Widok

próchnica u trzylatka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witajcie, czy wasze dzieci też mają problem z próchnicą ? Mycie ząbków 2x dziennie nie uchroniło :( Byliśmy u dentysty i się okazało że na 4 tylnich ząbkach są zmiany próchnicowe. Czy robiłyście coś z tymi mleczakami, czy dopiero jak wyszły stałe zęby?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziewczyny jak toi mozliwe ze kilkumiesieczne dzieci mogą mieć próchnice? to jest jakos genetycznie uwarunkowane?
"dziewczyny jak toi mozliwe ze kilkumiesieczne dzieci mogą mieć próchnice? to jest jakos genetycznie uwarunkowane?"

Aleksandra do dziś nikt mi nie powiedział jaka jest przyczyna.
U nas w 7 miesiącu a więc 2 miesiące po wyjściu pierwszych jedynek zauważyłam ciemny nalot z tyłu zębów,początkowo myślałam,że to zafarbowane od jakiejś zabawki ale nie schodziło więc poszłam do stomatologa.
Niestety uspokoiła mnie,że to na pewno nie próchnica a jak się potem okazało to te przebarwienia szare plus białe plameczki to był początek próchnicy.
W życiu bym nie pomyślała,że tak wcześnie może to byc próchnica:(

Natalia nigdy nie ssała smoka,z butli nauczyła się pic w wieku 10 miesięcy.Fakt była na piersi i często na niej wisiała w nocy więc może to przyspieszyło próchnicę plus uwarunkowania genetyczne bo ja też miałam szybko mleczaki zepsute no ale nie aż tak szybko...

Problem jest też taki,że u takiego rocznego czy 1,5 rocznego dziecka nic się nie da zrobic,miała zalapisowane ząbki i tyle.

Ostatnio stomatolog sprawdzała dolne zęby i mówiła,że jedynki już nie siedzą tak sztywno a to znak że wsześniej zaczną wypadac nawet byc może za rok.
Na ten dzień czekam jak na zbawienie i na widok nowych zdrowych ząbków:)
A na razie musimy leczyc,kontrolowac i zrobic wszystko aby stałe wyrosły zdrowe.
moja też myje więcej niż 2 razy. Rano i wieczorem myję ja jej ząbki bo robię to dokładnie, ale w ciągu dnia jeszcze ona sobie sama czyści, ale nie jest to już takie dokładnie. Dlatego napisałam że myjemy ząbki 2x dziennie :)
Odnośnie cen. Za leczenie zęba mlecznego w Wiewiórce w Gdyni zapłaciłam 269 zł.
a jakiej pasty używacie do mleczaków? moja mała ma 10 miesięcy i 2 ząbki i narazie myje jej szczoteczką z wodą. od kiedy zaczełyście myć pastą?
nam dentystka, a pozniej pediatra powiedziała ze do mementu jak nie nauczy sie dziecko wypluwac wody z pasta przy plukaniu to nie uzywac pasty z fluorem (nawet tych dla dzieci). Na pocztku mylismy sama woda a teraz (2 latka) pasta bez fluoru ziajki (pasta tego nie da sie nazwac ale cwiczymy na tym wypluwanie).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
BEZBÓLOWE LECZENIE ZABKÓW W GABINECIE WIEWIORKA W GDAŃSKU NA HALERA.ZNIECZULENIE BEZIGŁOWE KOMPUTEROWE ZABEK 120ZŁ.NASZE DZIECIAKI CHODZI.ŁY TAM BEZ PROBLEMU.
od poczatku uzywamy elmexa dla dzieci .
Maja ma 2 4 leczone górne ale po za tym reszta zabków jest ok . A od dziecka brała bardzo dużo antybiotyków i tez bałam sie o zeby . Teraz idziemy 13 sierpnia na kontrole i mam nadzieje ze wszytko bedzie ok .
my u dentysty byłysmy pierwszy raz w wieku 1,5 roczku

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

do góry