Widok
problem z karmieniem-pomocy
DZiewczyny cycki mam pełne aż sie ulewają, a mała nie może złapać sutka, szybko się denerwuje zaczyna płakać i wtedy już wogle nie zaciąga. Sutki mam dosyć płaskie, może to przez to.Jest jakiś sposób?Ja karmie ją na leżaco na boczku-tak nam najwygodniej.Pomóżcie prosze
Wczoraj aż się popłakałam razem z nią.Bo tak chciała tej piersi a złapać nie mogła.Straszne to jest, mama już idzie po te nakładdki na sutki może będzie jej łatwiej
jeśli bardzo duże piersi to karmienie spod pachy jest dobre w takim przypadku
zadzwoń do poradni laktacyjnej na Zaspie babeczki są tam rewelacyjne
ja miałam kłopot z pokarmem po porodzie i dzięki ich pomocy wszystko wróciło do normy
tel: 58 768 44 55 poradnia czynna pn-pt 15:00-18:00
a rejestracja pn-pt 11:00-12:00
zadzwoń do poradni laktacyjnej na Zaspie babeczki są tam rewelacyjne
ja miałam kłopot z pokarmem po porodzie i dzięki ich pomocy wszystko wróciło do normy
tel: 58 768 44 55 poradnia czynna pn-pt 15:00-18:00
a rejestracja pn-pt 11:00-12:00
Zuzka u mnie był ten sam problem. Płaskie sutki i młody nie mógł ich uchwycić. Babeczka od laktacji od razu polecila mi te kapturki (Aventa). Najpierw troche trwało zanim zaskoczył ze ssaniem, ale teraz jest już super. Mały mlekopijca ssie że hej ;))))
W szpitalu musiałam go budzić bo spał czasami po 5-6 godzin. A teraz budzi sie już sam co 2-3 godzinki, czasami co godzinę i od razu domaga się cyca ;))) Czasami troche boli w tych kapturkach,ale wolę żeby troche pobolało mnie przy karmieniu niż żeby eksplodowały mi piersi od nadmiaru pokarmu...no i dziś jadę po laktator.
W szpitalu musiałam go budzić bo spał czasami po 5-6 godzin. A teraz budzi sie już sam co 2-3 godzinki, czasami co godzinę i od razu domaga się cyca ;))) Czasami troche boli w tych kapturkach,ale wolę żeby troche pobolało mnie przy karmieniu niż żeby eksplodowały mi piersi od nadmiaru pokarmu...no i dziś jadę po laktator.
jescze mozesz masować sutki przed podaniem no i odessać troszke mleka - wtedy bedzie lepiej je złapać małej
POWODZENIA
NIE PODDAWAJ SIE I NIE DENERWUJ, bo zdenerwowanie mamy wyczuwa dziecko
POWODZENIA
NIE PODDAWAJ SIE I NIE DENERWUJ, bo zdenerwowanie mamy wyczuwa dziecko
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.com

Ja tez mialam z moim malym problem ze nie chcial za nic zalapac piersi.4 dni walki w szpitalu i nic.Pokarm pojawil sie jak wrocilam do domu ale z malym dalej to samo,ryczal jak nic.Troche poodciagalam i mu podawalam.Potem sie wkurzylam i przeszlam na butle.A pokarmu i tak mialam malo bo sciagalam raptem po 30ml.Po kilku dniach od zaprzestania sciagania pokarm sam zanikl.
Ja już tak walczę 3 tygodnie :-(. Mała nie wie o co chodzi jak cycka widzi. Kupiłam nakładki Avent- te mniejsze i próbujemy od 10 dni ale niestety Julka się nie najada i później i tak dostaje butlę. Dzisiaj prywatnie zamówiłam położną, która bardzo pomogła mojej przyjaciółce. Zobaczymy co ona powie. Na dodatek mam strasznie obolałe brodawki i zapalenie jednej piersi.....
Czemu my się tak męczymy?? Facet tylko zrobi i już a my bidulki....rodzenie, karmienie.......to jest ta sprawiedliwość...........
Czemu my się tak męczymy?? Facet tylko zrobi i już a my bidulki....rodzenie, karmienie.......to jest ta sprawiedliwość...........
mops napisał(a):
> hmm a ja biedna sie zastanawiam czy ja bede wogule mogla karmic
> swoja dzidzie piersia gdyz hmm niestety sa bardfzo male i nie
> wiem czy tam sie cokolwiek zmiesci ;(
od wielkości piersi nie zalezy ilośc mleka - powiekszają sie w ciazy i w pierwszych tygodniach po porodzie a ilość mleka wytwarza sie proporcjonalnie do tego ile maluszek wypija
A co do przygotowania wczesniejszego brodawek - robi sie delikatne masarze i sie troszke podobno wyciagają ( pisze podobno, bo ja tego problemu nie miałam)
> hmm a ja biedna sie zastanawiam czy ja bede wogule mogla karmic
> swoja dzidzie piersia gdyz hmm niestety sa bardfzo male i nie
> wiem czy tam sie cokolwiek zmiesci ;(
od wielkości piersi nie zalezy ilośc mleka - powiekszają sie w ciazy i w pierwszych tygodniach po porodzie a ilość mleka wytwarza sie proporcjonalnie do tego ile maluszek wypija
A co do przygotowania wczesniejszego brodawek - robi sie delikatne masarze i sie troszke podobno wyciagają ( pisze podobno, bo ja tego problemu nie miałam)
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.com

Ja się zaparłam i chce tylko cyca.Na razie są problemy ale jest coraz lepjej.Mam nadzieje, że kruszynka się nauczy
zuzka85 napisał(a):
> Ja się zaparłam i chce tylko cyca.Na razie są problemy ale jest
> coraz lepjej.Mam nadzieje, że kruszynka się nauczy
>
>
nauczy się nauczy - a uim wiecej /czesciej bedzie ciagąc to wiecej mleka sie naprodukuje a cuce się przyzwyczają
mój mały w pierwszych tygodniach przy cycu był po kilka/kilkanaciegodzin dziennie
sama zauwazyłąm ze na pocz. malko płynie maleńką strużka,a jaksie wszytkojuz "wyrobi" to jest coraz wieksza i maluch szybciej sie najada
> Ja się zaparłam i chce tylko cyca.Na razie są problemy ale jest
> coraz lepjej.Mam nadzieje, że kruszynka się nauczy
>
>
nauczy się nauczy - a uim wiecej /czesciej bedzie ciagąc to wiecej mleka sie naprodukuje a cuce się przyzwyczają
mój mały w pierwszych tygodniach przy cycu był po kilka/kilkanaciegodzin dziennie
sama zauwazyłąm ze na pocz. malko płynie maleńką strużka,a jaksie wszytkojuz "wyrobi" to jest coraz wieksza i maluch szybciej sie najada

oczywiscie ze nie decyduje wielkość biustu :)
ja amm małe akarmię juz rok i 8 m-cy :)
przy karmieniu musisz pić tez duzo wody - min. 2 litry oraz herbatki wspomagajace produkję pokarmu - ja polecam z hippa
najwazniejsze jest jednak samozaparcie i cierpliwość
ja amm małe akarmię juz rok i 8 m-cy :)
przy karmieniu musisz pić tez duzo wody - min. 2 litry oraz herbatki wspomagajace produkję pokarmu - ja polecam z hippa
najwazniejsze jest jednak samozaparcie i cierpliwość

RoDka napisał(a):
> ile pokarmu udaje wam sie sciągnąć laktatorem jednorazowo. bo u
> mnie z dwóch piersi wychodzi 50 ml, to troszke mało wg mnie
>
>
jak odciagałam to wychodziło z jednej około 125 - wiecej juznie próbowałam
a tak długo karmię, bo mały jest alergikiem i uwaam ze zadne inne mleko sztuczne ( te dla maluchów ze skazą białkoą) nie da tyle co moje, choć powiem ze trudno jest bo muszę miec również jak mały dietę bezmleczną Ale czego sęnie robi dla dziecka....
> ile pokarmu udaje wam sie sciągnąć laktatorem jednorazowo. bo u
> mnie z dwóch piersi wychodzi 50 ml, to troszke mało wg mnie
>
>
jak odciagałam to wychodziło z jednej około 125 - wiecej juznie próbowałam
a tak długo karmię, bo mały jest alergikiem i uwaam ze zadne inne mleko sztuczne ( te dla maluchów ze skazą białkoą) nie da tyle co moje, choć powiem ze trudno jest bo muszę miec również jak mały dietę bezmleczną Ale czego sęnie robi dla dziecka....

wiper napisał(a):
> kurcze...wszystkie ściagacie pokarm???
>
> ja nawet laktatora nie mam, bo wydaje mi się zbędny
ja sciagałam tylko po to by nanim rozrobić kleik lub kaszkę małemu :)
ale to trwało kilka tyg. tylko, poźniej zaczał jesc nowe rzeczy nie na mleku
> kurcze...wszystkie ściagacie pokarm???
>
> ja nawet laktatora nie mam, bo wydaje mi się zbędny
ja sciagałam tylko po to by nanim rozrobić kleik lub kaszkę małemu :)
ale to trwało kilka tyg. tylko, poźniej zaczał jesc nowe rzeczy nie na mleku

ja też nie ściągam laktatorem, narazie wystarcza małej moja pierś, ale laktator służy mi do odciągania pokarmu jak zaczyna pobolewac piers od nadmiaru a mała tyle nie zjada, to odciagam aż poczuję ulgę, czasami tez sciągam na poczatku przed karmieniem jak mam za dużo i małej leci jak z kranu, żeby się nie krztusiła
dla mnie problemem jest ciągłe zalewanie mlekiem, ja nie mogę nic ubrac bo zalewa mnie non stop, wszystko przecieka
dla mnie problemem jest ciągłe zalewanie mlekiem, ja nie mogę nic ubrac bo zalewa mnie non stop, wszystko przecieka
ja23 napisał(a):
> perełko, ale jak ściągasz pokarm, to piers produkuje go jeszcze
> więcej, więc tak długo może Cię jeszcze zalewać :) Nie powinnaś
> ściągać, żeby się samo unormowało. :)
>
>
dokładnie ściagaj tylko do poczucia ulgi, aha i tez przed karmieniem nie za duzo ściągaj bo na pocz. jest laktoza,a w mleku które poźniej płynie wiecej subst. odzywczych - a jedne i drugie są dziecku potrzebne
> perełko, ale jak ściągasz pokarm, to piers produkuje go jeszcze
> więcej, więc tak długo może Cię jeszcze zalewać :) Nie powinnaś
> ściągać, żeby się samo unormowało. :)
>
>
dokładnie ściagaj tylko do poczucia ulgi, aha i tez przed karmieniem nie za duzo ściągaj bo na pocz. jest laktoza,a w mleku które poźniej płynie wiecej subst. odzywczych - a jedne i drugie są dziecku potrzebne

justi30 napisał(a):
> rok i 8 mcy?to baardzo dlugo.tak dlugo nie zamierzam nawet
> gdybym miala czym, bo po macierzynskim wracam do pracy.
>
>
pracując tez mozesz dawać dziecku swój pokarm - masz wtedy godzinę pracy mniej - wg ustawy - na dokarmianie dziecka,a mozesz go dawać rano, po powrocie z pracy i wieczorem...
> rok i 8 mcy?to baardzo dlugo.tak dlugo nie zamierzam nawet
> gdybym miala czym, bo po macierzynskim wracam do pracy.
>
>
pracując tez mozesz dawać dziecku swój pokarm - masz wtedy godzinę pracy mniej - wg ustawy - na dokarmianie dziecka,a mozesz go dawać rano, po powrocie z pracy i wieczorem...

no to super
dzielna mama i córeczka !!
dzielna mama i córeczka !!

Młody nie najada się sam z cycka, najpierw jest walka z jego energicznymi rączkami które wpycha sobie do buzi przy karmieniu, a jak już złapie pierś (przez kapturek oczywiście bo sutki mam płaskie) to possie chwilkę i zasypia. budze go ale on juz i tak nie reaguje i budzi sie co godzinę albo 45 minut. wiec ściągam i podaje mu z butli wtedy wiem że napewno zje no i śpi dłużej ok 2-3 godzinki
justi napewno bedziesz miała pokarm, ja tez sie martwiłam i zwlekałam z laktatorem. Musiałam biegać kupić juz następnego dnia po wyjściu ze szpitala tak mnie cycyki bolały.
Młody na poczatku zasypiał tylko na palec...teraz ma smoczka, do którego byłam nastawiona anty, ale dzieki niemu Młody spi w swoim łóżeczku i nie musze cała noc siedziec z palcem w jego buźce
Młody na poczatku zasypiał tylko na palec...teraz ma smoczka, do którego byłam nastawiona anty, ale dzieki niemu Młody spi w swoim łóżeczku i nie musze cała noc siedziec z palcem w jego buźce