik i myjka. Nie otwierałam plastikowego pudełka przy nich, zrobiłam to później, kiedy już byłam sama w domu. I ku mojemu wielkiemu zdziwieniu w myjce znalazłam kopertę, a w kopercie kartkę ślubną, z życzeniami: "Kochani X i Y, w waszym wielkim dniu wiele szczęścia życzy ciocia Z".

Ręczniki na szczęście nie były przez ciocię dla nich spersonalizowane ;-) Niestety, ciocia do koperty nie włożyła też kasy, słowo daję, nie wiem czy bym im oddała ;-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Cissus - dooobreeee:):):)
To ja jeszcze dodam, że dostaliśmy w prezencie od koleżanki na slub właśnie całkiem fajny mikser (taki do koktajli, z dzbankiem), na początku się ucieszyłam bo nie mieliśmy, jakieś 2 miesiące po ślubie dowiedziałam się że ta koleżanka była bardzo zdegustowana że prosimy o kasę, opowiadała znajomym o nas jakieś różne rzeczy(że jak to tak można itp), "buntowała" ich żeby też prezent kupili ("żebyśmy na gościach nie zarabiali"). Jak ja się o tym dowiedziałam to zrobiło mi się niesamowicie przykro i skończyło się tym, że prezent oddałam jakiejś potrzebującej forumce. Dla mnie to był prezent z łaski, na siłę i wcale nie miałam radości z używania go.
Cissus mega historia - też bym nie oddał kasy :P:P
hhehehe Cissus nie oddalabym kasy a kolezance bym powiedziala by podziekowala cioci zosi za prezent ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
A my dostalismy zestaw walizek podróżnych. Super fajny komplet 3 walizek małej, sredniej i duzej :-) i w najmiejszej były do kompletu 2 kosmetyczki :-)
Uwazam że prezen super praktyczny i do użytku na lata :-)

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry