Widok

problematyczna kupka...

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam do Was pytanie zanim wybiorę się do pediatry - wizyta w przyszłym tygodniu.

Moja córeczka od początku jest wyłącznie na moim mleku. Najada się. Zwykle zjada z jednej piersi, rzadko z dwóch. W dzień co 3-4 godziny czasem co 2. W noc jedna przerwa na karmienie między 2-4 w nocy.

Mam jednak od kilku dni problem- a raczej malutka. Zauważyłam w kupce spore ilości śluzu. Czasem rozciągliwego na ok.10cm, grubego.... :( Poza tym często robi zielone kupki. Przez ostatnie dwa dni tylko zielone. Dodam, że przyjmowałam elevit a on zawiera żelazo. W sobotę odstawiłam go i dziś już kupka jest troszkę żółta. Mała przyjmuje też wit.KiD. Od 3 dni podaję jej Sab-Simplex dwa razy przed snem (do dwóch karmień po 15 kropli za każdym razem). Po kąpieli wieczorem trochę płacze, jest rozżalona, trochę się pręży, "wygina".... przez ostatnie dwa dni próbowała puścić bączka i zrobić kupkę, aż ok. 21/22 jej sie udało - wtedy była bardzooo zadowolona, spokojna, zjadła i spała... Problem w tym, że te kupki były takie pieniste, "tryskające"/strzelające. Jak otworzyłam pieluszkę do zmiany, to poszła druga tura kupki, z siłą wodospadu - tak, że aż mi się oberwało....
Przepraszam, że tak ze szczegółami opisuję, ale może wtedy będzie bardziej "obrazowo" co jest grane.

W czym może tkwić problem tego śluzu, koloru i tryskania kupki????
Może mała nietoleruje nabiału? Ja mam nietolerancję laktozy i nie mogę pic mleka krowiego-więc to nie jest przyczyną. Z nabiału jem raz w tygodniu jajka, ser żółty, twarożek i masło. Masło od dwóch dni zastąpiłam margaryną roślinną flora.... Sama już nie wiem co to może być.

Z góry dziękuję za Wasze opinie
[url:]http://lilypie.com/">
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
moja droga ja moge Ci tylko powiedzieć tak.
Mój synek prawie zawsze miał zielone kupki jak brałam jakiś lek.Jak tylko kończyłam kuracje to ustępowały.Śluz też mi sie zdawało,że tak ma w kupkach ale nie taki jak ty opisujesz tylko troche i lekarka powiedziała,że to może być od choroby np.przeziębienia.Bo w sumie jak mały był przeziebiony to miał śluz.

To tyle napewno jeszcze jakaś mama barzdiej doświadczona coś podpowie.
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
to moze byc wieleeeeeeeee ... idz do lekarza; ja bym sie uparła i poszła w tym tygodniu na wizyte, jak to rota to dzieciak moze sie odwodnic - ale nie chce straszyc, ale pamietaj ze badania też trwają typu krew, mocz posiew, kupka posiw ... itp to kolejne dni zwłoki

moze tez byc inne gówna ... my przechodzilismy przez sluzowate kupy ponad miesiac i w szpitalu nas badano na prawo lewo od tylu od przodu z góry i z dołu
jak bedzie w tej kupie krew - natychmiast lekarz

test na odwodnienie: złap skóre na brzuszku z boku sciśnij delikatnie i puść jak skóra elestycznie wróci do swojego kształtu to ok jak nie to może zle spojrzałaś a może już powoli się odwadnia
dziecko apatyczne przelewa sie przez rece - pogotowie

co mozesz podawac co nie nie bede pisala bo ja nie lekarz - choć doświadczenie pewne mam

dawaj dziecku często cyca

walcz o wizyte u lekarza w tym tyg

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wg mnie to jest właśnie nietolerancja laktozy,miałam to samo, tryskające, pieniste, wodniste, wsiąkające w pieluchy kupy, i tez zaczeło sie nie od razu tylko po jakis 3 tyg, tez sie prężyła, było widac ze sie męczy, w koncu zamiast kupy ze śluzem szedł już sam śluz ( w nastepnym etapie moze sie pojawic nawet krew)

przeszło jak podaliśmy bebion pepti

niestety to ze wyeliminujesz ze swojej diety nabiał nie bedzie sie przekładało na to ze w Twoim mleko nie będzie laktozy, bo własnie z laktozy mleko się składa
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
strzelające kupki są oznaką nietolerancji laktozy, ale zazwyczaj większość maluszków na początku tak ma, jest to związane z niedojrzałością przewodu pokarmowego a nie z typową nietolarenacją, z czasem powinno przejść chyba żeby nie przeszło to wtedy do pediatry, spokojnie możesz poczekać z tym do wizyty u lekarza
kolory kupek u malucha są zmienne jak kameleon więc tym też bym się nie przejmowała, jedynie ten śluz sama nie bardzo wiem co to może oznaczać bo moja córa akurat z tym problemu nie miała
sab simplex jest ok. stosowałam i po kilku dniach nie było już problemu z bączkami, zamienny bobotic i espumisan nie dawały takiego skutku
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
no ten śluz to tam nie powinno go być ...

śluz w małej ilości jest dopuszczalny, nawet w dużej ilości jest dopuszczalny jako wynik zmian w diecie malucha, w tym przypadku nie ma mowy o zmianie diety dziecka więc ten śluz może być niczym ale może być i oznaką alergii i bakterii w jelicie, raczej bym z tym poszła do lekarza, chyba że masz możliwość kontaktu telefonicznego z pediatrą bądź położną w przychodni, ja sobie zawsze dryndnę i wiem czy mam panikować czy mogę odpuścić :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dodam, ze kupki sa takie pieniste czesto i strasznie kwasno pachna...
tym się nie przejmuj, to jest jak najbardziej normalne :) też panikowałam z tego powodu ale pediatra mnie uspokoił
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

kwiatek, u nas tez był kwasny zapach

a czy Twoje maleństwo ma do tego szorstką skórę na buzi albo zapchany nosek?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
jak po miesiacu latania po przychodniach nikt nie wiedział od czego kupki to zaprosiłam mega fajoskiego pediatre do domu i słowa "pienieste", "strzelające" nie było wypowiadane ze spokojem lekarza ...

Dewji błagam nie panikuj dziewczyny,
moja Emilka tez takie kupy miała prawie do końca 3 miesiąca a jest i była zdrowa jak rydz
cytuję mojego doradcę laktacyjnego
Jeśli chodzi o "spienione kupki" u dziecka, które mogą być równocześnie"strzelające", świadczy to o tym, że dziecko karmione piersią pije więcej mleka tzw."pierwszej fazy", czyli chudego. To nie jest złe mleko, ale pierwsze mleko zaspakaja pragnienie, zawiera mniej tłuszczu a więcej cukru co powoduje fermentacje w jelitach, stąd strzelające kupy. Nie jest to nic złego czy groźnego, ale warto spróbować karmić piersią "do końca" i dopiero później zaproponować drugą pierś. Wiadomo, że pierś nigdy nie będzie "pusta", ale na pewno po takim karmieniu będą widoczne efekty, tzn stolce będą bardziej "konkretne".
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

ale ja nie panikuje jej
ale śluz w kupie to nie jest NORMA ... a ja się sluzu czepiam

a wiecie skąd ten śluz się bierze i czym grozi długi czas jego wydzielania ?? no właśnie ...

NIE PANIKUJ DROGA AUTORKO WĄTKU ja jestem już zboczona na stwierdzenie ŚLUZ W KUPCE

..." róbta co chceta" - ja out'uje z wątku bo zaraz dostane w łeb a i tak miałam ciężką nockę ...

Skontaktowalam sie jeszcze z moja znajoma polozna i ...... niestety te objawy najpewniej są sowodowane nietolerancją laktozy tak jak pisałyście.... jednakże wielu specjalistów twierdzi, że korzyści z karmienia piersią przewyższają niejako te objawy oboczne czyli nietolerancję laktozy.... Ale dla wielu pediatrów jest to pierwsza przyczyna odstawienia od piersi i wprowadzenia mleka modyfikowanego. Wiem, że niektórzy nie mogą bądź rezygnują z karmienia piersią, ja chciałabym małą jeszcze karmić - do 6 miesiąca jeśli będzie to możliwe.

Zaleciła mi ściąganie pierwszej fazy mleka laktatorem (w tej pierwszej fazie mleka jest bardzo dużo laktozy) i podawanie jej jednej piersi. Przez kilka dni mam obserwować. Nie muszę rezygnować z nabiału bo to nie ma wpływu. Ta laktoza w leku będzie tak czy inaczej....

Pewnie poczekam do tej wizyty u pediatry za tydzień bo będę wtedy wiedzieć czy coś się poprawi, a jeśli nie to naprawdę pozostaje tylko mm?
kwiatek, nie musisz rezygnowac z Twojego mleka

mi tez pediatra mowila ze jesli nie ma krwi w tym śluzie to nie jest jeszcze najgorzej, ale ja nie mogłam patrzec na to jak moje dziecko sie meczy, a na dodatek sama meczyłam sie z karmieniem (nie było to dla mnie ani naturalne, ani przyjemne) wiec przeszłyśmy na preparat mlekozastępczy; cały czas miałam wyrzuty ze cokolwiek zjem to małej tym zaszkodze...chodziłam głodna bo prawie nic juz nie jadłam, rozdrażniona bo małej nie było wcale lepiej, zła bo robiłam wszystko zeby było dobrze a dobrze wclae nie było i w koncu podałam ten bebilon i problemy sie skonczyły

bratowa tak meczyła swoje dziecko przez 8 miesiecy, i nawet przez mysl by jej nie przeszło że taka kupa to moze cos złego oznaczac, myślała że tak ma byc...wiec jak widac moze zostac przy swoim mleku...
kwiatek nie martw się na zapas :) spróbuj też zrobić tak napisałam powyżej, u nas na początku tak było że większość kup była strzelająca, później już tylko nieliczne, tylko faktem jest też to że ja do końca 3 miesiąca podawałam Emi sab simplex, nie do każdego posiłku ale jednak
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mała ma często zapchany nosek, ale katarku brak - stosujemy sól morską w sprayu. A co do tej szorstkiej skóry to na brwiach od dobrych kilku dni jej się łuszczy skóra, znaczy są takie jakby łuseczki, które schodzą jak przemywam gazikiem z wodą, potem smaruję, ale się odnawiają...

Mi też się wydaje, że śluz to nie jest norma.... więc może to ta nietolerancja. ponoć można zrobić test Kerrego z kupki, ale nie wiem czy w Trójmiejskich laboratoriach robią.

Acha- a Sab-Simplex jej podałam może z 5 razy w ciągu 3 ostatnich dni. chyba muszę cęściej.
no bez katarku, bez... tylko taki jakby zapchany - to jest podobno kolejna oznaka alergii...
dokładnie taki zapchany, bo jakby "chrapała" oddychając. Wtedy za jakiś czas jak kichnie to jej pomaga.

Dziewczyny czy jeśli się okaże, że rzeczywiście to byłaby ta nietolerancja to wystarczy odciągać mleko I fazy, czy pediatra zaleci co jakiś czas w ciągu dnia Nutramigen czy w ogóle będę musiała odstawić?

W przyszłym tyg. mamy mieć szczepienie..... wtedy mamy wizytę, aż się boję co mi pediatra na to wszystko powie:(
kwiatek, jeśli Ty sama masz nietolerancję to nestety szansa na to że Twoje maleństwo tez bedzie ja mialo jest raczej wysoka

ale nie przejmuj sie na zapas, w koncu sama z tym żyjesz i przecież nie jest to dla Ciebie koniec świata, więc głowa do góry :)

a tak jak piszą dziewczyny, małe dzieciaczki nawet jeśli się u nich stwierdzi taką nietolerancję to często z tego wyrastają...koleżanka ma dwójkę dzieciaczków (4 i 2 lata) oboje na nutramigenie od początku prawie(tyle że u nich w śluzie były jeszcze znaczne ilości krwi wiec juz nie było wyjscia), a teraz jedzą już przetwory mleczne i mleko też piją takie z kartonika, tyle ze w ograniczonych ilościach, bo jak dostaną troche wiecej to od razu ich wysypuje

a jeśli jeden pediatra bedzie Ci mowil cos z czyms sie nie zgadzasz to idz dla pewnosci do innego, oni tez nie są nieomylni, ja swoja bardzo cenię ale jak mi kurcze kazała dosładzać owoce glukozą to ją po cichu wyśmiałam i i tak robie po swojemu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Dzięki Smith:)

Ja akurat po mleku biegam do toalety... jedynie jogurty wchodzą w grę i nabiał. Kiedyś się dowiedziałam, że to nietolerancja laktozy, bo wzdęcia i skurcze jelit po mleku były nie do wytrzymania.
A przytkany nosek bez kataru to nie jest sapka może?
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu
kwiatek ja bym zasięgnęła porady doradcy laktacyjnego, specjalista powie co możesz i jak powinnaś to robić, pediatrzy są różni, moja pani doktor akurat podzielała zdanie doradcy (to w ogóle jest mądra kobieta), ale część pediatrów żeby nie robić sobie kłopotów każe Ci przejść na pepti,a wyleźć z tego to już nie taka prosta sprawa
chyba że faktycznie będą wskazania do takiego postępowania, ale najpierw posłuchałabym doradcy
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Salambo:) dzięki za radę:) ta znajoma położna jest doradcą i właśnie dziś z nią rozmawiałam. Potwierdziła, że najpewniej jest to nietolerancja. Zaleciła odciągać trochę mleka I fazy, tak aby wiecej zjadała mleka II fazy i karmić z jednej piersi. Po kilku dniach mam zobaczyć, czy będzie poprawa. Powiedziała, że wielu specjalistów uważa, że korzyści z karmienia piersią są ważniejsze niż nietolerancja - bo z niej dziecko najczęściej wyrasta... no a wielu pediatrów jej zdaniem właśnie zaleca odstawienie....
Nie każdy śluz w kupce to coś zlego! Mój synek zawsze miał śluz w kupie jak go karmiłam piersią i wszystko było w porządku, zielone też często robił:)a jeśli przyjmował jakieś leki to całkowicie normalne,że zielona... do lekarza trzeba natychmiast iść jeśli pojawi się krew lub jest czarna... masz wizyte w przyszłym tygodniu więc porozmawiasz z lekarzem :) ale ja myślę,że to nic złego:)
tryskajace stolce tojak najbardziej moze byc nietolerancja laktozy,musisz zrobic bad ogolne kalu zeby to wykluczyc. Ale mozliwe, ze mala po prostu zlapala jakiegos pokarmowego wirusa. Sprobuj dac probiotyki przez 4 tyg, w takiej sytuacji powinny pomoc.
Dowiedziałam się, że pomocny może się okazać Delicot, nowy preparat na rynku, który zawiera enzym laktazę, który rozkłada tę laktozę i moje mleczko bedzie lepiej przyswajalne. Mam nadzieję, że pomoże. Póki c odciągam na początku mleczko laktatorem ok.40ml. Najgorsze, że mała chce jeść i popłakuje a ja muszę wtedy ściągać:( No i niestety póki co popłakuje po karmieniu... ale musi zapewne upłynąć kilka dni....
Ten preparat to Delicol
a mój synek od dwóch dni robi taką zielona i ze sluzem,ale mysle że to moze dlatego ze brałam apap ,ale nie jestem pewna czy moze az tak wpłynąć na dziecko wziecie paracetamolu ?

u nas najprawdopodobniej tez jest nietolerancja laktozy wiec wyeliminowalam zupelnie to co z krowy z mojej diety (trzeba tez uwazac na kozie sery bo maja podpuszczke z krowiego mleka) i zastosowalam dicoflor30 (ale ten w kapsulkach bo w zaszetkach ma laktoze w skladzie) - kupy znacznie sie polepszyly, sluzu juz prawie wogole nie ma;
Wojtek tyje bardzo ladnie wiec nie mam powodu do zmartwien, lekarka tez nic mi nie mowi aby byl klopot - nie sciagam mleka I fazy ale staram sie aby zjadal "do konca" z jednej piersi
moje dziecko też to miało i zamiast przeczekać pediatra zaleciła nutramigen :/
A to po prostu coś co zjadłam tak na nią zadziałało. Najpewniej zjadłaś coś czego Twoje dziecko nie toleruje i niekoniecznie jest to nietolerancja laktozy... U mnie nie bylo nietolerancji laktozy a opis kupki identyczny jak u Ciebie. Przeczekaj, obserwuj i nawadniaj dziecko (ja bym dodatkowo podawała wodę w tym czasie).
Zresztą sama piszesz że juz jest poprawa! więc to najpewniej od tego żelaza...
Miałyśmy podobny problem kupkowy (niewielkie ilości śluzu i dodatkowo żyłki krwi), pediatra nie panikował, powiedział, że gdyby to była alergia pokarmowa to by też na skórze jakieś zmiany były, a u nas nic.
Mam podawać probiotyk, zobaczymy, czy coś to zmieni.
My jesteśmy na Enfamilu O-lac i probiotyku Latopic bez laktozy. Podaję małej dwa razy dziennie pierś. Jak dawałam częściej to od razu prezenie, bóle brzusia, płacz i śluzowa, wodnista kupka w ilości mega:( Póki co jak daję dwa razy dziennie pierś po odciągnięciu mleka I fazy i do tego Delicol to jakoś jest lepiej:) postaram się przeczekać ten miesiąc i patrzeć czy jak częściej daję pierś to się objawy zaostrzają. Enfamil mała pije rewelacyjnie i kupki po nim sa ok, nie ma zaparć.
U nas tez wykryta nietolerancja laktozy, ale nadal karmie piersia i jedyne to podaje kropelki Kolaktaza przed kazdym karmieniem

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Naprawa zabawek (13 odpowiedzi)

Czy może któraś z mam wie czy jest gdzieś zakład naprawiający zabawki na baterie? Z góry dziękuję...

Do mam dzieci z AZS . (37 odpowiedzi)

Prosze o rade , jak radzicie sobie z świądem u dziecka . Córka 7 msc , AZS bardzo mocne , ogolnie...

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

do góry