Widok
ja przed ciążą miałam opryszczkę
w ciąży pojawiała mi sie raz na miesiąc od samego początku do jakiegoś 6 miesiąca
niebezpieczna jest na poczatku, choc groźniejsze sa te na wargach sromowych, nie możesz pozwolić aby sie rozprzestrzeniała, nie wolno uzywać zoviraxu
ja uzywałam plasterków compeed i pasty do zebów na wysuszenie
w ciąży pojawiała mi sie raz na miesiąc od samego początku do jakiegoś 6 miesiąca
niebezpieczna jest na poczatku, choc groźniejsze sa te na wargach sromowych, nie możesz pozwolić aby sie rozprzestrzeniała, nie wolno uzywać zoviraxu
ja uzywałam plasterków compeed i pasty do zebów na wysuszenie
Ja miałam w 6tc i w 15tc. Też się bałam, ale przeczytałam, że groźne są opryszczki na narządach rodnych i wówczas gdy w ciąży pojawia się ona pierwszy raz. Czasami przy badaniu słuchu po urodzeniu dziecka pytają czy mama miała opryszczkę, jednak powikłania zdarzają się bardzo rzadko. Z moim synkiem wszystko w porządku, tylko się biedny w brzuchu pewnie nadenerwował przez mój niepotrzebny stres. U Ciebie też na pewno wszystko będzie ok:)
Moja koleżanka miała opryszczkę koło 30 tyg ciąży i po porodzie miała wykonywane dodatkowe badania słuchu i wzroku u malucha, bo wirus może uszkodzić różne narządy płodu, nawet w zaawansowanej ciąży. Ja bardzo dbałąm, aby opryszczki w ciąży nie mieć i się udało :) Powiedz lekarzowi i nie pozwól, żeby to zbagatelizował
Dziecku w zasadzie nic nie grozi. Polecam lekturę - http://www.drogapozdrowie.pl/Wirus_opryszczki_w_ciazy,14434.html Jedynie musicie liczyć się z badaniami słuchu dziecka po narodzinach.